Ολυμπιακός: Η παράσταση των 27 πόντων του Γουίλιαμς Γκος και το 1/13 της Παρτίζαν απέναντί του

Ολυμπιακός: Η παράσταση των 27 πόντων του Γουίλιαμς Γκος και το 1/13 της Παρτίζαν απέναντί του

Παρτίζαν Ολυμπιακός Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος πρώτα σταμάτησε τους γκαρντ της Παρτίζαν και μετά σκόραρε με κάθε τρόπο, δίνοντας τη χαριστική βολή και παράλληλα ένα σπουδαίο «διπλό» για τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι. Το Gazzetta αναλύει με τη βοήθεια του Hudlinstat.

Η Ρεάλ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Μετά τα όσα συνέβησαν στο Game 2 της σειράς με την Παρτίζαν, ταξίδεψε στο Βελιγράδι ούσα πίσω με 0-2 στη σειρά και μια... ανάσα προτού μείνει εκτός. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος εμφανίζεται στο Βελιγράδι για μια βραδιά καριέρας στις 2 Μαΐου του 2023 και με 22 πόντους σαλπίζει την ανατροπή. Τα υπόλοιπα ως το Κάουνας είναι πλέον ιστορία.

Με «ερυθρόλευκη» φορεσιά αυτήν τη φορά, ο Γουίλιαμς Γκος έκανε ξανά το καλύτερό του παιχνίδι στο Βελιγράδι, δίνοντας στον Ολυμπιακό μία από τις πιο σημαντικές νίκες της σεζόν επί της Παρτίζαν. Ο Αμερικανός έφτασε τους 17 πόντους, συμπληρώνοντας με 3 ασίστ, ισάριθμα ριμπάουν και 5 κλεψίματα, αριθμό που φυσικά αποτελεί ρεκόρ καριέρας.

Αλλά κυρίως με μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, που κράτησε τον Ολυμπιακό όρθιο από το -14 και τον έβγαλε νικητή στο φινάλε. Σε μια προσφορά πολύπλευρη, αφού ο Γουίλιαμς Γκος αποτέλεσε τόσο τον μπροστάρη στην επίθεση, όσο και αυτόν που έσφιξε την άμυνα, με ασφυκτική πίεση πάνω στην μπάλα.

Η Παρτίζαν δεν μπορούσε να σκοράρει απέναντί του

Υπάρχουν νούμερα που φαίνονται και άλλα που δε φαίνονται. Με τον Γκος να διαπρέπει και στους δύο τομείς, υπηρετώντας την αλυσίδα του Ολυμπιακού που παίρνει ενέργεια από την άμυνα. Με τον Γουόκαπ να μην πιάνει για τρία δεκάλεπτα τα γνωστά του στάνταρ, ο κλήρος έπεσε πάνω 30χρονο.

Με ένα ανελέητο κυνήγι στον Πάντερ, πρώτα για να μην πιάσει καν την μπάλα και στη συνέχεια να μη σουτάρει με καθαρό οπτικό πεδίο. Ο Γκος δέχτηκε 2 πόντους από εκτελέσεις της Παρτίζαν με αυτόν ως primary defender. Σε πόσες κατοχές όμως; Σε 13! Ναι, στις 13 φορές που κλήθηκε να μαρκάρει ένα σουτ, ο Γκος δέχτηκε μόλις δύο πόντους, ακολουθώντας κάθε εκτέλεση των γκαρντ της Παρτίζαν.

Με τον Ντοζίερ να νιώθει περισσότερο από όλους αυτήν την πίεση, έχοντας 1/6 σουτ απέναντι στον Γκος.

Πώς σούταραν οι αντίπαλοι του Γκος

  • Ντοζίερ 1/6
  • Πάντερ 0/1
  • Αβράμοβιτς 0/1
  • Νάναλι 0/1
shot chart
Το shot chart της Παρτίζαν με τον Γουίλιαμς Γκος primary defender

Οι τραυματισμοί του είναι αλήθεια πως τον έχουν κρατήσει μακριά από μερικά παιχνίδια. Το χθεσινοβραδινό αποτέλεσε το 22ο στη φετινή EuroLeague. Ο Γκος εκτός από την απουσία του, χρειάζεται και 1-2 παιχνίδια κάθε φορά για να βρει ρυθμό, μιας και πρόκειται για έναν γκαρντ που βασίζεται πολύ στην ένταση και την αθλητικότητά του.

Και μπορεί να μην ήταν πάντοτε σε τέτοιο επιθετικό οίστρο, αλλά διαρκώς περνούσε πάνω από τον πήχη και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ένας έξτρα πόλος πίεσης της μπάλας που έρχεται από τον πάγκο και μοιάζει να έχει κολλήσει πολύ καλύτερα με τη second unit του Ολυμπιακού, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα.

Ο Γκος -πριν το ματς με την Παρτίζαν- δεχόταν λιγότερους από 1 πόντο ανά κατοχή (0.97) στις εκτελέσεις των χειριστών μετά από pick n' roll, μόλις 0.65 στο ποστ.

Ηγετική εμφάνιση στο Βελιγράδι

Το πρώτο σκέλος είχε στο πάλκο τον Γκος χωρίς τον Γουόκαπ. Ο Αμερικανός ήρθε από τον πάγκο και ανέλαβε τα ηνία της επίθεσης του Ολυμπιακού, δίνοντας ρυθμό με τα κλεψίματα και βρίσκοντας πόντους στο transition.

Όταν πλέον αγωνίστηκε μαζί με τον Γουόκαπ από το φινάλε του 3ου δεκαλέπτου, τα πάντα άλλαξαν, αφού οι δυο τους πίεσαν με αδιανόητο τρόπο την μπάλα για να τρέξουν στο transition. Εκεί όπου ο Γκος πέτυχε 4 από τους 14 πόντους του Ολυμπιακού, δημιουργώντας όμως αρκετούς ακόμα.

Πέραν των μεγάλων σουτ, ο Γκος έκανε μια εμφάνιση υπερπλήρη, σκοράροντας κυριολεκτικά με κάθε τρόπο. Από τα τρίποντα μέχρι το ποστάρισμα, την ώρα που ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο -3, πέντε λεπτά πριν τη λήξη.

Οι τρόποι σκοραρίσματος του Γκος

  • Pick n' roll: 3 πόντοι/4 κατοχές
  • Drive: 3 πόντοι/3 κατοχές
  • Transition: 4 πόντοι/3 κατοχές
  • Iso: 3 πόντοι/2 κατοχές
  • Post: 2 πόντοι/2 κατοχές
shot chart
Το shot chart του Γουίλιαμς Γκος με την Παρτίζαν

Η δημιουργία του Γκος και το καλάθι που άλλαξε τα δεδομένα

Οι 17 του πόντοι είναι από μόνοι τους ένα στατιστικό που δείχνει το μεγάλο παιχνίδι του. Σε αυτό προστίθενται οι 3 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 6 πόντους. Αλλά η αλυσίδα δε σταματάει εκεί.

Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 61-62 (4'19'' πριν το τέλος), βλέποντας τον Παπανικολάου να σκοράρει ένα ανενόχλητο lay up, σε ένα καλάθι βγαλμένο από το playbook του Μπαρτζώκα. Με τον Γκος να έρχεται για το backscreen που έκανε τη ρακέτα της Παρτίζαν αφύλακτη διαάβαση. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν ακόμα 4 πόντους από τις screen assist του Αμερικανού.

Ήτοι 17+6+4, το άθροισμα 27 πόντους που πήρε ο Ολυμπιακός. Κάτι περισσότερο από το 36% αυτών που σκόραρε για να φύγει νικητής στο Βελιγράδι. Με τον Γκος να γράφει ένα μεγαλοπρεπέστατο +15 όσο βρίσκεται στο παρκέ, κλείνοντας βέβαια με αυτό το +18 που έγραψε η πεντάδα της ανατροπής, δίπλα στους Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου και Φαλ.

@Photo credits: eurokinissi