Top 5 αναμετρήσεων Ολυμπιακού - Ρεάλ Μαδρίτης (vids)

Top 5 αναμετρήσεων Ολυμπιακού - Ρεάλ Μαδρίτης (vids)
Η Euroleague Greece θυμάται πέντε κορυφαία παιχνίδια ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι δυο τους αποτελούν σπουδαίες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεκάδες μεταξύ τους αναμετρήσεις, παιχνίδια που έκριναν τίτλους και πολλές στιγμές που μένουν στη μνήμη.

Με αφορμή την αυριανή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Euroleague Greece θυμήθηκε και αξιολόγησε τα πέντε κορυφαία μεταξύ τους παιχνίδια τα οποία έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στο κεφάλι του κόσμου.

Νο5 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Με την πάροδο των χρόνων το μπάσκετ άλλαξε και αυτό συνέβη και με την Euroleague. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση άλλαξε πρόσωπο και όχι μόνο.

Ηταν 16 Οκτωβρίου 2000 όταν η Euroleague έκανε το πρώτο της (με τη νέα μορφή) τζάμπολ έχοντας επιλέξει Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης. Ιδιαίτερη τιμή για τις δύο ομάδες με την ισπανική να επικρατεί με 75-73. Κορυφαίος για τους «ερυθρόλευκους» ο Ντίνο Ράτζα με 13 πόντους και 17 ριμπάουντ.

Νο4 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Σεζόν 1993-94 και ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που επικρατεί στην έδρα της Ρεάλ. Ο Γιώργος Σιγάλας με ένα coast to coast σούταρε από το ύψος των βολών κι ευστόχησε σε νεκρό χρόνο για να διαμορφώσει το τελικό 57-58.

Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι τον τελικό της Euroleague έχοντας την πληρέστερη ομάδα στην ιστορία του συλλόγου.

Νο3 ΑΝΙΚΗΤΗ Η ΡΕΑΛ

Τελικός Euroleague 1995 κι η Ρεάλ επιβεβαίωσε την ανωτερότητα της στο παρκέ σε μία αναμέτρηση επί ισπανικού εδάφους (Σαραγόσα). Εκείνη τη σεζόν οι Μαδριλένοι διέθεταν ομάδα - όνειρο με τον Άρβιντας Σαμπόνις να ηγείται του ρόστερ.

Το τελικό 73-61 χάρισε τον τίτλο στη Ρεάλ και άφησε τους Πειραιώτες με την γλυκιά γεύση της νίκης στον ημιτελικό επί του Παναθηναϊκού μιας και ουσιαστικά η ανωτερότητα της Ρεάλ ήταν αδιαπραγμάτευτη ακόμη και για τους ίδιους.

Νο2 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκε με τη Ρεάλ στα playoffs της σεζόν 2008-09 για μία θέση στο Final 4 του Βερολίνου. Οι Πειραιώτες είχαν το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά δεν το χρειάστηκαν.

Οι «ερυθρόλευκοι» με δύο νίκες (88-79 και 79-73) κράτησαν την έδρα τους και ταξίδεψαν στη Μαδρίτη για δύο ματς. Οι Ισπανοί μείωσαν τη σειρά σε 2-1 (71-63) και πλέον ήθελαν να ισοφαρίσουν ώστε να επιστρέψουν για Game 5 στο ΣΕΦ προσθέτοντας ταυτόχρονα και την πίεση στον Ολυμπιακό.

Με έναν «μαγικό» Γιάννη Μπουρούση (25π.) ο Ολυμπιακός έφυγε πανηγυρίζοντας από την Μαδρίτη με 75-78 σφραγίζοντας το εισιτήριο για το Final 4.

No1 BACK TO BACK ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Ρεάλ ήθελε να επιστρέψει στην κορυφή ύστερα από 17 χρόνια. Ο Ολυμπιακός ήθελε να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν τον τίτλο του Πρωταθλητη Ευρώπης.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο τελικό της Euroleague στο Λονδίνο κι οι Πειραιώτες επικράτησαν με 100-88 παραμένοντας στο θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Βασίλης Σπανούλης σκόραρε 22 πόντους πραγματοποιώντας μυθική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και ουσιαστικά ήταν αυτός ο οποίος πρωταγωνίστησε στην αντίδραση της ομάδας του έχοντας για συμπαραστάτες τους Άντιτς, Χάινς και Λο.