Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Εξηγώντας το Dusko Effect στην Μπασκόνια

Γιάννης Σταυρουλάκης
1
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς διανύει την τέταρτη θητεία του στην Μπασκόνια και το Gazzetta γράφει για τον προπονητή που ξέρει τη δουλειά στους Βάσκους καλύτερα από τον καθένα.

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε ήδη κοουτσάρει τρεις φορές την Μπασκόνια στο παρελθόν, εντούτοις... σχεδόν άπαντες ήταν σίγουροι για την επιστροφή του στη Χώρα των Βάσκων από τη στιγμή που ο Ζοάν Πενιαρόγια αποχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτή είναι η ομάδα μου, αυτή είναι η πόλη μου. Δεν δίστασα στιγμή όταν η Μπασκόνια μού ζήτησε να επιστρέψω. Έχω τον ίδιο ενθουσιασμό» εξήγησε στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πιο ευπρόσδεκτος άνθρωπος στη Βιτόρια που άλλαξε άρδην την εικόνα της Μπασκόνια, μετατρέποντάς την σε ομάδα που διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στα play-offs.

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε (3/1, 21:30) στη Fernando Buesa Arena και το Gazzetta γράφει για την τέταρτη θητεία του Μαυροβούνιου κόουτς στον πάγκο των Βάσκων.

Η νίκη-δήλωση με Παρτιζάν και το ΣΕΦ

Με ένα επιθετικό ριμπάουντ και δύο βολές στο 1.1" πριν το φινάλε, ο Τσίμα Μονέκε έδωσε τη νίκη στην Μπασκόνια επί της Παρτιζάν στη Βιτόρια, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της EuroLeague. Στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς οδήγησε τους Βάσκους στην πρώτη νίκη έπειτα από πέντε συνεχόμενες ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.

Η συνέχεια πάντως ήταν ακόμα πιο εμφατική, πανηγυρίζοντας τη νίκη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το μεγάλο καλάθι του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ στα 7 δέκατα πριν από το τέλος. «Όλα άλλαξαν από τη στιγμή που επέστρεψε ο Ντούσκο. Δουλεύουμε καλά, είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα για να αποκτήσει συνέπεια» εξήγησε ο Ντάνι Ντίεθ για την άμεση επίδραση που είχε η επιστροφή του Ιβάνοβιτς.

Ο Μονέκε, ο Χάουαρντ και ο Σεντεκέρσκις

Ο Τσίμα Μονέκε είναι κομβικός στο comeback της Μπασκόνια, έχοντας σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των Βάσκων. Ο MVP Δεκεμβρίου στη Liga Endesa βγάζει το all around παιχνίδι του με προπονητή τον Ιβάνοβιτς, σημειώνοντας 14.8 πόντους, 6.6 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μ.ό. σε 16 αγώνες στη regular season, ερχόμενος από τον πάγκο.

Από 'κει και πέρα, ο Τάντας Σεντεκέρσκις βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο, συμβάλλοντας δυναμικά τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση ενώ σε ό,τι αφορά τον Μάρκους Χάουαρντ, ο Αμερικανός γκαρντ παίρνει περισσότερες μπάλες, παραμένοντας ένας από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της Μπασκόνια στο σκοράρισμα και εξηγώντας μεταξύ άλλων: «Ο κόουτς μάς εξήγησε από την αρχή ότι αν βγάλουμε ενέργεια και δείξουμε χαρακτήρα, μπορούμε να κερδίσουμε τους πάντες».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντίαθ ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα μιλώντας για την επιρροή του Ιβάνοβιτς στην Μπασκόνια: «Έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, όμως στο τέλος της ημέρας, το ζήτημα έχει να κάνει με τη νοοτροπία. Ο Ιβάνοβιτς δείχνει εμπιστοσύνη σε όλους και παράλληλα, μας ζητά να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να παλεύουμε».

Το Dusko Effect στην απόλυτη έκφρασή του.