Φενέρμπαχτσε - Μπασκόνια 96-87

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - Μπασκόνια 96-87
Η Φενέρμπαχτσε (15-1) επικράτησε της Μπασκόνια (7-9) με 96-87 σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο προηγήθηκε με διαφορά 21 πόντων, είδε τους Βάσκους να επιστρέφουν αλλά στο κρίσιμο σημείο ο Κώστας Σλούκας έκανε τη διαφορά.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σούταρε με ποσοστό τουλάχιστον 70% έξω από τα 6.75 για τουλάχιστον 25 αγωνιστικά λεπτά κι έφτασε να προηγηθεί με 69-48. Η Μπασκόνια βρήκε μονοπάτι επιστροφής, μείωσε στο σκορ αλλά εκεί αναδείχθηκε η ηγετική φυσιογνωμία του Κώστα Σλούκα ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 11 πόντους και έξι ασίστ.

Το πρώτο δεκάλεπτο κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σεμινάριο σωστής επιθετικής λειτουργίας. Στο τέλος αυτού το σκορ ήταν 27-25 υπέρ της Φενέρμπαχτσε η οποία βασίστηκε στην πολυφωνία της καθώς τέσσερις παίκτες πρόσφεραν από πέντε πόντους, ενώ η Μπασκόνια στηρίχθηκε στους Τζάνινγκ, Σιλντς οι οποίοι έδωσαν έξι και οκτώ πόντους αντίστοιχα. Παρά τις φωνές του Ομπράντοβιτς, η Φενέρμπαχτσε δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα που είχε στην αντιμετώπιση των πικ εν ρολ του αντιπάλου αλλά και των ριμπάουντ.

Το τελευταίο διατηρήθηκε και στη δεύτερη περίοδο με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος του ημιχρόνου η Φενέρ είχε μαζέψει μόλις οκτώ ριμπάουντ και η Μπασκόνια είχε έξι επιθετικά. Γι’ αυτόν τον λόγο η τουρκική ομάδα δεν κατάφερε να χτίσει πάνω στις διαφορές που απέκτησε (31-25 στο 12’ και 38-32 στο 15’), παρότι μάλιστα σούταρε με το εξαιρετικό 70% έξω από τα 6.75 με κύριο εκφραστή τον Μέλι. Η Μπασκόνια είχε τον δικό της ηγέτη (σ.σ. Σιλντς) και παρά τα οκτώ λάθη της, δεν επέτρεψε στη Φενέρ να ξεφύγει στο τέλος του ημιχρόνου (48-41).

Η προίκα των επτά πόντων σε συνδυασμό με την τρομερή ευστοχία της Φενέρμπαχτσε έξω από τα 6.75 διαμόρφωσαν νέα δεδομένα στο παιχνίδι (61-46, 23’). Η διαφορά έφτασε έως και το +21 (69-48) λίγο πριν τη συμπλήρωση έξι λεπτών αγώνα. Η Μπασκόνια βρήκε δρόμο επιστροφής μέσα από τις εκτελέσεις των Βόιτμαν, Σιλντς στο transition game καθώς μείωσε σε 72-61 μετά την είσοδο του αγώνα στα τελευταία δύο λεπτά της 3ης περιόδου. Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 75-65.

Η Μπασκόνια έκανε την απόλυτη επαναφορά έπειτα από τέσσερα λεπτά στην τελευταία περίοδο. Ο Χίλιαρντ ήταν… εξαφανισμένος στο προηγούμενο διάστημα αλλά με διαδοχικούς πόντους μείωσε τη διαφορά στον έναν πόντο (80-79). Βέσελι και Ντατόμε έκαναν τη διαφορά εκεί που η μπάλα άρχισε να βαραίνει καθώς με διαδοχικούς πόντους έδωσαν στην ομάδα τους αέρα οκτώ πόντων (92-84) με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία δύο λεπτά.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί όταν έχασε τη διαφορά των 21 πόντων, με την παρουσία του Σλούκα η Φενέρμπαχτσε είχε εξαιρετική ανάγνωση του παιχνιδιού και είτε πέρασε την μπάλα στο καλάθι είτε έβγαλε ελεύθερα μακρινά σουτ τα οποία κι έβαλε.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Μάρκο Γκούντουριτς και Γιαν Βέσελι τελείωσαν τις κρίσιμες φάσεις, ενώ ο Κώστας Σλούκας διάβασε εξαιρετικά το παιχνίδι στην τελευταία περίοδο δίνοντας όλες τις τελικές πάσες που έβγαιναν σε κάθε φάση.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νικόλο Μέλι έκανε ώριμο παιχνίδι με 19 πόντους κι έχασε μόλις ένα σουτ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Όταν ο Μπόμπι Ντίξον ήταν στο παρκέ η Φενέρμπαχτσε είχε πρόβλημα κατεύθυνσης.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Μάρκο Γκούντουριτς με το οποίο η Φενέρμπαχτσε απέκτησε αέρα οκτώ πόντων (92-84).

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε είχε οκτώ ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο +21 λειτούργησε με ερασιτεχνικό τρόπο. Η Μπασκόνια δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να κερδίσει όταν επέστρεψε από το -21.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η καταπληκτική συνεργασία μεταξύ Χουέρτας-Σιλντς και το τρομερό κάρφωμα του Αμερικανού.

Τα δεκάλεπτα: 27-25, 48-41, 75-65, 96-87