Φάκελος τραυματισμοί Ολυμπιακού: Μόνο ατυχία ή και κάτι άλλο; (pics)

Φάκελος τραυματισμοί Ολυμπιακού: Μόνο ατυχία ή και κάτι άλλο; (pics)

Φάκελος τραυματισμοί Ολυμπιακού: Μόνο ατυχία ή και κάτι άλλο; (pics)
H Euroleague Greece βρήκε όλους τους τραυματισμούς από το 2011 μέχρι σήμερα και αναλύει αν όλοι είναι προϊόν τύχης ή... και ανθρώπινου λάθους.

Οι τραυματισμοί στον Ολυμπιακό είναι τόσο συχνοί τα τελευταία χρόνια που πλέον έχει καταντήσει ανέκδοτο πως οι «στοιχηματικές εταιρίες βγάζουν αποδόσεις για το ποιός θα είναι ο επόμενος».

Στο παρακάτω κείμενο εννοείται και δεν υπάρχει η παραμικρή γνώση ιατρικής η θεμάτων εκγύμνασης. Απλά γίνεται μία καταγραφή γεγονότων για τα οποία είναι αδύνατον όλα να οφείλονται στην ατυχία.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΒΟΗΘΑΕΙ

Μία ομάδα μπάσκετ υψηλού επιπέδου έχει στο προσωπικό της επιστήμονες οι οποίοι έχουν και τις γνώσεις και τον τρόπο να ανταποκριθούν σε αυτό το επίπεδο.

Ένας ιατρός η ένας γυμναστής δε μπορεί να προβλέψει ένα κάταγμα σε κάποιο οστό ή ένα διάστρεμμα αν πατήσει κάποιος παίκτης στο πόδι αντιπάλου του.

Από την άλλη υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες ενημερώνουν για την προδιάθεση θλάσεων ή άλλων μυϊκών τραυματισμών.

Σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε πως ο Τόμας Κελάτι ανακοινώθηκε ξημερώματα Σαββάτου και «κόπηκε» 48 ώρες αργότερα λόγω «προδιάθεσης τραυματισμού στους κοιλιακούς-προσαγωγούς».

Επίσης σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί οι τραυματισμοί δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχίας και μόνο. Σίγουρα έχουν υπάρξει περιπτώσεις που θα μπορούσαν κάποιοι (λίγοι) να έχουν αποφευχθεί.

Η ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της Euroleague με τα αυξημένα ταξίδια και τα πιο απαιτητικά ματς είναι σίγουρα ένας λόγους για τους τραυματισμούς των τελευταίων δύο σεζόν. Αυτό φυσικά δε συμβαίνει μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά στις περισσότερες από τις οκτώ τουλάχιστον ομάδες που βρέθηκαν στα playoffs.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ

Όταν μία ομάδα αγωνίζεται για 9 μήνες με σκοπό τη νίκη, προπονείται σε έντονους ρυθμούς και οι παίκτες της βρίσκοντας συνέχεια με μία βαλίτσα στο χέρι, είναι αδύνατον να υπάρχει μόνο ένας γυμναστής.

Δε γίνεται να ταξιδεύει η ομάδα και πίσω να μην είναι κάποιος για τους παίκτες που είναι εκτός αποστολής.

Δε γίνεται ο Γκατζούλης που ασχολείται από την προθέρμανση μέχρι το τι θα φάνε, να κάνει ουσιαστικά την αποθεραπεία των τραυματιών. Για κάθε τραυματισμό, υπάρχει ένα πρωτόκολλο, μία «νόρμα» η οποία σε συνάρτηση με την εμπειρία γυμναστών και ιατρών ακολουθείται.

Αυτό φυσικά και το ακολουθούν πιστά στον Ολυμπιακό, αλλά κάποιες φορές οι παίκτες πιέζουν να αγωνιστούν και λανθασμένα «ανάβουν πράσινο φως».

Σε τέτοιες ομάδες είναι επιβεβλημένη η παρουσία γυμναστών αποκατάστασης έχοντας φυσικά έναν υπεύθυνο του team ο οποίος να το οργανώνει και να το... τρέχει.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελο των τραυματισμών του Ολυμπιακού από τη σεζόν 2011-12 και πόσο αυτοί επηρέασαν την πορεία στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τόσοι πολλοί που είναι αφενός σίγουρα έχουμε λησμονήσει κάποιους και αφετέρου έχουμε βάλει αυτούς που έπληξαν για σημαντικό διάστημα ή πριν από σπουδαία παιχνίδια.

Ξεχάστε τα απλά διαστρέμματα και τους πυρετούς και πάμε στα βαριά...

ΣΕΖΟΝ 2011-12

Ο ιατρός κ. Παπαγιαννόπουλος ανακοινώθηκε από τους Πειραιώτες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στο Καρπενήσι.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έντονες ενοχλήσεις στο γόνατο, χρειάστηκε να κάνει αρθροσκόπηση και έμεινε 45 μέρες εκτός δράσης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Βαρύ διάστρεμμα το οποίο τον κράτησε εκτός παρκέ για 20 μέρες χάνοντας όμως μόλις δύο ματς στην Euroleague.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ: Οστικό οίδημα στο χέρι και έλειψε από τα τρία πρώτα ματς της διοργάνωσης.

ΕΪΣΙ ΛΟ: Υπέστη βαρύ διάστρεμμα στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και αποχώρησε από το γήπεδο με φορείο. Το πρωί ανήμερα του τελικού ο Αμερικανός περπατούσε με πατερίτσες, ωστόσο με δύο ενέσεις συμμετείχε στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

ΣΕΖΟΝ 2012-13

ΔΗΜΗΡΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ: Χτύπημα σε οστό της λεκάνης και δύο διαστρέμματα δευτέρου βαθμού σε διαφορετικές περιόδους της σεζόν. Συνολικά έχασε περίπου 40 μέρες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: Στις 28 Ιανουαρίου υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξιό του γόνατο στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ και έχασε όλη τη σεζόν. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως δεν είχε κάτι σοβαρό, ωστόσο τα αποτελέσματα της μαγνητικής ήταν διαφορετικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ: Έντονες ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο και έκανε προπόνηση κανονικά. Η συνητρητική αγωγή δεν οδήγησε κάπου κάνοντας ακόμη χειρότερο τον τραυματισμό. Μηνίσκος η διάγνωση και αρθροσκόπηση για τον Έλληνα σέντερ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Έντονοι μυϊκοί σπασμοί στη μέση που τον κράτησαν εκτός δράσης από δύο αγώνες της Euroleague.

ΕΪΣΙ ΛΟ: Το ταλαιπωρημένο του αριστερό γόνατο από ζημιές σε χόνδρο και επιγονάτιο τένοντα, δεν άντεξε. Τον Ιανούαριο ενημέρωσε τον Ολυμπιακό πως ήθελε να χειρουργηθεί στην πατρίδα του. Παρά την ελληνική λύση που του πρότεινε η ομάδα του έδωσε την άδεια να κάνει την επέμβαση στις ΗΠΑ και καταστράφηκε η καριέρα του αφού δεν ξανάπαιξε μπάσκετ.

ΓΚΙΟΡΚΙ ΣΕΡΜΑΝΤΙΝΙ: Λίγο πριν το Final 4 του Λονδίνου υπέστη θλάση στον προσαγωγό, ωστόσο πρόλαβε τα δύο κρίσιμα ματς.

ΜΙΡΖΑ ΜΠΕΓΚΙΤΣ: Συνεχόμενες ενοχλήσεις στη μέση του στέρησαν τον Σλοβένο σέντερ από αρκετά ευρωπαϊκά ματς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Μετά από 51'' στο παρκέ κόντρα στον Ικαρο Καλιθέας υπέστη κάταγμα στη μύτη κι έχασε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης φάσης της Euroleague.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ: Υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και έμεινε εκτός δράσης ένα μήνα. Ο Έλληνας φόργουορντ έχασε τα πρώτα 4 ματς playoffs με τη Ρεάλ λόγω έντονου πυρετού.

ΜΠΡΕΝΤ ΠΕΤΓΟΥΕΪ: Ο Αμερικανός σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης, «συνήθεια» την οποία είχε πριν το συμβόλαιό του στην ομάδα, αλλά ουδείς είχε ασχοληθεί.

ΚΕΝΤΡΙΚ ΣΙΜΜΟΝΣ: Έλειψε από κάποια παιχνίδια λόγω ενοχλήσεων στους προσαγωγούς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε τραυματίστηκε και η μαγνητική που ακολούθησε έδειξε πως έπασχε από μεγάλη φλεγμονή στο γόνατο χάνοντας πέντε αγώνες σε κρίσιμη φάση του Top 16.

ΣΕΖΟΝ 2014-15

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2014, αν και αρχικά υπήρχε η αίσθηση πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει υποστεί βαρύ διάστρεμμα, οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε υποστεί κάταγμα περόνης έξω σφυρού και συνδεσμικές βλάβες. Ο τραυματισμός προήλθε από άτσαλη προσγείωση στο παρκέ μετά από κάρφωμα που δοκίμασε σε προπόνηση. Απουσίασε 6 μήνες.

ΤΡΕΜΕΛ ΝΤΑΡΝΤΕΝ: Ο 33άχρονος φόργουορντ υπέστη ρωγμώδες κάταγμα τέταρτου μετακαρπίου και κάταγμα πρώτης φάλαγγας μέσου δακτύλου στο δεξί χέρι. Έχασε πολύ σημαντικό μέρος της σεζόν.

ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ: Ρήξη οπίσθιου μηριαίου στο παιχνίδι με την ΑΕΚ με αποτέλεσμα να λείψει περίπου δύο μήνες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Δέχθηκε κατά λάθος γονατιά από τον Βασίλη Καββαδά στην προπόνηση πριν από ματς. Το ιατρικό επιτελείο του είπε να μην παίξει, αλλά δεν του άκουσε κι αγωνίστηκε με ένεση.

Εχασε 5 παιχνίδια με μερική ρήξη έσω πλατύ στο δεξιό γόνατο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Έλειψε και από τα 10 ματς της πρώτης φάσης της Euroleague λόγω οστικού οιδήματος στον αστράγαλό του ύστερα από κακή μεταχείριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ελλάδας.

ΣΕΖΟΝ 2015-16

ΠΑΤΡΙΚ ΓΙΑΝΓΚ: Στο παιχνίδι με την Αναντολού Εφές υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού ενώ στο δεύτερο ημίχρονο επέστρεψε στο παρκέ κι αγωνίστηκε. Έκτοτε έχει παίξει σε ματς μετρημένα στα δάχτυλα δύο χεριών.

ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ: Ο Αμερικανός κόλλησε έναν ιό από τον γιο του και δημιουργήθηκε έντονο πρόβλημα στον σπλήνα του ο οποίος είχε διογκωθεί. Ο οργανισμός καθυστέρησε πάρα πολύ να επανέλθει αφού δεν ανταποκρινόταν με αποτέλεσμα να χάσει τρεις μήνες της σεζόν.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ: Ο Σέρβος έχασε δύο ματς λόγω ενοχλήσεων στο αριστερό γόνατο στην αρχή της σεζόν και στη συνέχεια έλειψε από ακόμη δύο λόγω γαστρεντερίτιδας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Στη μέση της σεζόν έχασε 3 αγώνες λόγω μυϊκών σπασμών. Στη συνέχεια και στον τρίτο τελικό της Basket League υπέστη υποτροπή στην πελματιαία απονευρωσίτιδα που τον ταλαιπωρούσε. Λόγω έλλειψης αξιόπιστης λύσης αγωνιζόταν κανονικά παρά το πρόβλημα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Έλειψε από τρία ματς λόγω ενοχλήσεων στο αριστερό του γόνατο.

ΣΕΖΟΝ 2016-17

ΝΤΑΝΙΕΛ ΧΑΚΕΤ: Στο ματς με την Ούνικς τον Δεκέμβριο του 2016 υπέστη απόσπαση του τένοντα του δικεφάλου μηριαίου και του ημιτενοντώδους από το ισχιακό κύρτωμα. Έχασε όλο το υπόλοιπο της σεζόν.

ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ: Στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ υπέστη τενοντίτιδα σε δύο σημεία στον αχίλλειο τένοντα. Ο οργανισμός του για άλλη μία φορά καθυστέρησε να ανταποκριθεί στις θεραπείες κι έχασε τελικά όλη τη σεζόν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: Στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Πάτρας υπέστη οστικό οίδημα έξω κνημιαίου κονδύλου κι έμεινε εκτός δράσης για 40 μέρες!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Έμεινε εκτός δράσης για περίπου 15-17 μέρες λόγω ενοχλήσεων στον αριστερό προσαγωγό.

ΣΕΖΟΝ 2017-18

ΚΙΜ ΤΙΛΙ: στην προθέρμανση της πρεμιέρας κόντρα στην Μπασκόνια υπέστη απόσπαση του τένοντα μακρού προσαγωγού από την έκφυσή του. Επέστρεψε μετά από 6 μήνες, αλλά έπαιξε λίγα ματς αφού θα προχωρήσει σε αρθροσκόπηση για να καθαρίσει το αριστερό του γονατό στο οποίο πονούσε, αλλά επιβαρύνθηκε από τη σειρά με την Ζαλγκίρις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: Υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού στο ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Η αρχική διάγνωση δεν ήταν αυτή που έπρεπε και εν συνεχεία πήρε χρόνο συμμετοχής σε αγώνα πρωταθλήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Αφαίρεσε δύο κάλους ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού του αφού αρχικά τοποθετούσε φάρμακο για την μυρμηγκιά. Η επέμβαση έγινε, βιάστηκε να ξεκινήσει άσκηση και τα ράμματα άνοιξαν ενώ στη συνέχεια μολύνθηκαν. Πλέον δεν υπάρχει μόλυνση αλλά ένα έντονο οίδημα. Έπαιξε με 12 ενέσεις σε τρία παιχνίδια κόντρα στην Ζαλγκίρις κάνοντας τα πράγματα πολύ χειρότερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ: Πάσχει από ρήξη μηνίσκου, ωστόσο με δική του πρωτοβουλία θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ: Υπέστη βαρύ διάστρεμμα στο ματς με την ΑΕΚ και παρά την αρχική αισιοδοξία έμεινε εκτός δράσης για 40 μέρες.

Στη συνέχεια αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα στο γόνατο ύστερα από χτύπημα που δέχτηκε.

Τέλος υπέστη νέο βαρύ διάστρεμμα και θα λείψει 20 μέρες ακόμη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Έχασε 2 μήνες λόγω οστικού οιδήματος στο γόνατο. Τραυματισμό τον οποίο αποκόμισε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ωστόσο αγωνίστηκε σε αγώνα κυπέλλου κόντρα στον ΓΣΛ Φάρο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μετά την αναμέτρηση με τη Μπάμπεργκ (09/03) διεγνώσθη με τενοντίτιδα στο αριστερό γόνατο που τον άφησε εκτός δράσης για 1 μήνα. Εν συνεχεία και μετά από δύο ματς που έπαιξε διεγνώσθη με τενοντίτιδα στο δεξιό γόνατο.

ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ: Σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες της σεζόν έχασε αρκετό καιρό δράσης λόγω τριών θλάσεων.

ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ: Δέχτηκε χτύπημα στη μέση στο ματς με το Λαύριο και έμεινε εκτός για 10 μέρες ενώ στα τρία πρώτα παιχνίδια με την Ζαλγκίρις αγωνίστηκε κάνοντας ένεση.