Παναθηναϊκός - Βαλένθια 75-56 (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Βαλένθια 75-56 (vid)
Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε... καν να φορτσάρει στο ματς με τη Βαλένθια και με τον Καλάθη να προσθέτει ένα ακόμα double double στο ενεργητικό του επικράτησε με 75-56 και όλο το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην τελευταία αγωνιστική της regular season.

Μπορεί ο Λούκα Ντόντσιτς να του... πήρε τη μπουκιά από το στόμα στο Βελιγράδι, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Βαλένθια (75-56) και πλέον τα πάντα θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα όσον αφορά την τελική κατάταξη και το ενδεχόμενο να έχει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Κάτι που φαντάζει δύσκολο στην παρούσα φάση μετά και το «διπλό» της Ρεάλ απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Το βέβαιο είναι ότι οι «πράσινοι» θα πάνε στο Μιλάνο για τη νίκη και από εκεί και πέρα «ότι βρέξει ας κατεβάσει» μιας και δεν θα είναι στο χέρι τους το ενδεχόμενο να πάρουν το πλεονέκτημα της έδρας.

Πάντως εάν και εφόσον ο Νικ Καλάθης συνεχίζει να παίζει στα... κόκκινα και το ίδιο αποτελεσματικά, τότε ο Παναθηναϊκός δεν έχει να τον απασχολεί τίποτε απολύτως ενόψει των προημιτελικών της EuroLeague. Είτε έχει, είτε δεν έχει πλεονέκτημα! Γι' άλλο ένα ματς ήταν εξαιρετικός σημειώνοντας το 15ο double double της καριέρας του στην διοργάνωσης, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Μίλος Τεόντοσιτς.

Συγκεκριμένα τελείωσε το ματς με 17 πόντους, 10 ασίστ και 4 ριμπάουντ και ήταν ο απόλυτος ηγέτης! Πολύ καλή και η παρουσία του Έιντριαν Πέιν, ο οποίος έδειξε να αποτελεί... μέλος της ομάδας εδώ και καιρό, δίνοντας πολλές βοήθειες στην εναέρια κυκλοφορία! Μάλιστα έκανε career high στους «πράσινους» έχοντας 12 πόντους και 8 ριμπάουντ!

Το ματς δεν χρίζει ιδιαίτερης κριτικής και αυτό διότι ο Παναθηναϊκός ήταν το αφεντικό του ματς από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος. Μάλιστα η διαφορά ήταν σταθερά πάνω από τους 10 πόντους ενώ έφτασε και στο +20 λίγο πριν από το τέλος του αγώνα. Η Βαλένθια θα έχει να θυμάται μόνο το πρώτο τρίλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου που είχε μειώσει στους έξι πόντους (41-35). Πέραν τούτου... ουδέν! Οι «πράσινοι» είχαν τον Καλάθη σε μεγάλη μέρα, τον Πέιν να τον συμπληρώνει, ενώ οι Σίνγκλετον, Τζέιμς και Αντετοκούνμπο έδιναν φοβερή ενέργεια στο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ δυναμικά στο ματς και θέλησε να επιβάλει τον ρυθμό του χάρη στην πολύ καλή άμυνα και την πίεση που άσκησε πάνω στη μπάλα με τους Καλάθη και Τζέιμς, με αποτέλεσμα να βρει εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο. Μάλιστα οι δύο γκαρντ των «πρασίνων» ήταν εκείνοι που «έφτιαξαν» όλο το ματς της ομάδας τους, με αποτέλεσμα να μετρήσουν πέντε καρφώματα στην πρώτη περίοδο (23-13) με τους Αντετοκούνμπο και Γκιστ που φρόντιζαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τις ασίστ. Μάλιστα ο Καλαθης τελείωσε την πρώτη περίοδο με 4 πόντους και 7 τελικές πάσες και να ηγείται του Παναθηναϊκού σε... θέαμα και ουσία.

Όμως το rotation του Πασκουάλ είχε και πάλι αρνητικό πρόσημο για τους «πράσινους» οι οποίοι έχασαν ρυθμό, ενώ οι Παππάς και Λεκαβίτσιους που αντικατέστησαν τους Τζέιμς και Καλάθη δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικοί. Κάπως έτσι η Βαλένθια «έχτισε» το δικό της επιμέρους 10-2 και πλησίασε στο καλάθι (25-23 στο 13'). Σε αυτό το διάστημα ο Χλίνασον αποδείχθηκε ο παίκτης-κλειδί των Ισπανών, την ώρα που ο Έρικ Γκριν τελείωνε το πρώτο μισό του αγώνα στο «μηδέν» με 0/4 εντός παιδιάς. Ο Έιντριαν Πέιν ήταν εκείνος που έδωσε ενέργεια στους «πράσινους» για να πραγματοποιήσουν μια νέα αντεπίθεση και να στείλουν την διαφορά στο +11 (38-27) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (40-31).

Ένα ημίχρονο όπου οι γηπεδούχοι ήταν άστοχοι στα τρίποντα (3/12) ωστόσο υπέπεσαν σε μόλις δύο λάθη με 13/25 δίποντα. Αντίθετα η Βαλένθια είχε 12/32 εντός παιδιάς, με αποτέλεσμα να βρεθούν πίσω στο σκορ και να κυνηγάνε τον Παναθηναϊκό.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από τη Βαλένθια σε στοιχεία που δεν πιάνει η στατιστική κατηγορία. Οι παίκτες του Πασκουάλ έβγαλαν τεράστια ενέργεια, κυνήγησαν όλες τις φάσεις και δεν άφηναν τους Ισπανούς να πάρουν... ανάσα. Παράλληλα υπέπεσαν σε μόλις 8 λάθη είχαν διπλάσια κλεψίματα, περισσότερες ασίστ, περισσότερα ριμπάουντ και έναν Καλάθη που έκανε τη διαφορά!

ΕΚΑΝAN ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης ήταν ο καλυτερος παίκτης του Παναθηναϊκού και πάλι έχοντας 17 ποντους με 6/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/4 βολές, 10 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 25:30 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Σάστρε πέρασε τελείως απαρατήρητος έχοντας 0/2 σουτ και 2 ασίστ σε 14 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΟΚΛΕΙΔΙ: Το σημείο που ο Παναθηναϊκός αντέδρασε στο 10-2 της Βαλένθια στην δεύτερη περίοδο (25-23 στο 13') με αποτέλεσμα να ανοίξει εκ νέου την ψαλίδα της διαφοράς και να ελέγξει απόλυτα το ματς.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Έιντριαν Πέιν ήταν... παντού! Έβγαλε τεράστια ενέργεια σε άμυνα και επίθεση έχοντας 12 πόντους με 4/10 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 4/8 βολές, 8 ριμπάουντ και 2 τάπες σε 17 λεπτά!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φοβερή τάπα του μόλις 1.85 Μάικ Τζέιμς στον Άαρον Ντούρνεκαμπ που είναι 16 πόντους πιο ψηλός από εκείνον!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το 30% στα τρίποντα (6/30) και τις 14 χαμένες βολές (15/29)!! Η Βαλένθια τα 15 λάθη και τα μόλις 22/61 σουτ εντός παιδιάς.

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 40-31, 57-47, 75-56