Παναθηναϊκός: Η χρονιά της... μεγάλης επιστροφής!

Παναθηναϊκός: Η χρονιά της... μεγάλης επιστροφής!

Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός AKTOR τερμάτισε στην 2η θέση στην κατάταξη της κανονικής περιόδου στην Euroleague και το Gazzetta βάζει κάτω τα πεπραγμένα των «πρασίνων» τα οποία και παρουσιάζει με τη γλώσσα των αριθμών και τη βοήθεια του Hudl Instat.

Λένε ότι «τα ξαφνικά είναι και τα καλύτερα». Και όχι άδικα. Όμως θα αναρωτηθεί κάποιος: «Πόσο ξαφνική να ήταν η πορεία του Παναθηναϊκού στη φετινή Euroleague;»

Η γενναία αύξηση του μπάτζετ, η έλευση του Αταμάν, η απόκτηση πρωτοκλασάτων παικτών, αυτομάτως είχε ανεβάσει και τον πήχη των προσδοκιών στις τάξεις της ομάδας. Πόσο όμως; Πόσο θα μπορούσαν να εκτοξευθούν οι στόχοι από τη μία χρονιά στην άλλη; Πόσο εφικτό θα ήταν όταν υπήρχαν 12 νέοι παίκτες στην ομάδα και ένας καινούργιος προπονητής;

Αν μη τι άλλο, η πορεία των «πρασίνων» στην regular season της Euroleague ίσως και να ισοδυναμεί με μπασκετική υπέρβαση. Μπορεί ο Τούρκος τεχνικός να χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά το μαγικό του ραβδάκι μετά το «θαύμα» της Αναντολού Εφές ωστόσο αυτήν την φορά το έκανε με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο.

Την Εφές την ανέβασε 12 θέσεις καθώς από 16η και τελευταία -τότε- στην κατάταξη της σεζόν 2017-18, έφτασε στο σημείο να βρεθεί μία χρονιά αργότερα (2018-19) στην 4η θέση και στο αβαντάζ της έδρας έως και την πρόκριση στο Final Four της Βιτόρια. Πολύ πιο μεγάλο είναι το άλμα στον Παναθηναϊκό καθώς οι «πράσινοι» βρέθηκαν πέρυσι στην 17η θέση ενώ φέτος εκτοξεύθηκαν 15 θέσεις και έκλεισαν τη φετινή regular season στην 2η.

Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία. Με υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά, οι «πράσινοι» έβαζαν μέρα με την ημέρα τα «λιθαράκια» της επιτυχίας. Βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι, έβγαλαν την (αδιαμφισβήτητη φέτος) ποιότητα τους στο παρκέ και έφτασαν στο σημείο να κρατούν την τύχη στα χέρια τους όσον αφορά την πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου.

Τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν είχε πολλά να επιδείξει στα 34 ματς της κανονικής περιόδου. Παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Κέντρικ Ναν, ο Ματίας Λεσόρ, ο Ντίνος Μήτογλου, ο Μάριους Γκριγκόνις, ο Τζέριαν Γκραντ, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας έβαλαν τα... χεράκια τους (άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι με σταθερή απόδοση και άλλοι με τις στιγμές τους) ώστε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην πρώτη ταχύτητα της Euroleague. Και όχι μόνο να επιστέψει, αλλά να λογίζεται και ως το φαβορί (είτε παίξει με την Μακάμπι, είτε παίξει με την Μπασκόνια) για την πρόκριση στο Final Four.

Η στατιστική σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες της Euroleague

Λένε ότι η στατιστική είναι ο καλύτερος κοινωνικά αποδεκτός τρόπος για να πει κάποιος ψέματα. Παρατηρώντας τις στατιστικές κατηγορίες της Euroleague, λίγες είναι οι περιπτώσεις που ο Παναθηναϊκός απέδειξε με τη δύναμη των αριθμών την βαθμολογική του θέση.

Οι 81.6 πόντοι που μέτρησε ήταν η 9η καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση και πολύ πιο πίσω από τη Ρεάλ (88.2π.), τη Μακάμπι (87.7π.) και την Εφές (86.1π.) Αντίθετα είχε την 2η καλύτερη άμυνα της Euroleague με 75.8 πόντους παθητικό, μόλις 1.5 πόντους περισσότερους από τους 74.3 του Ολυμπιακού που ήταν και η καλύτερη άμυνα συνολικά.

Είχε το 6ο καλύτερο ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς με 48% (Παρτίζαν 50.1%, Ρεάλ 48.8%, Μπαρτσελόνα 48.8%), το 10ο καλύτερο στα δίποντα με 54.5% (Παρτίζαν 58.4%, Ρεάλ 57.2%, Φενέρ 56.2%), αλλά ήταν πολύ ψηλά στα τρίποντα με το 3ο καλύτερο ποσοστό. Ήτοι οι παίκτες των «πρασίνων» σούταραν με 37.9% έξω από τα 6.75 μέτρα (305/804τρ.), με τη Φενέρ να είχε την 1η θέση (39.2%) και τη Ζάλγκιρις τη 2η (38.8%). Αντίθετα πολύ κακό ήταν το ποσοστό στις βολές με 75.3%, το 4ο χειρότερο στην Euroleague!

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ χαμηλά και στα ριμπάουντ με 29.6 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο. Επίδοση που έφεραν τους «πράσινους» στην 11η θέση της σχετικής λίστας. Την ίδια ακριβώς θέση είχαν και στις τελικές πάσες με 17.4 ασίστ σε κάθε παιχνίδι. Πολύ πιο πίσω από την τριάδα της κορυφής, την οποία και αποτελούσαν η Ρεάλ (21.1ασ.), η Μπαρτσελόνα (20.4ασ.) και η Μακάμπι (20.2ασ.) Και εδώ φαίνεται ότι σε πολλά ματς ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερα λάθη απ' ότι ασίστ. Ήταν η 5η χειρότερη ομάδα της Euroleague όσον αφορά τα λάθη με 12.7 σε κάθε ματς με αποτέλεσμα να «βυθιστεί» στην 13η θέση στην αναλογία ασίστ/λαθών με 1.36. Αρκετά ψηλά ωστόσο στις τάπες με 2.7 τάπες και στην 5η θέση της κατάταξης (Ρεάλ 3.5ταπ., Εφές 3.1ταπ., Μακάμπι 3.1ταπ.).

Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα με τα λιγότερα φάουλ σε ολόκληρη τη διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα με 17.4 κατά μέσο όρο ενώ αντίθετα ήταν η 2η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ (21.5 έναντι 21.7 της Μονακό) και η 2η με τις περισσότερες «εκτελεσμένες« βολές (673 στο σύνολο) πίσω μόνος από την Μακάμπι (687 στο σύνολο).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΕΠΙΔΟΣΗΘΕΣΗ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
ΕΠΙΘΕΣΗ81.6 πόντοι
ΑΜΥΝΑ75.8 πόντοι
ΔΙΠΟΝΤΑ54.5%10η
ΤΡΙΠΟΝΤΑ37.9%
ΒΟΛΕΣ75.3%15η
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ29.611η
ΑΣΙΣΤ17.411η
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ7.2
ΛΑΘΗ12.7
ΤΑΠΕΣ2.7

Οι επιδραστικοί Σλούκας και Ναν

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια επιμέρους advanced stats όσον αφορά τους παίκτες. Είναι γεγονός ότι η σεζόν άλλαξε (ακόμα) προς το καλύτερο όταν αποκτήθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν σε μεγάλο βαθμό ο «game changer» των «πρασίνων». Και σε αντίθεση με τα ομαδικά στατιστικά, στην περίπτωση του Ναν οι αριθμοί «βροντοφώναξαν» την αλήθεια αναφορικά με την προσφορά του στις τάξεις της ομάδας. Και δεν αναφερόμαστε στο σκοράρισμα όντας ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 15.4 κατά μέσο όρο και ο 8ος συνολικά στην Euroleague. Η επίδρασή του στο παιχνίδι του «τριφυλλιού» φαίνεται από τρία ιδιαίτερα στατιστικά στοιχεία.

Το πρώτο ότι είχε το μεγαλύτερο Usage (32%) από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του αναλογικά με τον χρόνο συμμετοχής. Δηλαδή το ποσοστό των επιθέσεων που παίρνει κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ (σ.σ. υπολογίζεται βάσει των κατοχών) και αφορά προσπάθειες στα σουτ εντός παιδιάς, ασίστ, λάθη, βολές. Μάλιστα το Usage του Ναν ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Euroleague μετά το 37.4% του Μάρκους Χάουαρντ.

Το δεύτερο αφορά τους πόντους που σκοράρει ο Παναθηναϊκός κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ. Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» σκοράρουν 53.2 πόντους με τον Αμερικανό στην πεντάδα, από τους συνολικά 81.6 πόντους που έχουν κατά μέσο όρο. Όπερ και σημαίνει το σχεδόν 66%!

Στην εξίσωση μπαίνει φυσικά και ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος με τη σειρά του έχει το δεύτερο μεγαλύτερο Usage των «πρασίνων» με 22.5% και σε αντίθεση με τον Κέντρικ Ναν έχει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πόντων με την παρουσία του στο παρκέ. Συγκεκριμένα, με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού «παρόντα» το «τριφύλλι» σκοράρει 56.4 πόντους (από τους 81.6) δηλαδή το 69% των συνολικών πόντων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η... τρίποντη συνεισφορά του Μάριους Γκριγκόνις κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αναλογικά με τις προσπάθειες (μίνιμουμ 140 εκτελεσμένα τρίποντα), ο Λιθουανός γκαρντ έχει το 2ο καλύτερο ποσοστό σε ολόκληρη την Euroleague με 43.6% (65/149 τρίποντα), πίσω μόνο από τον Αϊζάια Κάνααν ο οποίος είχε 44.7% με 84/188!

Τα αγαπημένα «Pick 'n Roll» και «Catch and Shoot»

Κάθε προπονητής έχει το δικό του στυλ. Και αν μη τι άλλο, ο Αταμάν είχε δείξει και από τις μέρες του στην Αναντολού Εφές, ότι εστίαζε σε τρεις άξονες επίθεσης. Τα pick 'n roll έχοντας στο παρκέ τους Μίτσιτς και Λάρκιν, τα catch and drive με Σιμόν, Μπομπουά και Μίτσιτς και τα Catch and Shoot με Μοερμάν, Μπομπουά και Σιμόν και Σίνγκλετον.

Λίγο-πολύ κάτι αντίστοιχο είδαμε και στην κανονική περίοδο της Euroleague με τον Παναθηναϊκό. Ο Τούρκος τεχνικός εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό ανάλογες τακτικές ωστόσο τα πρόσωπα ήταν διαφορετικά. Διαφορετικά αλλά και τόσο... εφάμιλλα κάνοντας τον αντίστοιχο παραλληλισμό.

Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός είχε ως πρώτη επιλογή επίθεσης τα Pick 'n Roll με τους Σλούκα και Ναν να είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές. Συνολικά, οι «πράσινοι» χρησιμοποιούν το 29% των επιθέσεών τους με Pick 'n Roll (σ.σ. 28% το αντίστοιχο ποσοστό του Αταμάν στην Εφές) και να παίρνουν 21.7 πόντους κατά μέσο όρο σε κάθε ματς.

Δεύτερος πόλος ήταν οι «Catch and Shoot» καταστάσεις με 19% των επιθέσεων της ομάδας (σ.σ. 17.5% στην Εφές) και την τριάδα των Ντίνου Μήτογλου (3.1 πόντοι ανά 2.9 κατοχές), Μάριους Γκριγκόνις (3.6 πόντοι ανά 2.4 κατοχές) και Τζέριαν Γκραντ (2.4 πόντοι ανά 1.6 κατοχές) να είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τις ασίστ (κυρίως) του Σλούκα.

Την επιθετική «τριάδα» σε ποσοστό 8.7% συμπληρώνει το Catch and Drive» με τους Κέντρικ Ναν, Τζέριαν Γκραντ και Μάριους Γκριγκόνις να είναι οι κύριοι εκφραστές, ενώ σε πολύ κοντινό ποσοστό ακολουθεί το transition παιχνίδι (σε ποσοστό 8.5%) ύστερα από τις καλές άμυνες των «πρασίνων» και το post up παιχνίδι (7.5%) του Ματίας Λεσόρ (2.5 πόντοι ανά 2.7 κατοχές).

Οι «πράσινες» επιθέσεις στην Euroleague

  • Pick 'n roll: 29% με 21.7 πόντους ανά 21 κατοχές
  • Catch and Shoot: 19% με 16.3 πόντους ανά 13.8 κατοχές
  • Catch and Drive: 8.7% με 6.5 πόντους ανά 6.4 κατοχές
  • Transition: 8.5% με 7.3 με πόντους ανά 6.2 κατοχές
  • Post Up: 7.5% με 4.3 με πόντους ανά 5.4 κατοχές
  • Cuts: 6.8% με 5.5 με πόντους ανά 4.9 κατοχές
  • Iso: 5.7% με 3.8 με πόντους ανά 4.2 κατοχές
  • Putback: 5% με 4.6 με πόντους ανά 3.6 κατοχές
  • Screen Off: 4.4% 2.4 με πόντους ανά 3.2 κατοχές
  • Hand Off: 3% με 1.9 πόντους ανά 2.2 κατοχές
  • Pick 'n Pop: 2.5% με 1.3 πόντους ανά 1.8 κατοχές

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στις 23 νίκες

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στις 11 ήττες

@Photo credits: INTIME, eurokinissi