Μπάμπεργκ - Ζάλγκιρις 93-86

Gazzetta team
Μπάμπεργκ - Ζάλγκιρις 93-86
Ο Ηλίας Καντζούρης σε ρόλο πρώτου προπονητή στην Euroleague (λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Τρινκιέρι) οδήγησε την Μπάμπεργκ στην πρώτη της νίκη στη διοργάνωση για το 2018 καθώς επικράτησε με 93-86 της Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Ντάνιελ Χάκετ ήταν το πρόσωπο των τελευταίων λεπτών και ο Νίκος Ζήσης ο άνθρωπος που κράτησε όρθιους τους Γερμανούς στα δύσκολα.

Η Μπάμπεργκ έβαλε ένα τέλος στο αρνητικό σερί των πέντε διαδοχικών ηττών, ενώ η Ζαλγκίρις Κάουνας γνώρισε τη δεύτερη ήττα της στους τελευταίους οκτώ αγώνες!

Για τους Λιθουανούς δεν έφτασε η ευστοχία του Μιλάκνις στο μακρινό σουτ και η συγκινητική προσπάθεια του Άαρον Ουάιτ ο οποίος έκανε ατομικό ρεκόρ στην Euroleague σημειώνοντας 23 πόντους.

Στο πρώτο δεκάλεπτο, η Ζαλγκίρις βασίστηκε στο υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητάς της στα δίποντα(8/12), αλλά ήταν ευάλωτη απέναντι στο transition game της Μπάμπεργκ. Στο σετ παιχνίδι, οι Γερμανοί αρχικά βασίστηκαν στην ικανότητα του Ντέγιαν Μούσλι (σ. σ. σημείωσε 7 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο) λόγω αυτής προηγήθηκαν με 18-12 μετά τα μισά της περιόδου, αλλά η Ζαλγκίρις αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που δημιουργήθηκαν σε ατομικό επίπεδο είχε το προβάδισμα (21-23) στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η δεύτερη περίοδος ανέδειξε δύο άλλους πρωταγωνιστές. Από τη μία πλευρά τον Ρούμπιτ ο οποίος σημείωσε επτά πόντους σ’ αυτό το διάστημα και από τον άλλη τον Μιλάκνις ο οποίος με 3/3 τρίποντα έδωσε στη Ζαλγκίρις το μακρινό σουτ. Με την περιφερειακή γραμμή… αποκομμένη η Μπάμπεργκ είχε πρόβλημα στην επίθεση, αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι και στο τέλος του ημιχρόνου απέκτησαν διαφορά επτά πόντων (37-44).

Στην απόπειρα της Ζαλγκίρις να ξεφύγει στο σκορ (41-49, 22’), η Μπάμπεργκ βρήκε στήριγμα στα διαδοχικά τρίποντα του Νίκου Ζήση (54-56, 26:30) ο οποίος σημείωσε εννιά πόντους σε αυτό το διάστημα. Εκεί έγινε και η ανατροπή των ισορροπιών καθώς η Μπάμπεργκ έβγαλε διαδοχικές άμυνες, βρήκε καλάθια στο transition game και διεύρυνε το επιμέρους σκορ φθάνοντας στο +3(64-61) στο τέλος της περιόδου.

Μέσα από την άμυνά της, η Μπάμπεργκ είχε τον έλεγχο του ρυθμού και μπήκε στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα έχοντας αέρα επτά πόντων (77-70), αλλά η Ζαλγκίρις εκμεταλλευόμενη τα μις ματς που δημιουργήθηκαν μείωσε σε 79-76(37:30). Στην πραγματικότητα, ο παίκτης που την κράτησε όρθια ήταν ο Άαρον Ουάιτ με διαδοχικούς πόντους. Η απάντηση της Μπάμπεργκ (σε προσωπικό επίπεδο) ήταν ο Ντάνιελ Χάκετ, οι δικοί του πόντου διατήρησαν το προβάδισμα για τη γερμανική ομάδα και τελικώς την οδήγησαν στη νίκη.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπάμπεργκ έπαιξε άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, είναι αλήθεια ότι ρίσκαρε αρκετά επιλέγοντας αλλαγές αλλά επί της ουσίας περιόρισε την κυκλοφορία της Ζαλγκίρις. Μέσα από την άμυνα βρήκε τρόπο έκφρασης στο transitiongame. Συν τοις άλλοις σ’ ένα παιχνίδι υψηλής πίεσης έκανε μόλις πέντε λάθη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στη φετινή Euroleague σημειώνοντας, αλλά στα τελευταία δυόμισι λεπτά ο Ντάνιελ Χάκετ έβαλε τη δική του σφραγίδα με οκτώ πόντους.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Νίκος Ζήσης. Σημείωσε τρία τρίποντα όταν η Ζαλγκίρις είχε ξεφύγει με διαφορά οκτώ πόντων, μοίρασε παιχνίδι και ήταν ίσως ο μοναδικός παίκτης της Μπάμπεργκ που κράτησε την ψυχραιμία του στη δύσκολη στιγμή.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Γιανκούνας δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του παιχνιδιού κι έπειτα από δέκα αγώνες περιορίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Ο Μπένο Ούντριχ επίσης ήταν αρνητικός στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε. Η Μπάμπεργκ προφανώς περίμενε περισσότερα από τους Ράιτ-Χίκμαν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το εύστοχο σουτ τριών πόντων από τον Ντάνιελ Χάκετ 37’’ πριν το φινάλε με το οποίο η Μπάμπεργκ απέκτησε προβάδισμα πέντε πόντων (87-82).

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις δεν είχε υπομονή στην επίθεσή της για να διαχειριστεί την πίεση που της άσκησε η Μπάμπεργκ. Οι Γερμανοί έχασαν αρκετά ελεύθερα σουτ.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 37-44, 64-61, 93-86.