Παναθηναϊκός: Έχει δεχθεί το 44,8% των πόντων από το «ζωγραφιστό»!

Παναθηναϊκός: Έχει δεχθεί το 44,8% των πόντων από το «ζωγραφιστό»!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Έχει δεχθεί το 44,8% των πόντων από το «ζωγραφιστό»!
Η EuroLeague Greece εστιάζει στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μέσα στη ρακέτα το οποίο του έχει στοιχίσει κάτι λιγότερο από τους μισούς πόντους που έχει δεχθεί στα 11 πρώτα ματς της διοργάνωσης, ενώ στέκεται και στο -27 στο +/- των Λάσμε και Γκιστ.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να επικαλεστεί φέτος την ατυχία με τους -κατά καιρούς- τραυματισμούς που έχει να αντιμετωπίσει. Μπορεί να σταθεί στο κακό ποσοστό στα τρίποντα (30,2%) με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας. Μπορεί να επικαλεστεί κάποιες μεγάλες βραδιές των αντιπάλων στα περιφερειακά σουτ, όπως τα 10/16 τρίποντα της Μπασκόνια και τα 13/21 τρίποντα της Φενέρμπαχτσε την περασμένη εβδομάδα. Μπορεί ακόμα και να σταθεί στο γεγονός ότι ψάχνει την αγωνιστική του ταυτότητα. Όμως ένα στοιχείο το οποίο έχει παρατηρηθεί τα τρία τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την φετινή σεζόν, ενδεχομένως να ξεφεύγει από τα όρια της... δικαιολογημένης, δικαιολογίας.

Κι αυτό έχει να κάνει με την αδυναμία στην post άμυνα (τόσο ομαδική, όσο και ατομική), την αντιμετώπιση των pick n roll και την ευκολία που δέχεται πόντους μέσα από τη ρακέτα. Αν και κατά το δημοσιογραφικό κλισέ «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέμματα» στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δέχεται κατά μέσο όρο 78,6 πόντους εκ των οποίων τους 35,3 μέσα από το «ζωγραφιστό». Όπερ και σημαίνει το 44,8% των πόντων (δηλαδή κάτι λιγότερο από τους μισούς) σε κάθε ματς! Να σημειωθεί ωστόσο ότι το 4% του εν λόγω ποσοστού αντιστοιχεί σε καλάθια που έχουν δεχθεί οι «πράσινοι» στο transition παιχνίδι και δη στον αιφνιδιασμό.

Αν μη τι άλλο το εν λόγω νούμερο είναι τεράστιο για μια ομάδα με υψηλές βλέψεις στην διοργάνωση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το πρόβλημα παραμένει... άλυτο. Μόνο στο τελευταίο ματς απέναντι στη Φενέρμπαχτσε δέχθηκε τα λιγότερα καλάθι από το «ζωγραφιστό» (12 στο σύνολο), ένα λιγότερο από το ματς με την Μπάγερν Μονάχου (13) στην δεύτερη αγωνιστική της διοργάνωσης.

Τα τρία χειρότερα παιχνίδια αναφορικά με το εύκολο καλάθι από το χαμηλό post, ήταν αυτά κόντρα στην Αναντολού Εφές (όταν και οι αντίπαλοι ευστόχησαν 22 φορές μέσα από ρακέτα), στην Γκραν Κανάρια (21 φορές) και στην Μπασκόνια (20 φορές). Αντίθετα περιφερειακά της ρακέτας, ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί μόλις το 10,4% στα υπόλοιπα δίποντα. Από εκεί και πέρα μεγάλο είναι και το νούμερο όσον αφορά τα τρίποντα των αντιπάλων του, οι οποίοι παίρνουν το 26,7% των πόντων τους έξω από τα 6.75 μέτρα (ευστοχούν σε περίπου 7 τρίποντα ανά παιχνίδι) ενώ το υπόλοιπο 18,03% έρχεται από τις ελεύθερες βολές με 14,1 εύστοχες σε κάθε ματς.

Το -27 στο +/- των Γκιστ και Λάσμε

Εξίσου σημαντικό είναι και ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο που δείχνει σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο κομμάτι. Και έχει να κάνει με την συνύπαρξη των Τζέιμς Γκιστ και Στεφάν Λάσμε μέσα στο παρκέ. Δύο παίκτες οι οποίοι αποτελούσαν τον... φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων κάθε φορά που συνυπήρχαν στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου αλλά φέτος ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα και με την στατιστική κάλυψη του overbasket, όταν βρίσκονται ταυτόχρονα οι δύο παίκτες στο παρκέ έχοντας να καλύψουν την «πράσινη» front line, το +/- στην αντίστοιχη στατιστική κατηγορία ανέρχεται στο -27!!! Δηλαδή ο Παναθηναϊκός χάνει με... 27 πόντους διαφορά στο σύνολο των 8 αγώνων που έχουν παίξει μαζί και σε σύνολο 81 λεπτών, με το σκορ να είναι 127-154 υπέρ των αντιπάλων. Μόνο και μόνο από αυτό εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος και να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους που οι «πράσινοι» έχουν φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τον Παναθηναϊκό που καλείται άμεσα να βρει την λύση για να μην χάσει το «τρένο» των playoffs για πρώτη φορά μετά το 2010...