Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Τα αξέχαστα playoffs της σεζόν 2014-15 (vids)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Τα αξέχαστα playoffs της σεζόν 2014-15 (vids)
H Euroleague Greece θυμάται τη σειρά των playoffs μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακού που έστειλε τους Πειραιώτες στη Μαδρίτη.

Ο Ολυμπιακός έχει αναμετρηθεί δεκάδες φορές με την Μπαρτσελόνα. Έχουν παίξει σε τελικούς (Βαρκελώνη 1997, Παρίσι 2010), σε ημιτελικό (2012), αλλά πιο πρόσφατη «ερυθρόλευκη» χαρά είναι η σειρά των playoffs της σεζόν 2014-15.

Η Euroleague Greece με αφορμή την αυριανή τους αναμέτρηση θυμάται όλα όσα είχαν συμβεί στα playoffs εκείνης της χρονιάς.

GAME 1

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-57

Οι Ισπανού μπήκαν στα playoffs έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας κι έτσι η σειρά ξεκίνησε στο «Palau». Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου εμφανίστηκαν σε κακή αγωνιστική κατάσταση από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο (20-8) με τη διαφορά μέχρι τέλους να μένει σε τέτοιο επίπεδο που να μην ενοχλήθηκε η Μπαρτσελόνα.

Το τελικό 73-57 ήρθε με κανέναν παίκτη του Ολυμπιακού να μην έχει διψήφιο αριθμό πόντων (πρώτος σκόρερ ο Αγραβάνης με 9 πόντους).

GAME 2

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 63-76

Η συγκεκριμένη ομάδα του Ολυμπιακού είχε στα κύτταρά της μία «σκληράδα» και μία αυτοπεποίθηση που θα βοηθούσε. Στο δεύτερο ματς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του μπήκαν στο παρκέ με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση και είναι χαρακτηριστικό πως κέρδισαν και στα τέσσερα επιμέρους δεκάλεπτα του ματς για να φτάσουν στο 63-76.

Κορυφαίοι εκείνης της βραδιάς ήταν τρεις Έλληνες, οι Γιώργος Πρίντεζης (22π., 9ρ.), Βασίλης Σπανούλης (16π., 5ασ.) και Βαγγέλης Μάντζαρης (12π. με 4/4 τρίποντα).

Οι Πειραιώτες επίσης ολοκλήρωσαν με 13/27 σουτ πίσω από τη γραμμή των 6.75.

GAME 3

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 73-71

Με κεκτημένη ταχύτητα παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ και στο ημίχρονο βρέθηκε να προηγείται με 44-36. Ο Ναβάρο είχε κέφια όμως και μόνος του γύρισε το παιχνίδι βάζοντας μπροστά την ομάδα του με 59-60 (30). Οθέλο Χάντερ και Γιώργος Πρίντεζης ανέλαβαν δράση σκοράροντας και τους 11 πόντους της ομάδας τους που ακολούθησαν (70-62, 38').

Στο τελευταίο δίλεπτο λίγο έλειψε να χαθεί η νίκη αφού ο Ναβάρο το έκανε (σχεδόν) μόνος του 72-71. Στα 9΄΄ που απέμεναν ο Πρίντεζης με 1/2 διαμόρφωσε το τελικό σκορ αφού στο χρόνο που απέμενε η Μπαρτσελόνα δε βρήκε καν σουτ.

Κορυφαίοι οι «διόσκουροι» Πρίντεζης (19π.) και Σπανούλης (15π., 8ασ.).

GAME 4

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 71-68

Το sold out είχε ανακοινωθεί με την κόρνα της λήξης του προηγούμενου αγώνα. Το ΣΕΦ ήταν κατάμεστο μία ώρα πριν το τζάμπολ, έτοιμο να πανηγυρίσει την πρόκριση στο Final 4 της Μαδρίτης.

Οι παίκτες ήταν αγχωμένοι κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοι οι οποίοι πήγαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια με το σκορ 29-37. Τα άθλια μέχρι τότε στατιστικά των Πειραιωτών, διορθώθηκαν, αλλά οι Καταλανοί ειχαν στριμώξει για τα καλά τον Ολυμπιακό. Με το σκορ 61-65 και 58'' να μένουν για τη λήξη, ο Μάντζαρης ευστόχησε σε τρίποντο (δεν έχασε ούτε ένα στη σειρά) για το 64-65. Ο Τόμιτς έκανε λάθος με τον Λαφαγέτ να κλέβει να και να προσφέρει κάρφωμα στον Πρίντεζη (66-65, 36'' για το τέλος).

Ο Ναβάρο ήταν ψύχραιμος στις βολές που ακολούθησαν, όμως ο Σπανούλης έβαλε ένα σπουδαίο εκτός ισορροπίας καλάθι για να ξαναδώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα κέρδισε φάουλ από τον Μάντζαρη αλλά ευστόχησε μόνο στη μία βολή αφού στην άλλη αστόχησε με το ΣΕΦ να έχει την καλύτερη ατμόσφαιρα της εικοσαετίας.

Μετά το τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου η μπάλα πήγε στον Σπανούλη, αυτός την έδωσε άμεσα στον Σλούκα κι εκείνος με τη σειρά του σημάδεψε τον Πρίντεζη. Ο Τόμιτς δεν ήταν στη θέση που έπρεπε και με το εύστοχο τρίποντο ο Ολυμπιακός πήγε στη Μαδρίτη και ο διεθνής φόργουορντ βαφτίστηκε «Αϊ Γιώργης».