«Ο Ναβάρο να αποσυρθεί ως νικητής»! (pic & vid)

«Ο Ναβάρο να αποσυρθεί ως νικητής»! (pic & vid)

«Ο Ναβάρο να αποσυρθεί ως νικητής»! (pic & vid)
Σαν σήμερα (23/11), πριν από 20 χρόνια, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έκανε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα και ο Τζουσέπ Μπεροκάλ εξήγησε στο Euroleague Greece τον λόγο που ο αρχηγός των Καταλανών έκανε καριέρα.

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο να λογίζεται ως ένας από τους σεσημασμένους σκόρερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, φιγουράροντας παράλληλα στην κορυφή της λίστας σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές και τους πόντους στην Euroleague, πρέπει να γυρίσουμε ακριβώς 20 χρόνια πίσω!

Στις 23 Νοεμβρίου 1997 ένας πιτσιρικάς 17 χρονών, 4 μηνών και 10 ημερών πατούσε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι το παρκέ του Palau Blaugrana κάνοντας το ντεμπούτο του στην Μπαρτσελόνα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, του Αντρές Χιμένεθ και του Ευθύμη Ρεντζιά κόντρα στην Γρανάδα. Ο Καταλανός γκαρντ, ο οποίος μέτρησε 10 πόντους με 2/3 δίποντα, 6/9 βολές, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ στη νίκη της ομάδας του με 99-75, είναι ένας τύπος που βελτίωνε σιωπηλά ένα όπλο που θα τον έκανε ακαταμάχητο κι έπειτα από δυο δεκαετίες, θα του έδινε όλους τους τίτλους με τους «μπλαουγκράνα»!

Ο εμβληματικός αρχηγός των Καταλανών διανύει τα τελευταία μέτρα μιας σπουδαίας διαδρομής, η ομάδα του θα τον τιμήσει στο περιθώριο του αποψινού αγώνα με τη Μακάμπι (23/11, 22:00) και ο Τζουσέπ Μπεροκάλ περιγράφει στην Euroleague Greece τη σχέση του με τον Ναβάρο! Ο πρώην βοηθός προπονητής στην Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό εργάζεται πλέον ως πρώτος προπονητής στην τουρκική Εσκίσεχιρ και είχε την ευκαιρία να τον κοουτσάρει για οκτώ χρόνια...

«Γνωρίζω τον Χουάν Κάρλος από την εποχή που ήταν έφηβος. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν 17 χρονών όταν τον είδα για πρώτη φορά ενώ ήμουν βοηθός προπονητής στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Ήταν η περίοδος που ο Ναβάρο και ο Πάου Γκασόλ ανήκαν στην Μπαρτσελόνα Β' όμως δεν έπαιζαν σχεδόν καθόλου. Ο "Χουάνκι" κατάγεται από το Σαν Φελίου (ένα προάστιο της Βαρκελώνης, σχεδόν 15' από το Palau). Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, εκεί συνεχίζει να ζει. Δουλέψαμε μαζί για οκτώ χρόνια. Ήμουν μαζί του στην Μπατσελόνα πριν φύγει για το Μέμφις ενώ συνεργαστήκαμε και πέρσι, με πρώτο προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Θυμάμαι τόσα πολλά παιχνίδια που ήταν τραυματίας όμως πίεζε τον εαυτό του για να παίξει! Έδινε πάντα το 100% αφού το μπάσκετ είναι η ζωή του. Ήταν πολύ ανταγωνιστικός και γι' αυτό ακριβώς έκανε καριέρα κι εξελίχθηκε στον πιο σημαντικό παίκτη στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Συνεχίζει να αγωνίζεται αφού θέλει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τις προπονήσεις της σεζόν 2010, όταν κερδίσαμε την Euroleague για δεύτερη φορά. Ήταν η περίοδος που ο Χουάν Κάρλος έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Μπορώ, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που έκανε στις προπονήσεις ήταν ασύλληπτα! Ήταν ασταμάτητος στους αγώνες και τις προπονήσεις. Ήμουν πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του τόσα χρόνια... Ελπίζω πως όταν έλθει η ώρα να αποσυρθεί, να το κάνει με τον δικό του τρόπο! Να φύγει ως νικητής! Του αξίζει να σταματήσει ως νικητής. Είναι ένας ήσυχος άνθρωπος. Είναι καλός φίλος για τους φίλους του, δεν μιλάει πολύ αλλά προτιμάει να απαντάει με το παιχνίδι και τα αποτελέσματά του. Το έκανε σε όλη του τη ζωή. Νομίζω πως ταιριάξαμε για αυτόν τον λόγο... Του αρέσει η δουλειά και όχι τα λόγια».