Οι ψηλοί σουτάρουν καλύτερα από τους... κοντούς!

Οι ψηλοί σουτάρουν καλύτερα από τους... κοντούς!

Γιώργος Κούβαρης
Οι ψηλοί σουτάρουν καλύτερα από τους... κοντούς!
Η EuroLeague Greece εστιάζει στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έξω από τα 6.75 μέτρα και εξηγεί ότι οι περιφερειακοί της ομάδας σουτάρουν με... χειρότερα ποσοστά από τους υπολοίπους ενώ είναι μικρή και η αναλογία όσον αφορά τα εύστοχα τρίποντα.

Όταν μια ομάδα έχει μάθει να παίζει με το τρίποντο και να παίρνει σημαντικό κομμάτι των πόντων της έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει συνήθειες. Και όταν καλείται να το κάνει, είναι λογικό και επόμενο να χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα που της παρουσιάζονται.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Φέτος ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα έχοντας 29,84%, δηλαδή μόλις 0,43% καλύτερο ποσοστό από την τελευταία Νταρουσάφακα που έχει 29,41%! Και φυσικά το εν λόγω ποσοστό έχει την δική του εξήγηση. Μέχρι στιγμής στην EuroLeague, το «τριφύλλι» παίρνει το μόλις 24% των πόντων του έξω από τα 6.75 μέτρα (σ.σ. δηλαδή τους 231 από τους συνολικά 938 μέχρι στιγμής), όταν στις δύο προηγούμενες σεζόν της διοργάνωσης οι οποίες ήταν με το νέο format, μετρούσε το 36,4% των πόντων από τα τρίποντα το 2016-17 και το 34% πέρυσι. Αν μη τι άλλο η διαφορά είναι μεγάλη και αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει στο σουτ.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Η μικρή παραγωγικότητα που υπάρχει φέτος στο περιφερειακό σουτ έχει να κάνει με την μικρή προσφορά των γκαρντ. Οι Καλάθης (10/53τρ.), Λάνγκφορντ (9/24τρ.), Λεκαβίτσιους (5/18τρ.), Λοτζέσκι (8/25τρ.), Παππάς (11/39τρ.) σουτάρουν με ποσοστό που ίσα-ίσα «αγγίζει» το 27% στα τρίποντα (43/159 συνολικά) την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι (σ.σ. μέχρι και ο Λάσμε έχει 2/2 τρίποντα!) έχουν 34% με 34/99 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα στοιχείο που δίνει εξηγήσεις όσον αφορά την εικόνα του Παναθηναϊκού στα σουτ και η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη γενικότερη εικόνα της ομάδας στο παρκέ.