Λεωφόρος «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» στη Μόσχα! (pic)

Λεωφόρος «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» στη Μόσχα! (pic)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Λεωφόρος «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» στη Μόσχα! (pic)
Η Περιφέρεια Μόσχας ανακοίνωσε ότι το όνομα του θρυλικού προπονητή Αλεξάντερ Γκομέλσκι θα δοθεί σε λεωφόρο κοντά στο γήπεδο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος η ΤΣΣΚΑ.

Η κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης είχε καταστήσει τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι προφέσορα της προπονητικής, αποτελώντας την πιο εμβληματική φυσιογνωμία των ευρωπαϊκών πάγκων για τρεις και πλέον δεκαετίες, έχοντας παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση. Η «αλεπού των πάγκων» κατέκτησε όλους τους τίτλους της τεράστιας καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο με την ΑΣΚ Ρίγα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ διαχειρίστηκε τρεις γενιές κορυφαίων παικτών της Ε.Σ.Σ.Δ., επιβάλλοντας την αυστηρή πειθαρχία και τονίζοντας στους αθλητές τους ότι ήταν οι καλύτεροι στην Ευρώπη και δεν είχαν δικαίωμα στην ήττα!

Τον Αύγουστο του 2005, ο Γκομέλσκι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Διετέλεσε πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για έξι χρόνια, ήταν μέλος του Hall of Fame στη Μασαχουσέτη από το 1995 και «εισήλθε» στο αντίστοιχο της FIBA μετά θάνατον. Το όνομά του έχει δοθεί στο βραβείο της EuroLeague για τον κορυφαίο προπονητή της διοργάνωσης που απονέμεται κάθε χρόνο και πλέον θα δοθεί σε λεωφόρο κοντά στο γήπεδο Universal Sports Hall που χρησιμοποιούσε η ΤΣΣΚΑ πριν μετακομίσει στην Megasport Arena.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.