Πέσιτς vs Ομπράντοβιτς κι ένα βράδυ στο κλειστό του Σπόρτιγκ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Πέσιτς vs Ομπράντοβιτς κι ένα βράδυ στο κλειστό του Σπόρτιγκ
Η φωτογραφία δείχνει την πρώτη μονομαχία μεταξύ Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Σβέτισλαβ Πέσιτς και με αφορμή τη σημερινή (30/11) αναμέτρηση Μπαρτσελόνα-Φενέρμπαχτσε, η Euroleague Greece περιεργάζεται παλιές ιστορίες και μονομαχίες μεταξύ των δύο σπουδαίων Σέρβων προπονητών.

Είναι αλήθεια ότι στο πρώτο αντάμωμα τους στο πλαίσιο της Euroleague, ελάχιστοι ασχολήθηκαν μαζί τους. Τούτο μάλλον απασχόλησε περισσότερο τον Τύπο της Σερβίας και λιγότερο τους 2.500 φίλους του Παναθηναϊκού που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του κλειστού του Σπόρτιγκ. Γιατί, εκείνη τη βραδιά, κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Ντέγιαν Μποντίρογκα. Στην επιστροφή του στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Ο «Ντέκι» αποθεώθηκε, όλοι ασχολήθηκαν μαζί του κι ένας «μικροκαμωμένος» γκαρντ ο οποίος έμελλε να γράψει ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, φόρτωσε το καλάθι των «πράσινων» με 25 πόντους. Εντάξει, η δράση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο ήταν γνωστή από τότε.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, άπαντες παρασύρθηκαν στην αύρα του Μποντίρογκα και η Μπαρτσελόνα δεν δραπέτευσε απλά από το κλειστό των Πατησίων, αλλά έφυγε με το εμφατικό 66-84 στο πλαίσιο του Top16. Το ημερολόγιο έδειχνε τη 18η μέρα του Μαρτίου του 2004. Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στη Βαρκελώνη. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τη νίκη της… παρηγοριάς με 64-67, αφού στο τελικό ταμείο καμία εκ των δύο ομάδων προκρίθηκε στο Final Four της διοργάνωσης, στο οποίο η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε επίδειξη δύναμης.

Αυτές οι ιστορίες ανήκουν βέβαια στο παρελθόν, όπως κι αυτές που σχετίζονται με τους μέντορες των Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Σβέτισλαβ Πέσιτς. Πριν χρόνια, ο δεύτερος είχε ερωτηθεί για τις σχέσεις του με τον «Ζοτς» και είχε απαντήσει ότι… «μας συνδέει μια πολυετής φιλίας, γεννηθήκαμε και οι δύο στη Σερβία και είμαστε προπονητές», αφήνοντας (προφανώς) σύξυλο τον δημοσιογράφο που του κατέθεσε την ερώτηση. Ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα μάλλον δεν έχει αλλάξει συνήθειες αφού ρωτήθηκε εκ νέου χθες για τον τεχνικό της Φενέρμπαχτσε και αφού είπε ότι ήπιαν ένα καφέ πριν την προπόνηση, αναλύοντας το γιατί ο ίδιος πίνει τέσσερις καφές την ημέρα, απάντησε… «δεν είμαι εδώ για να σχολιάζω προπονητές αλλά τους παίκτες».

Ομπράντοβιτς και Πέσιτς είναι δύο από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της σπουδαίας σερβικής σχολής, τους συνδέει το ότι έκαστος κατέκτησε από ένα Μουντομπάσκετ (σ. σ. ο «Ζοτς» το 1998 στην Αθήνα και ο Πέσιτς το 2002 στην Ιντιανάπολις) με τη Σερβία και τους χωρίζουν οκτώ κατακτήσεις Euroleague καθώς ο Ομπράντοβιτς μετρά εννιά και ο Πέσιτς μία! Κι όμως, υπάρχει μια σύνδεση. Στις 11 Μαΐου 1995, ο Ομπράντοβιτς οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή του (τότε) ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νικώντας (73-61) στον τελικό τον Ολυμπιακό. Την ίδια μέρα αλλά οκτώ χρόνια αργότερα (το 2003) ο Πέσιτς ήπιε για πρώτη φορά σαμπάνια από το κύπελλο της Euroleague καθώς η Μπαρτσελόνα έκαμψε στον τελικό της διοργάνωσης την Μπενετόν Τρεβίζο.

Για να εμβαθύνουμε στα περί παλιών ιστοριών, οι δύο Σέρβοι προπονητές προφανώς και προέρχονται από τη μεγάλη σχολή των «Πλάβι» αλλά είναι εκφραστές δύο διαφορετικών μπασκετικών κινημάτων. Γιατί ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ήταν από τους καλύτερους μαθητές του σπουδαίου δασκάλου Ράνκο Ζεράβιτσα, ενώ ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι «παιδί» του προφέσορα Άτσα Νίκολιτς. Βέβαια, έτσι όπως εξελίχθηκε το μπάσκετ σε επίπεδο τακτικής, μικρή σημασία έχουν οι (τότε) διαφορετικές λογικές και αντιλήψεις των δύο δασκάλων.

Μάλλον μένει ο τρόπος προσέγγισης των αθλητών. Ο Ζεράβιτσα εκτιμούσε ότι μόνο μέσα από τη σιδηρά πειθαρχία έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, ήταν ο φόβος και τρόμος για τους παίκτες και προκαλούσε σεισμό σε κάθε βήμα του στο παρκέ. Αντιθέτως, ο Νίκολιτς πρέσβευε διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των αθλητών και στεκόταν υπέρ της ανάπτυξης φιλικής σχέσης μεταξύ προπονητή και παίκτη δίχως όμως να τίθεται σε κίνδυνο η διάσπαση των ισορροπιών και η παρεξήγηση των ρόλων.

Η σημερινή (30/11) αναμέτρηση θα είναι μόλις η 8η στην ιστορία των συγκρούσεων των δύο προπονητών. Ο Ομπράντοβιτς μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες, αλλά ο Πέσιτς χαμογέλασε στον τελευταία αγώνα. Αυτόν της 25ης Νοεμβρίου 2010 όπου η Βαλένθια πέτυχε σπουδαίο διπλό στο ΟΑΚΑ με 69-73. Λίγες εβδομάδες μετά, προκρίθηκε στο Top16 με νίκη επί της Ολύμπια Λουμπλιάνα στην Ισπανία. Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός διέλυε την Αρμάνι Μιλάνο στην Αθήνα. Την παραμονή αυτών των αγώνων, ο Πέσιτς είχε ερωτηθεί για τις προθέσεις του Παναθηναϊκού καθώς αν έχανε, η Βαλένθια θα έμενε εκτός διοργάνωσης και θα προκρίνονταν η ιταλική ομάδα. Νιώθοντας σίγουρος για τον φίλο του απάντησε… «δεν χρειάζεται καν να τηλεφωνήσω στον Ομπράντοβιτς γιατί ξέρω πολύ καλά τον χαρακτήρα του και ποια είναι η ομάδα του».

Αυτός είναι ο πίνακας των «συγκρούσεων» των δύο προπονητών σε επίπεδο Euroleague:

ΗμερομηνίαΑγώναςΑποτέλεσμα
18/03/2004Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα66-84
01/04/2004Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός64-67
25/11/2010Βαλένθια-Παναθηναϊκός69-73
13/11/2014Μπάγερν-Φενέρμπαχτσε86-93
19/12/2014Φενέρμπαχτσε-Μπάγερν87-81
16/10/2015Φενέρμπαχτσε-Μπάγερν74-67
19/11/2015Μπάγερν-Φενέρμπαχτσε67-84