EuroLeague: Οι ομάδες που ξεχώρισαν κι απογοήτευσαν

Gazzetta team
EuroLeague: Οι ομάδες που ξεχώρισαν κι απογοήτευσαν
Ο α' γύρος στην EuroLeague ολοκληρώθηκε και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τις ομάδες που ξεχώρισαν κι απογοήτευσαν έπειτα από 15 αγωνιστικές.

Το πρώτο μισό της διοργάνωσης πέρασε στην ιστορία, οι ομάδες έχουν μπροστά τους 15 αγωνιστικές για να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα και την πρόκριση στα playoffs ενώ ήδη αραδιάζονται νούμερα και γίνονται συγκρίσεις και προβλέψεις ενόψει της συνέχειας.

Ups

Φενέρμπαχτσε

Από τις 2 Ιουλίου 2013, όταν η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που να ασχολείται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην πιστεύει ότι η Φενέρμπαχτσε γίνεται, αυτόματα, κάθε χρόνο φαβορί για τον τίτλο, έστω κι αν στην πρώτη σεζόν του Ζοτς η Φενέρ αποκλείστηκε στο Top-16 του θεσμού. Προ πενταετίας, λοιπόν, ο πολυνίκης κόουτς της EuroLeague ανέλαβε ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πίστεψαν εξ αρχής πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει. Πλέον η Φενέρμπαχτσε μετράει τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας όμως να παρουσιάσει μόνο έναν τίτλο, εκείνον του 2017 στην Πόλη απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι Ουαναμέικερ και Νάναλι ακολούθησαν τους Μπογκντάνοβιτς και Γιούντο στο ΝΒΑ ενώ οι αποκαλύψεις στις αρχές της σεζόν σχετικά με τα τεράστια χρέη του οργανισμού (φαίνεται πως) δεν έχουν κλονίσει το «οικοδόμημα». Η Φενέρ «τρέχει» το καλύτερο ρεκόρ στη regular season, σημειώνοντας 14 νίκες σε 15 αγώνες! Μοναδικός αστερίσκος, η ήττα με 89-83 από την Αναντολού Εφές στις 25 Οκτωβρίου ενώ ακολούθησαν 11 σερί νίκες ως το τέλος του α' γύρου. Όλα αυτά ενώ ο Τάιλερ Ένις τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό πόδι χάνοντας τη χρονιά.

Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Πάμπλο Λάσο δεν είναι δημιούργημα των περιστάσεων. Τουναντίον, οι περιστάσεις είναι δημιούργημα του Βάσκου προπονητή που επί ημερών του η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει 16 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις ενώ οι 16 προκάτοχοί του, μεταξύ των οποίων οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Σέρτζιο Σκαριόλο, Τζουάν Πλάθα και Έτορε Μεσίνα μέτρησαν αθροιστικά… μόλις 10 σε ό,τι αφορά την περίοδο 1989-2011! Αυτά τα επτά χρόνια στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ (να είσαι κάπου, οπουδήποτε, για επτά συναπτά χρόνια) είναι ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου, ειδικά αφού οι ρυθμοί της ζωής είναι ταχύτατοι και ο πάγκος ενός οργανισμού όπως η «Βασίλισσα» δεν είναι μια δουλειά που παρέχει ασφάλεια. Στις 22 Σεπτεμβρίου η Ρεάλ κατέκτησε το ισπανικό Supercopa στον τελικό με την Μπασκόνια κι έτσι ο Λάσο έχει πανηγυρίσει στους 16 από τους 22 τελικούς που έχει συμμετάσχει με τους «blancos», έχοντας ποσοστό επιτυχίας 73%. Παρεμπιπτόντως, από την άφιξή του στη Μαδρίτη, η «Βασίλισσα» έχει συμμετάσχει στους 22 εκ των 30 διαθέσιμων τελικών! Ενδεχομένως, λοιπόν, το παραπάνω ερώτημα να είναι ρητορικό για τη Ρεάλ Μαδρίτης που άρχισε τη σεζόν με οκτώ σερί νίκες και πλέον «τρέχει» το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ με απολογισμό 12-3. Ο Σέρχιο Γιουλ είναι πρώτος σκόρερ της Ρεάλ με 10.3 πόντους, ο Φακούντο Καμπάτσο συνεχίζει με το γκάζι πατημένο (9.7 πόντοι, 4.7 ασίστ) και η ζωή χωρίς τον Λούκα Ντόντσιτς συνεχίζεται χωρίς κραδασμούς.

Αναντολού Εφές

Στην περίπτωση της Εφές και της προσπάθειάς της να μπει επιτέλους στην κατηγορία των contenders της EuroLeague, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έκανε το καλοκαίρι 9 μετεγγραφές, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Οι Τούρκοι δεν ήταν η πιο προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή για να προκριθούν στο Final 4». Τουναντίον, προέρχονταν από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους τερματίζοντας στην τελευταία θέση της περσινής κατάταξης με ρεκόρ 7-23 ωστόσο τα πρώτα εφετινά δείγματα είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Ο Εργκίν Αταμάν (των τριών ευρωπαϊκών τίτλων για τους haters) καλείται να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ, πανηγυρίζοντας στις αρχές της σεζόν το πρώτο τρόπαιο μετά τη νίκη επί της Φενέρ στον τελικό του President's Cup. Οι προσθήκες των Λάρκιν, Μπομπουά και Μίσιτς δημιουργούν ένα αρκετά ιντριγκαδόρικο σχήμα στην περιφέρεια για την Εφές που απέκτησε winning mentality, ξεπερνώντας τον περσινό αριθμό νικών της από τις 30 Νοεμβρίου, με το 96-85 επί της Μπασκόνια. Οι Τούρκοι έχουν εδραιωθεί στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με το πέρας του α' γύρου.

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στον α' γύρο της EuroLeague στην πρώτη τετράδα της κατάταξης, παρά το γεγονός ότι οι Πειραιώτες έκαναν τον χειρότερο πρώτο γύρο της τελευταίας τριετίας με το νέο σύστημα διεξωγής (σ.σ. όλοι εναντίον όλων, regular season 30 αγωνιστικών). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πειραιώτες τη σεζόν 2016-17 είχαν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ (10-5) ισοβαθμώντας με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια. Πέρσι τελείωσαν τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 11-4, φιγουράροντας στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Φέτος ολοκλήρωσαν το πρώτο «μισό» της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 9-6. Στο μεσοδιάστημα, ο Ζακ ΛεΝτέι πραγματοποίησε ασύλληπτη εμφάνιση στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπουντούτσνοστ, συγκεντρώνοντας 42 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και κάνοντας ρεκόρ στην ιστορία των Πειραιωτών στη διοργάνωση!

Μπάγερν Μονάχου

Το νούμερο 2 του Draft το 2011 από τους Τίμπεργουλβς (πίσω μόνο από τον Καϊρί Ίρβινγκ) παίζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη -και δεύτερη εκτός ΗΠΑ αφού πέρσι αγωνίστηκε στην Κίνα. Ο Ντέρικ Ουίλιαμς έχει καταγράψει 428 συμμετοχές στο ΝΒΑ με τη Μινεσότα, τους Κινγκς, τους Νικς, τους Χιτ, τους Καβαλίερς και εσχάτως τους Λέικερς με 8.9 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 20.5 λεπτά συμμετοχής, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάνει θόρυβο. Τους τελευταίους μήνες έχει βοηθήσει την πρωταθλήτρια Γερμανίας προκειμένου να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο στην επιστροφή της στην EuroLeague έπειτα από τη σεζόν 2015-16 όπου αποκλείστηκε στη regular season με ρεκόρ 4-6. Οι Βαυαροί εξασφάλισαν το δικαίωμα συμμετοχής ως κάτοχοι της Bundesliga και πλέον έχουν εδραιωθεί στην πρώτη οκτάδα της κατάταξης ενώ ο Ουίλιαμς είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 14.1 πόντους και 3.9 ριμπάουντ μ.ό.

Downs

Νταρουσάφακα

Η Νταρουσάφακα επέστρεψε στην EuroLeague ως κάτοχος του EuroCup και το ζητούμενο είχε να κάνει με την εικόνα που θα παρουσίαζε στη διοργάνωση, από τη στιγμή που το μειωμένο μπάτζετ δεν της επιτρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες. Ο rookie κόουτς Αχμέτ Τσακί πήρε τη σκυτάλη από τον Ντέιβιντ Μπλατ ωστόσο απομακρύνθηκε στα μέσα της σεζόν από τον πάγκο της Νταρουσάφακα που ισοφάρισε το μεγαλύτερο αρνητικό σερί στην ιστορία της EuroLeague (0-12) κι έκλεισε τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 2-13.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Τα άσχημα αποτελέσματα στη EuroLeague και η κακή εμφάνιση κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια οδήγησαν τον Τσάβι Πασκουάλ εκτός Παναθηναϊκού. Η διοίκηση των «πράσινων» αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μεγάλη αλλαγή και τελικά αυτή αφορούσε τον προπονητή της ομάδας, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ενός κυπέλλου αποχώρησε από τον πάγκο. Ο Καταλανός είχε χάσει εδώ και καιρό την καλή επικοινωνία που είχε χτίσει με τους αθλητές του, δεν κατάφερε να βρει λύσεις στα αγωνιστικά προβλήματα του Παναθηναϊκού και αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από το πόστο του. Το ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο συνδυάστηκε με τη σπουδαία εμφάνιση και τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και πλέον οι «πράσινοι» καλούνται να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην κατάταξη, εκεί όπου φιγουράρουν στην 11η θέση με ρεκόρ 7-8.

Μακάμπι

Ο κόουτς Νέβεν Σπάχια κλήθηκε να διαχειριστεί ένα απαιτητικό κοινό με την ταυτόχρονη υποχρέωση της δημιουργίας μιας ομάδας που θα φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει την πρόκριση στο Final 4 όπου κατέγραψε την τελευταία παρουσία της το 2014, όταν κατέκτησε τον τίτλο στο Μιλάνο. Παρεμπιπτόντως, η Μακάμπι έχει ρεκόρ 23-37 την τελευταία διετία με το νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague. Τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα συνδυάστηκαν με την απομάκρυνσή του από τον πάγκο, εκεί όπου βρίσκεται πλέον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Μπουντούτσνοστ

Η Μπουντούτσνοστ των 11 σερί πρωταθλημάτων και των 11 κυπέλλων τα τελευταία 12 χρόνια στο Μαυροβούνιο κέρδισε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην EuroLeague ως κάτοχος της Αδριατκής Λίγκας, επιστρέφοντας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από 15 χρόνια. Έπειτα από 15 αγωνιστικές, η ομάδα από την Ποντγκόριστα έχει να υπερηφανεύεται για τις τρεις νίκες απέναντι στις Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα ενώ ο Αλεξάνταρ Ντζίκιτς έδωσε τη θέση του στον Νέβεν Σπάχια.

Μπασκόνια

Το κίνητρο της πρόκρισης στο Final 4 της Βιτόρια ήταν τεράστιο για την Μπασκόνια που έσπευσε να επεκτείνει το συμβόλαιο του Τορνίκε Σενγκέλια λίγες ώρες μετά από την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους περσινούς τελικούς της Liga Endesa. O 27άχρονος Γεωργιανός πάουερ φόργουορντ είναι το βασικότερο μέλος των Βάσλων και προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του στη διοργάνωση (13.7 πόντοι, 6 ριμπάουντ μ.ό. σε 33 αγώνες)! Πλέον θα μείνει εκτός δράσης για έναν μήνα έπειτα από τον τραυματισμό του στο γόνατο στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (30/12) ενώ η Μπασκόνια έχει ρεκόρ 7-8 παρά το γεγονός ότι οι Χουέρτας, Φόικτμαν, Τζάνινγκ, Γκρέιντζερ και Πουαριέ συνεχίζουν, επίσης, από πέρσι και οι προσθήκες των Σαβόν Σιλντς και Νταρούν Χίλιαντ δημιούργησαν ένα αρκετά ποιοτικό σχήμα με μεγάλες δυνατότητες.