Μπερτομέου: «Καμία συμφωνία με τη FIBA φέτος»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Μπερτομέου: «Καμία συμφωνία με τη FIBA φέτος»!
Το παγκόσμιο μπάσκετ έζησε μια από τις πιο περίεργες εβδομάδες της ιστορίας του τον περασμένο Νοέμβριο και ο Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε πως φέτος δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία με τη FIBA.

O Πρόεδρος κι Εκτελεστικός Διευθυντής της Euroleague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική Αs όπου κλήθηκε να σχολιάσει τη διαμάχη με τη FIBA σε ό,τι αφορά το καλεντάρι των εθνικών ομάδων και τους προκριματικούς αγώνες μεσούσης της σεζόν. Τα δεύτερα «παράθυρα» της FIBA για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο (σ.σ. η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις Εσθονία, Μεγάλη Βρετανία στο Ηράκλειο) και ο ιθύνων νους της Euroleague εξήγησε πως η κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης δεν πίεσε τις ομάδες της για τη συμμετοχή των διεθνών.

«Σε καμία περίπτωση! Η Euroleague είναι οι ομάδες της. Εκείνες είναι που αποφάσισαν για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωσή μας, εκείνες είναι που ανοίγουν τα γήπεδά τους, πληρώνουν τα έξοδα και παίρνουν τα ρίσκα τους Επίσης οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα των ομάδων τους για κάτι που αποφασίστηκε μονομερώς, κάτι που ήταν λάθος από την αρχή. Εξ όσων γνωρίζω, οι σύλλογοι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και στη συνέχεια».

Τι θα συμβεί στους προκριματικούς αγώνες του Φεβρουαρίου; «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θα έχουμε διάλογο με τη FIBΑ. Eλπίζω κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα από τη στιγμή που δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καμία συμφωνία φέτος. Το καλεντάρι είναι συγκεκριμένο και όπως έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η συμφωνία είναι αδύνατη! Δεν πιστεύω ότι κερδίσαμε κάποια μάχη όμως έγινε ξεκάθαρο ότι στις επαγγελματικές διοργανώσεις όπως το ΝΒΑ και η Euroleague, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που καθιστούν δύσκολη τη... συμβατότητά τους με τις εθνικές ομάδες, όταν εμπλέκονται κι αυτές. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβάνομαι πλήρως το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες ακολουθούν τις εντολές της FIBA».

Ο Τζόρντι Μπερτομέου σχολίασε το Basketball Champions League: «Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει διοργανώσεις χωρίς ποιότητα. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Όταν ο βασικός στόχος δεν είναι η ποιότητα αλλά η πολιτική ή οτιδήποτε άλλο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διοργανώσεις μας (Euroleague, Eurocup) είναι οι καλύτερες διοργανώσεις...»