Μίκι στην EuroLeague Greece: «Ο ΠΑΟ θα κερδίζει και εκτός ΟΑΚΑ, αλλά να μην γίνει τώρα!»

Γιώργος Κούβαρης
Μίκι στην EuroLeague Greece: «Ο ΠΑΟ θα κερδίζει και εκτός ΟΑΚΑ, αλλά να μην γίνει τώρα!»
Ο Τζόρνταν Μίκι μίλησε στην EuroLeague Greece ενόψει του σημερινού αγώνα (30/11, 19:00) μεταξύ Χίμκι-Παναθηναικού ΟΠΑΠ αφού και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι «πράσινοι» θα ξεκινήσουν νικηφόρο σερί και εκτός έδρας, μίλησε και για τον «δίκαιο» Γιώργο Μπαρτζώκα!

Όταν κάποιος έχει φοιτήσει στο ίδιο κολέγιο όπου στην οροφή του γηπέδου κρέμονται οι φανέλες με το νούμερο 33 του Σακίλ Ο' Νιλ και αυτή με το νούμερο 50 του Μπομπ Πετίτ, τότε μόνο... απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει. Ο λόγος για τον Τζόρνταν Μίκι, έναν παίκτη που φοίτησε στο διάσημο LSU για δύο χρόνια πριν δηλώσει συμμετοχή στο draft του 2015 και καταλήξει στους Μπόστον Σέλτικς ως η 33η επιλογή της διαδικασίας.

Μάλιστα στην πρώτη του χρονιά είχε συμπαίκτη τον Τζόνι Ο' Μπράιαντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ στην δεύτερη οδηγούσε την κούρσα της ομάδας με τον νυν παίκτη των Ορλάντο Μάτζικ, Τζάρελ Μάρτιν. Ο Μίκι έμεινε στο ΝΒΑ για τρία χρόνια έχοντας περάσει μια διετία υπό τις οδηγίες του Μπραντ Στίβενς στους Μπόστον Σέλτικς και πέρυσι στους Μαϊάμι Χιτ του Έρικ Σποέλστρα. «Γεμάτος» από εμπειρίες και παραστάσεις έχοντας μετρήσει 64 ματς στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αποφάσισε να κάνει την μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του. Να μετακομίσει στην Ευρώπη και αν μπορέσει και τα καταφέρει, κάποια στιγμή να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν εκείνος που τον εμπιστεύτηκε με κλειστά τα μάτια και αποφάσισε να φέρει στην Ρώσια για λογαριασμό της Χίμκι. O 24χρονος φόργουορντ είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες της ρωσικής ομάδας ύστερα από τα πρώτα εννέα ματς της διοργάνωσης, έχοντας κατά μέσο όρο 12,2 πόντους με 57% στα δίποντα, 67% στις βολές και 4,9 ριμπάουντ. Λίγο πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την 10η αγωνιστική της EuroLeague, ο Μίκι μίλησε στην EuroLeague Greece για την αλλαγή της καριέρας του, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για το... νικηφόρο σερί του Παναθηναϊκού και εκτός ΟΑΚΑ!

«Υπάρχουν ομοιότητες της EuroLeague με το ΝΒΑ»

Αρχικά αναφέρθηκε στο κακό ξεκίνημα της Χίμκι στην διοργάνωση λέγοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν και αργήσαμε λίγο να πάρουμε ρυθμό. Χρειαστήκαμε χρόνο για να δέσουμε μεταξύ μας και να αρχίσουμε να γινόμαστε ομάδα, ενώ σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Σιγά σιγά βρίσκουμε τα πατήματά μας και από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε.»

Παρόλα αυτά θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα και ότι υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Δεν υπάρχει πίεση στην ομάδα. Άλλωστε η σεζόν είναι μεγάλη και ακόμα βρισκόμαστε στο ξεκίνημα. Υπάρχεις πολύ δρόμος μπροστά μας που πρέπει να διανύσουμε. Τόσο εμείς, όσο και οι υπόλοιπες ομάδες της EuroLeague. Το ζητούμενο είναι να μείνουμε επικεντρωμένοι στο πλάνο μας και να κάνουμε αυτό που που πρέπει να κάνουμε.»

Μπορεί εκείνος να έρχεται από το ΝΒΑ, αλλά δεν είναι ο... κλασσικός Αμερικανός που θα κοιτάξει το φύλλο της στατιστικής μετά από κάποιο ματς: «Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι έχω συγκεκριμένους στόχους. Οι δικοί που οι στόχοι συμβαδίζουν με αυτούς της ομάδας. Αυτό σημαίνει να κερδίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια και στο τέλος της σεζόν να τα έχουμε καταφέρει ως ομάδα. Τότε θα μπορώ να πω ότι έχω εκπληρώσει και τους δικούς μου στόχους.»

Μετά από τρία χρόνια στο ΝΒΑ, ο Τζόρνταν Μίκι πέρασε τον Ατλαντικό και πήρε ήδη την πρώτη «γεύση» από το ευρωπαϊκό μπάσκετ με τις εντυπώσεις να είναι «υπέροχες. Πραγματικά υπέροχες. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το ΝΒΑ αφού το μπάσκετ είναι ιδιαίτερα γρήγορο και στην Ευρώπη. Transition παιχνίδι, πολλά σουτ, ενώ ακόμα και οι ψηλοί σουτάρουν από την περιφέρειας. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ και όπως βλέπω γίνεται και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.»

«Μαχητής ο κόουτς Μπαρτζώκας, νοιάζεται για όλους τους παίκτες του»

Πώς όμως αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα στην καριέρα του; «Ήταν μια απόφαση που ήθελα να πάρω. Από τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω σε μια ΤΟΡ ομάδα της EuroLeague όπως είναι η Χίμκι, δεν θα μπορούσα να την αρνηθώ. Σίγουρα μέσα από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και την παρουσία μου στην Χίμκι θα βελτιωθώ και ατομικά. Θα βελτιώσω στοιχεία του παιχνιδιού μου, τα οποία θα με βοηθήσουν πολύ στη συνέχεια της καριέρας» και η επόμενη ερώτηση ήταν σαφής και αφορούσε το αν σκέφτεται την επιστροφή του στο ΝΒΑ: «Ναι, βέβαια. Θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή, αλλά προς το παρόν είμαι αφοσιωμένος στην Χίμκι».

Η κουβέντα στράφηκε και γύρω από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, για τον οποίο είχε να πει μόνο καλά λόγια: «Είναι εξαιρετικός προπονητής. Νοιάζεται πολύ για τους παίκτες και την ομάδα του. Είναι δίκαιος! Θέλει να νικάει. Είναι μαχητής και τα δίνει όλα για το καλό της Χίμκι. Πραγματικά πολύ καλός προπονητής, αλλά και εξαιρετικός ως άνθρωπος».

Για τον επόμενο μήνα θα μείνει εκτός μάχης ο Αλεξέι Σβεντ για τον οποίο είχε να πει μόνο καλά λόγια ο Αμερικανός φόργουορντ: «Ο Αλεξέι πράγματι είναι φοβερός παίκτης. Ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης! Θα κάνει ότι χρειαστεί για να νικήσει η ομάδα. Του αρέσει να έχει την ευθύνη και όχι μόνο δεν τον βαραίνει, αλλά τη ζητάει. Είδαμε ότι και στο ΝΒΑ είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία. Που ξέρετε; Μπορεί στο μέλλον να επιστρέψει πάλι. Από εκεί και πέρα η επιτυχία που θα κάνουμε ως ομάδα θα είναι συνολική. Εκείνος είναι ο ηγέτης μας, αλλά σίγουρα χρειάζεται και την βοήθεια όλων μας για να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Λάθος αν ρίξουμε όλο το βάρος πάνω στον Καλάθη»

Όσο για το ματς; «Οι τραυματισμοί και οι απουσίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Όλες οι ομάδες μαθαίνουν να ζουν με αυτό. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το πλάνο μας προκειμένου να φτάσουμε στη νίκη, την οποία και έχουμε πολύ ανάγκη» ενώ όσον αφορά την αδυναμία του Παναθηναϊκού να νικήσει εκτός έδρας, είπε: «Δεν σκεφτόμαστε ότι δυσκολεύεται να νικήσει μακριά από το ΟΑΚΑ. Άλλωστε αυτό μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή μετά την άλλη και να κερδίσει ανά πάσα ώρα και στιγμή! Όμως να μην γίνει τώρα! Ο Παναθηναϊκός είναι καλή ομάδα, έχει έμπειρους παίκτες με πολλές παραστάσεις από την EuroLeague και έχουν όλα τα φόντα να νικήσουν οπουδήποτε».

Είναι ο Καλάθης εκείνος που κάνει την διαφορά και πάνω στον οποίο πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο focus στην EuroLeague; «Όχι, σε καμία περίπτωση. Σίγουρα πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίκτη, αλλά δεν πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μόνο επάνω του. Θα είναι λάθος. Όπως είπα και πριν, ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να βγουν μπροστά και να κάνουν την ζημιά».