Πέσιτς vs Γιασικεβίτσιους: Μία κόντρα που κρατά 15 χρόνια

Πέσιτς vs Γιασικεβίτσιους: Μία κόντρα που κρατά 15 χρόνια
Η Euroleague Greece γράφει τα επεισόδια της κόντρας του Σβέτιλσαβ Πέσιτς με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με το πρώτο να κρατάει από το καλοκαίρι του 2003.

Η Ζαλγκίρις υποδέχεται την Μπαρτσελόνα σε μία αναμέτρηση στην οποία τα «φώτα» θα πέσουν στους δύο προπονητές. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Σβέτισλαβ Πέσιτς μπορεί να πανηγύρισαν το 2003 την κατάκτηση της Euroleague, ωστόσο η σχέση τους δεν είναι καθόλου καλή.

Η κόντρα κρατάει από τότε που ο Σέρβος τεχνικός καθοδηγούσε τον Λιθουανό ως παίκτη στην Μπαρτσελόνα. Εκείνη η ομάδα κατέκτησε την Euroleague, όμως από τις πρώτες απαιτήσεις του Πέσιτς ήταν η απομάκρυνση του Γιασικεβίτσιους.

Ο Λιθουανός πολύ θα ήθελε να συνέχιζε στην ομάδα, αλλά η γνώμη του Σέρβου προπονητή δεν βρήκε αντίσταση κι έτσι ολοκληρώθηκε η συνεργασία τους για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μακάμπι με την οποία κατέκτησε ακόμη δύο φορές την Euroleague.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν οι Καταλανοί παρέπαιαν και έτσι αποφάσισαν να απομακρύνουν τον Σίτο Αλόνσο και να προσλάβουν τον Σβέτισλαβ Πέσιτς. Η κατάκτηση του ισπανικού κυπέλλου αμέσως ανέβασε τις μετοχές του τόσο στην τάξη της διοίκησης όσο και σε αυτή των οπαδών.

Ο 69άχρονος προπονητής στην πρώτη ευκαιρία έδειξε πως δεν είχε ξεχάσει την κόντρα του με τον Γιασικεβίτσιους. Παραμονή της μεταξύ τους περσινής αναμέτρησης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου κρατώντας επιδεικτικά ένα φάκελο με τα συστήματα της Ζαλγκίρις.

Για την ιστορία η Ζαλγκίρις διέλυσε την Μπαρτσελόνα την επόμενη μέρα με 90-74.

Το καλοκαίρι η κόντρα συνεχίστηκε χωρίς ευθύνη του Λιθουανού. Το όνομα του Γιασικεβίτσιους ήταν πολύ ψηλά στην λίστα της διοίκησης της ομάδας, τα δημοσιεύματα θεωρούσαν δεδομένη την ανάληψη του πάγκου της Μπαρτσελόνα και ο Πέσιτς τα πήρε… στο κρανίο.

Παραμονή μίας αναμέτρησης με την Μπασκόνια ρωτήθηκε σχετικά, με την απάντησή του να αφήνει άφωνους τους πάντες… «εάν και εφόσον έρθει ο Γιασικεβίτσιους στην Μπαρτσελόνα θα είναι μόνο ως τρίτος βοηθός μου».

Ο Γιασικεβίτσιους για δεύτερη φορά έδειξε σεβασμό στον Πέσιτς, τουλάχιστον σε δημόσια θέα και δεν απάντησε.

Το τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης τους ήρθε χθες. Ο Σέρβος τεχνικός υποτίμησε τις εγχώριες υποχρεώσεις της Ζαλγκίρις και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απάντησε με ειρωνικό τρόπο, «Είναι η γνώμη του. Αλλά νομίζω πως έχουμε πολύ καλύτερες ομάδες από την Φουενλαμπράδα. Πάντα ήμουν της φιλοσοφίας να κοιτάς τον εαυτό σου. Αλλά αν δεν του αρέσει το επίπεδο της λιθουανικής λίγκας, τότε θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε καλύτερο για εκείνον».