TΣΣΚΑ-Μακάμπι: Μια μάχη βαθιά... ριζωμένη στα Final 4! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
TΣΣΚΑ-Μακάμπι: Μια μάχη βαθιά... ριζωμένη στα Final 4! (pics & vids)
H ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη θα υποδεχθεί (11/1, 19:00) την Μακάμπι του Σφαιρόπουλου και η Euroleague Greece στέκεται στα σπουδαία συναπαντήματα των δύο ομάδων σε Final 4.

Ένα από τα κλασικά παιχνίδια της Euroleague θα διεξαχθεί στη Μόσχα. Είναι η μάχη μεταξύ της ΤΣΣΚΑ και της Μακάμπι. Δύο Έλληνες προπονητές θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν με τον καλλύτερο τρόπο τη… φφαρέτρα τους και να σκοτώσουν τον αντίπαλο. Πλέον οι Ρώσοι είναι δύο σκάλες πάνω από τους Ισραηλινούς, αλλά το συγκεκριμένο ζευγάρι μας έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις στο παρελθόν.

Η Euroleague Greece έκανε ένα flashback, μάζεψε όλες τους τις κόντρες στα Final 4 και τις παρουσιάζει. Ποτέ δεν πλήττεις με τις κόντρες μεταξύ των δύο ομάδων

Από το 2004 έως και το 2014, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι έχουν συναντηθεί σε Final 4 σε 4 περιπτώσεις. Οι νίκες σε αυτά τα ματς είναι μοιρασμένες. Οι Ρώσοι έχουν επικρατήσει στους τελικούς του 2006 και του 2008, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν πανηγυρίσει στους ημιτελικού του 2004 και του 2014.

Όταν η Μακάμπι επικρατεί σε ημιτελικό της ΤΣΣΚΑ, στη συνέχεια στέφεται και πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Κnockout η ΤΣΣΚΑ και… κούπα η Μακάμπι

Όλα ξεκίνησαν το 2004. Τότε η ομάδα του λαού κοντραρίστηκε με την ΤΣΣΚΑ στη Νοkia Arena με φόντο μια θέση για τον μεγάλο τελικό. Ο Άντονι Πάρκερ έκανε… όργια με 27 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Σάρας πρόσθεσε 18 με 6 ασίστ,, ο Βούισιτς βοήθησε με 14, ενώ ο Μπαστόν μέτρησε 11 πόντους και 10 ριμπάουντ. Οι 23 πόντοι του Μάρκους Μπράουν δεν μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση και έτσι η Μακάμπι πανηγύρισε τη νίκησε με 93-85. Στην συνέχεια έκανε… πλάκα στην Σκιπερ Μπολόνια στον τελικό, αφού τη νίκησε με 118-74 και απέδειξε την ανωτερότητα της. Κυρίαρχοι του παιχνιδιού οι Ισραηλινοί του Γκέρσον..

Η εκδίκηση της ΤΣΣΚΑ

Έπρεπε να περιμένει 2 χρόνια η ΤΣΣΚΑ για να πάρει την εκδίκηση της για τον αποκλεισμό από τον τελικό του 2004. Οι Ρώσοι αν και δυσκολεύτηκαν τελικά πήραν το πολυπόθητο τρόπαιο στα χέρια τους με 73-69. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την «αρκούδα», ο δικός μας, Θοδωρής Παπαλουκάς που έκανε ματσάρα με 18 πόντους, 7 ασίστ και 28 στην αξιολόγηση. Η Μακάμπι δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να τον περιορίσει και έτσι ο «Τεό» οδηγούσε την ΤΣΣΚΑ στον θρόνο της Ευρώπης. Ο Ουίλι Σόλομον με τους 20 πόντους του ήταν απελπιστικά μόνος του στον τελικό

Πάλι τελικός, πάλι ΤΣΣΚΑ

Η Μακάμπι ήθελε να ισοφαρίσει τις νίκες σε τελικούς, αλλά και πάλι οι Ρώσοι έκαναν το… κομμάτι τους, αφήνοντας πάλι με τα όνειρα τους Ισραηλινούς. Αυτή τη φορά η ομάδα του Μεσινα είχε πολύ πιο εύκολο έργο σε σχέση με αυτό που είχε αντιμετωπίσει πριν 2 χρόνια. Το τελικό 91-77 τα έλεγε όλα για το ποιος έπρεπε να φτάσει στην κορυφή. H ΤΣΣΚΑ… πλήγωσε ξανά την Μακάμπι και έπαιρνε στα χέρια της το ιερό δισκοπότηρο για 6η φορά στην ιστορία της. Αυτή τη φορά κορυφαίος του ματς ήταν ο Τράγιαν Λάνγκντον με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Παπαλουκάς βοήθησε πολύ με 12 πόντους και 4 ασίστ. Στον αντίποδα ο Ουίλ Μπάινουμ είχε 23

2014 όπως 2004

Πάμε τώρα και στην ματσάρα του ημιτελικού του 2014. Στο τιμόνο της Μακάμπι ο νυν head coach του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ. Στον πάγκο του συλλόγου της Μόσχας ο Ετόρε Μεσίνα. Η Μακάμπι κάνει την ανατροπή της ζωής της. Στο 29’ βρίσκεται να χάνει με 55-40 και οι Ρώσοι βγάζουν τις σαμπάνιες. Όμως οι Ισραηλινοί επιστρέφουν για τα καλά στο ματς, αλλά ο Ουίμς σκοράρει στα 20’ και κάνει το 67-63. Κι όμως η Μακάμπι θα προλάβει να το κλέψει. Τρίποντο ο Μπλου, lay-up ο Ράις και η πρόκριση ανήκει στην ομάδα του λαού.. Ο Ταιρίς Ράις με 13 πόντους και Μπλου με 15 και 5/9 τρίποντα είναι καθοριστικοί. Στον τελικό θα έχουμε πάλι θρίλερ. Ο Μπουρούσης με 2 βολές θα στείλει το ματς της Ρεάλ με τη Μακάμπι στην παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο όμως οι Ισραηλινοί θα επιβάλουν απόλυτα τον ρυθμό τους, θα σταματήσουν τα επιθετικά όπλα της Ρεάλ και θα φτάσουν στη νίκη με 86-98 και την 6η και τελευταία ως και σήμερα κούπα της ιστορίας τους.

Μπορεί πλέον η Μακάμπι να μην έχει την ποιότητα του παρελθόντος για να βρεθεί στα Final 4, όμως όλοι οι λάτρεις του Euroleague δεν γίνεται να ξεχάσουν τις επικές μάχες των δύο ομάδων σε ματς που κρινόταν τίτλος ή σε ματς που έδινε εισιτήριο για το ματς τίτλου. Το Ρεάλ-Μακάμπι παραμένει ένα από τα κλασικότερα ζευγάρια στην ιστορία της Euroleague. Και για τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συγκρούονται οι Δημήτρης Ιτούδης και Γιάννης Σφαιρόπουλος. Δύο παραδείγματα που δείχνουν πόσο υψηλό είναι το επίπεδο της προπονητικής στη χώρα μας.

Τζάμπολ στο ματς στις 19:00 στη Μόσχα την Παρασκευή και ας νικήσει ο καλύτερος. Άλλωστε αν δει κάποιος το παρελθόν, έχει να περιμένει πολλά από το ματς!