Ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς είναι γεννημένος νικητής (pics & vid)

Ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς είναι γεννημένος νικητής (pics & vid)

Ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς είναι γεννημένος νικητής (pics & vid)
Στα 24 του, επέζησε από τροχαίο όπου σκοτώθηκαν δυο φίλοι του. Στα 31 του κοουτσάρει στην Euroleague. Πλέον ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς απολαμβάνει τη ζωή ξανά και ξανά και ξανά...

Η φιλοσοφία του Ερυθρού Αστέρα έχει γρήγορα εξελιχθεί σε ένα από τα αγαπημένα υποείδη… περιπέτειας στην Euroleague: Εκείνα Όπου Οι Σέρβοι Σηκώνουν Το Τηλέφωνο Και Δίνουν Ευκαιρίες Σε Κάποιον. Ό,τι συνέβη, δηλαδή, τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς ανακοινώθηκε από τους «ερυθρόλευκους» έπειτα από τη σεζόν που πανηγύρισαν το double στη Σερβία, κατέκτησαν την Αδριατική Λίγκα κι έχασαν την πρόκριση στα playoffs της Euroleague στην ισοβαθμία με την Νταρουσάφακα με ρεκόρ 16-14! Ένας 31άχρονος προπονητής που ίσως να μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια έκανε το τεράστιο βήμα στην καριέρα του μετρώντας τις δυνάμεις του σε μεγαλύτερη αρένα. Μια αρένα όπου τα φώτα είναι πιο λαμπερά, η προσοχή αναπόσπαστη και οι απαιτήσεις τεράστιες. Είναι εκπληκτικό. Και είναι απίστευτο γιατί το… αστείο, αν ήταν αστείο, θα έπρεπε προ πολλού να είχε παλιώσει. Παρ' όλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν να λειτουργούν επιτυχώς ως το παλκοσένικο για παίκτες όπως ο Γιόβιτς, ο Γκούντουριτς και ο Μίτροβιτς που δείχνουν τι μπορούν να κάνουν στην Kombank Arena κι εν συνεχεία παίρνουν το ταλέντο τους μακριά από το Βελιγράδι. Το νέο μεγάλο στοίχημα του Ερυθρού Αστέρα είναι ο ίδιος ο προπονητής του αφού ο Αλιμπίγεβιτς έχει προϋπηρεσία ως χεντ κόουτς στη... Βοϊβοντίνα (2013-15) και την Σπαρτάκ Σουμπότιτσα (2015-17)! Νωρίτερα, πάντως, βγήκε νικητής στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του.

Η τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του

Μέχρι τα 24 του, ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς τα είχε σχεδόν όλα. Ό,τι ήθελε να έχει τέλος πάντων ένας τύπος που είχε συμβιβαστεί νωρίς με την ιδέα ότι θα ασχοληθεί με την προπονητική όταν σταματήσει το μπάσκετ. «Έπαιζα playmaker. Κατάγομαι από το Λαζάρεβατς (σ.σ. ένας εκ των 17 δήμων του Βελιγραδίου), αγωνίστηκα αρχικώς στην Κολούμπαρα και στη συνέχεια στην Μπεοπετρόλ και την Τσουκαρίσκι όμως είχα ήδη υποστεί δυο φορές ρήξη πρόσθιου χιαστού μεταξύ 15-18 ετών. Ευτυχώς για μένα, ένας από τους προπονητές της εφηβικής ομάδας της Τσουκαρίσκι μου ζήτησε να γίνω βοηθός του. Κατάλαβα γρήγορα ότι η προπονητική είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ! Άρχισα να κοουτσάρω στα 18 μου. Το 2008 έγινα ασίσταντ στη Νόβι Σαντ και μετά δούλεψα στη Βοϊβοντίνα» εξηγεί ο Αλιμπίγεβιτς κάνοντας το rewind της προπονητικής ζωής του, η οποία συνοδεύτηκε από μια τραγωδία που τον έχει σημαδέψει! Στις 7 Μαρτίου 2010 το βαν που μετέφερε μέλη της αποστολής της Νόβι Σαντ έπειτα από ένα ματς στο Κρούσεβατς ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στο Λάποβο της κεντρικής Σερβίας, εκεί όπου ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα έχασε δυο καλούς του φίλους! Ο 39άχρονος Νέμανια Ντανίλοβιτς και ο 20άχρονος Νέναντ Γκρότζανιτς σκοτώθηκαν ενώ ο Αλιμπίγεβιτς γλίτωσε με μια σπασμένη μύτη, σπασμένα πλευρά και μώλωπες σε όλο του το σώμα.

«Φώναζαν για βοήθεια και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα»!

Ο Νέμανια Ντανίλοβιτς ήταν ο προπονητικός μέντορας του Αλιμπίγεβιτς και οδηγός του μοιραίου βαν. «Για την ακρίβεια, ήταν εκείνος που με έκανε να αγαπήσω την προπονητική. Εκείνος που με έμαθε τι θα πει επαγγελματισμός. Εκείνος που με έμαθε να αντιμετωπίζω τις κρίσεις. Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι το μπάσκετ, οι προπονήσεις, οι σχέσεις με τους παίκτες. Όλα ξεκίνησαν από αυτόν…». Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν το ένα από τα δυο βαν της Νόβι Σαντ συγκρούστηκε με προπορευόμενο φορτηγό ενώ λίγα λεπτά πιο πριν είχε σταματήσει για βενζίνη. «Δεν έχω νιώσει πιο μεγάλο σοκ στη ζωή μου. Δεν ένιωθα τα πόδια μου, είχα εγκλωβιστεί και δεν μπορούσα να κουνηθώ! Άκουγα τους φίλους μου να φωνάζουν για βοήθεια και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τους βοηθήσω! Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι η εικόνα με τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να μας βγάλουν από το όχημα». Οι τέσσερις από τους έξι τραυματίες νοσηλεύτηκαν στην εντατική ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας έδειξαν ότι το βαν είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο. Παρ' όλα αυτά ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς δεν απέφυγε το μπάσκετ. Ένα πρότυπο θαρραλέου ανδρός, με ζωή σακατεμένη, αλλά μυαλό και καρδιά τεραστίων διαστάσεων.

Ο Αλιμπίγεβιτς, ο Σκαριόλο και ο… Ποτότσνικ

O νεαρός προπονητής επιβεβαίωσε ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι ο άνθρωπος παραμένει έστω κι έτσι τέτοιος, ότι στέκει και ετυμολογικά αυτό. Άνω θρώσκω σημαίνει κοιτάζω ψηλά. Και ο ήρωας της ιστορίας μας συνέχισε να κοιτάζει πολύ ψηλά. Στις 13 Οκτωβρίου 2017 συνέβη κάτι που άλλαξε τους συσχετισμούς σε ό,τι αφορά τη λίστα των νεότερων τεχνικών που έχουν κοουτσάρει ever στην Euroleague αφού ο Αλιμπίγεβιτς έκατσε στην άκρη του πάγκου του Ερυθρού Αστέρα στην εκτός έδρας ήττα από τη Ζάλγκιρις με 78-76 σε ηλικία 31 ετών, επτά μηνών και τεσσάρων ημερών! Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του επιτεύγματος, το 2013 έγινε πρώτος προπονητής στη Βοϊβοντίνα και το 2017 έκανε το ντεμπούτο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο κόουτς των Σέρβων ακολουθεί τους Σάσα Φιλιπόφσκι (Ολίμπια Λιουμπλιάνα 2003-04, 29 χρονών - 2 μηνών), Αλγκίντρας Μπράζις (Ζάλγκιρις 2000-01, 30 ετών - 4 ημερών) στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας ωστόσο πρέπει να γίνει ειδική αναφορά σε άλλες δυο περιπτώσεις. Σύμφωνα με το αρχείο του συναδέλφου Γιάννη Ψαράκη, ο νεότερος χεντ κόουτς στη διοργάνωση συμπεριλαμβανομένων και των Κυπέλλων Πρωταθλητριών είναι ο Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος οδήγησε την Σκαβολίνι στο Final 4 του 1991 στο Παρίσι στα 29 του. Επίσης ο Σλοβένος Γκάσπερ Ποτότσνικ έκατσε στον πάγκο της Ολίμπια Λιουμπλιάνα στην ήττα από την Τάου με 101-69 (10/12/2008) σε ηλικία 28 ετών αλλά ως υπηρεσιακός.

Ανέλαβε τον Ερυθρό Αστέρα στις διακοπές του

Η αθλητική ιστορία συνήθως γράφεται με τα ρεκόρ και τις κατακτήσεις, ωστόσο κάποιες φορές υπάρχουν στιγμές που αξίζει να φυλάξεις. Είτε οδήγησαν σε θρίαμβο, είτε σε πανωλεθρία, είτε σε τίποτα απολύτως. Επειδή ακριβώς τα sports είναι υπερβολικά όμορφα για να μένει μόνο μια γραμμή στατιστικών ή ένα τελικό σκορ. «Με κάλεσαν για να αναλάβω τον Ερυθρό Αστέρα στις διακοπές μου! Θυμάμαι πως ήμουν μαζί με τη γυναίκα μου στην παραλία όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα του προέδρου. Ευτυχώς η σύντροφός μου έχει συνηθίσει. Διέκοψα τον μήνα του μέλιτος την τέταρτη μέρα για την εθνική ομάδα (σ.σ. βοηθός στις εθνικές U18 και U20 της Σερβίας, το 2014)! Δεν δίστασα στιγμή να απαντήσω θετικά. Θα ήμουν τρελός αν είχα την παραμικρή αμφιβολία». Παρεμπιπτόντως ο Αλιμπίγεβιτς δούλεψε πέρσι στην FMP Ζελέζνικ, τη θυγατρική ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, οδηγώντας την ως τους τελικούς της σερβικής λίγκας κι αποκλείοντας νωρίτερα την Παρτίζαν στα ημιτελικά με sweep! O 31άχρονος προπονητής απολαμβάνει τις στιγμές του και ο καθένας εξ ημών μπορεί να φαντάζεται και να υποθέτει κατά πόσο μπορεί να κάνει τη μεγάλη καριέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση η πορεία του είναι μια εξαιρετική εξέλιξη.

PHOTO CREDIT: Μαριλίζα Κοντογεώργου
ΠΗΓΕΣ: Mozzart sport, Blic