Οι Βάσκοι θα φωνάξουν για την Εφές! (pics & vids)

Οι Βάσκοι θα φωνάξουν για την Εφές! (pics & vids)
Η EuroLeague Greece… μετακόμισε στη Χώρα των Βάσκων και ο δημοσιογράφος του Radio Vitoria, Natxo Mendaza μάς βάζει στο κλίμα για το τι θα δούμε στη Βιτόρια και τη Fernando Buesa Arena αυτές τις ημέρες.

ΒΙΤΟΡΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Κατοικούν στον ισπανικό Βορρά, ανάμεσα στον Ατλαντικό και τα Πυρηναία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατάφεραν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, την αρχαία γλώσσα τους, τις παραδόσεις τους, το πάθος για την ελευθερία υπό αντίξοες συνθήκες. Είναι Βάσκοι. Τα προηγούμενα χρόνια η πανέμορφη Χώρα τους συνδέθηκε με την τυφλή βία και τις ακραίες διεκδικήσεις όμως ένα μοναδικό ένστικτο επιβίωσης τους κρατάει συνεχώς στον αφρό. Διότι, όπως λέει το ρητό τους, «πριν ο Θεός γίνει Θεός και οι πέτρες γίνουν πέτρες, οι Βάσκοι ήταν ήδη Βάσκοι».

Το Final 4 της EuroLeague που διεξάγεται στη Βιτόρια αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τους Βάσκους. Μια πραγματικά μυστήρια φυλή. Πολύ μυστήρια και, συγχρόνως, μια από τις παλαιότερες φυλές της Ευρώπης! Θεματοφύλακες μιας ιδιαίτερης παράδοσης που οι απαρχές της χάνονται στον χρόνο, διεκδίκησαν και στη συνέχεια πέτυχαν την αυτονομία τους, μολονότι επί Φράνκο έγινε συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αλλοιωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να αφομοιωθούν στο ισπανικό κράτος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν να υπερηφανεύονται για το μπασκετικό καμάρι τους (aka Μπασκόνια, Ταουγκρές, Τάου Κεράμικα, Κάχα Λαμποράλ, Λαμποράλ Κούτσα) που έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο παραδοσιακές και πιο ισχυρές ομάδες της EuroLeague όπου συμμετέχει ανελλιπώς, έχοντας παίξει σε πέντε Final 4 και στους τελικούς της πρώτης διοργάνωσης με αντίπαλο την Κίντερ Μπολόνια. Η Fernando Buesa Arena ανοίγει τις πύλες της για τη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο δημοσιογράφος του Radio Vitoria, Natxo Mendaza γράφει στην EuroLeague Greece για ό,τι θα δούμε το τριήμερο 17-19 Μαΐου στον ισπανικό βορρά.

«Το Final 4 σημαίνει πολλά για τη Βιτόρια, την περιοχή και τους φιλάθλους όσον αφορά την μπασκετική κουλτούρα. Η ανάληψη της διοργάνωσης ήταν μια σπουδαία επιτυχία. Πολλοί το αντιμετώπιζαν ως μια μακρινή πιθανότητα εκτός από τον πρόεδρο της Μπασκόνια, Χοσεάν Κερεχέτα που έκανε τα πάντα για να φέρει το τουρνουά στη Βιτόρια! Η αρένα ανακαινίστηκε τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, η χωρητικότητα αυξήθηκε κι εν τέλει, τα καταφέραμε! Ήταν, ουσιαστικά μια αναγνώριση για ό,τι έχει πετύχει αυτή η ομάδα, για τη συνέπεια και τη σταθερότητά της. Πλέον υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για το event από τους κατοίκους της Βιτόρια και των γύρω περιοχών που αγαπούν και καταλαβαίνουν το μπάσκετ.

Η Μπασκόνια δεν θα συμμετάσχει ωστόσο άπαντες ανυπομονούν! Γνωρίζετε, άλλωστε πως οι Βάσκοι ταξιδεύουν στα Final 4 έστω κι αν η ομάδα τους δεν αγωνίζεται αφού αγαπούν τη γιορτή και το… πάρτι που στήνεται στις εξέδρες. Κάποιοι, λογικά θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τα εισιτήρια τους αλλά είναι σίγουρο ότι στη Fernando Buesa Arena θα βρεθούν πολλοί Βάσκοι! Λογικά θα φωνάξουν για την Αναντολού Εφές, πιθανότατα λόγω του Λάρκιν και του Μπομπουά (γέλια). Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι θα κάνουν θόρυβο!

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο event στην ιστορία της Βιτόρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα σπορ. Η Βιτόρια είναι μια μικρή πόλη, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη ή την Αθήνα όμως το Final 4 θα είναι το σημείο αναφοράς αυτές τις μέρες. Μπορείτε να το διαπιστώσετε σε κάθε γωνιά, στους δρόμους και τις γειτονιές.

Το θετικό είναι ότι όλα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Μπορείς, για παράδειγμα να ξυπνήσεις στις 9 το πρωί, να πας με τα πόδια στο τουρνουά των μικρών, να περπατήσεις ως την πλατεία της Virgen Blanca, το πιο κεντρικό σημείο της Βιτόρια ενώ το γήπεδο απέχει μόλις 30 λεπτά με τα πόδια. Οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία και τα συναισθήματα στη Χώρα των Βάσκων, να ταξιδέψουν ως το Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν που είναι υπέροχα μέρη, να καταλάβουν την κουλτούρα μας…

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη περιοχή στο Euskadi που να αγαπάει το μπάσκετ τόσο πολύ όπως η Βιτόρια. Υπάρχει η… διαχρονική κόντρα με το Μπιλμπάο που δεν είμαι τόσο σίγουρος αν θα στηρίξει το event (γέλια). Όπως προανέφερα, οι οπαδοί της Μπασκόνια θα φωνάξουν για την Εφές, μολονότι ο Πάμπλο Λάσο είναι Βάσκος. Κοουτσάρει τη Ρεάλ και πολλοί δεν συμπαθούν… ιδιαίτερα αυτή την ομάδα.

Σε ό,τι αφορά την Μπασκόνια, λίγοι πίστεψαν πραγματικά ότι μπορεί να προκριθεί στο Final 4. Κατά τη γνώμη μου, ήταν απίθανο. Έμεινε ζωντανή για ακόμα τέσσερις αγώνες και παρότι κέρδισε το Game 2 στη Μόσχα, όλα τελείωσαν στο τρίτο παιχνίδι της σειράς με την ΤΣΣΚΑ. Όλοι κατάλαβαν πως η ιστορία τελείωσε εκείνη τη στιγμή… Έστω κι έτσι, ουδείς μπορεί να νιώσει προδομένος ή απογοητευμένος για την πορεία της.

Τα λέμε στη Fernando Buesa Arena»!