Η ιστορία ενός τατουάζ ft. Όλεκ Μπαλτσερόφσκι: «Είναι τέχνη, τα χέρια μου είναι σαν... χαρτιά»

Η ιστορία ενός τατουάζ ft. Όλεκ Μπαλτσερόφσκι: «Είναι τέχνη, τα χέρια μου είναι σαν... χαρτιά»

Η ιστορία ενός τατουάζ
Η Ιστορία ενός τατουάζ επιστρέφει, με καλεσμένο τον Πολωνό σέντερ του Παναθηναϊκού, Όλεκ Μπαλτσερόφσκι. Η δερματοστιξία του μοιάζει με έργα τέχνης, δανεισμένη από τα έργα του Μιχάηλ Άγγελου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι είναι ακόμα στην αρχή. Αν και εκείνη ήταν δύσκολη. Από μικρή ηλικία, ο Πολωνός σέντερ του Παναθηναϊκού ήθελε να αξιοποιήσει τα πελώρια κομμάτια... χαρτιού που υπάρχουν στο σώμα του.

Να βάλει επάνω τους μελάνι. Και να γράψει τη δική του ιστορία. Μόνο που τα τατουάζ του Μπαλτσερόφσκι δεν έχουν ακριβώς τη δική τους ιστορία. Η δερματοστιξία στα πελώρια χέρια του δεν συνοδεύονται από μία ατυχία. Ή μία επιτυχία.

Ο Πολωνός διάλεξε μπόλικους καλλιτέχνης για να αναδείξει την τέχνη του τατουάζ. Η ιστορία ενός τατουάζ επιστρέφει, για το 3ο... επεισόδιο αυτής της σεζόν, με τον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι (και με τη βοήθεια του φωτογράφου Βαγγέλη Στόλη) να μιλάει για τον Μιχαήλ Αγγελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και έναν έκπτωτο άγγελο.

Ο έκπτωτος Άγγελος του Μπαλτσερόφσκι.
Ο έκπτωτος Άγγελος του Μπαλτσερόφσκι.

Μπαλτσερόφσκι: «Ο έκπτωτος άγγελος είναι το πιο σκοτεινό»

«Πρώτα έκανα το αριστερό κομμάτι στο χέρι μου, στην πήχη του χεριού μου. Κανένα από τα τατουάζ μου δεν έχουν κάτι κρυμμένο. Είναι μία μορφή τέχνης. Εκφράζομαι με αυτόν τον τρόπο, τα χέρια μου είναι σαν... χαρτιά. Και αφήνω τον καλλιτέχνη να κάνει αυτό που θέλει. Μέχρι στιγμής έχω μόνο στα χέρια μου, αλλά θέλω να συνεχίσω», είπε στο Gazzetta ο Πολωνός, ο οποίος έχει φροντίσει να κοσμήσει και τα δύο χέρια του μόνο με μελάνι.

Κάθε άνθρωπος που αρχίζει να προσθέτει μελάνι ή χρώμα στο κορμί του, δεν μπορεί παρά να έχει ένα αγαπημένο κομμάτι. Ένα λατρευτό σχέδιο. Για τον Μπαλτσερόφσκι είναι κάτι... θεϊκό!

Τα τατουάζ του Μπαλτσερόφσκι.
Τα ελληνικά τατουάζ του Μπαλτσερόφσκι.

«Είναι ο έκπτωτος άγγελος (σ.σ.: μας λέει και το δείχνει το χέρι του με καμάρι). Είναι το πιο όμορφο που έχω. Πιστεύω ότι έχω πολλά που είναι όμορφα, έχω κάποια από την ελληνική μυθολογία, έργα του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά αυτό είναι πιο.. σκοτεινό. Μου αρέσουν και τα δάση με τα άγρια ζώα που έχω στο αριστερό μου χέρι. Αλλά έχω και για την ελληνική κουλτούρα (ένα κλαδί ελιάς, ένας κίονας και μία αρχαία μορφή), για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι», ήταν τα λόγια του.

Αν προσέξει κανείς, το αριστερό του χέρι είναι γεμάτο από άγρια ζώα, όπως μία αρκούδα, αλλά και το πτηνό που συμβολίζει τη σοφία, η κουκουβάγια. Ενώ το δεξί μοιάζει αφιερωμένο στην Ελλάδα και την Αναγέννηση.

Το δάσος στο χέρι του Μπαλτσερόφσκι.
Το δάσος στο χέρι του Μπαλτσερόφσκι.

«Να κάνω κάτι όμορφο»

Η πρώτη φορά αφορούσε έναν... έκπτωτο άγγελο. Αλλά είναι και η πιο δύσκολη. Συνήθως γίνεται σε μικρή ηλικία. Και οι γονείς δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένοι. Αυτοί του Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, με τον μπαμπά του, Μαρσίν να έχει και αυτός το δικό του... παράσημο στο μπράτσο, θέλησαν να μείνουν ψύχραιμοι και του ζήτησαν μόνο ένα πράγμα. Ποιο ήταν αυτό;

«Θυμάμαι ότι το πρώτο ήταν δύσκολο, αλλά ήθελα να κάνω ένα από όταν ήμουν μικρός. Ήθελα να κάνω κάτι για εμένα. Το μόνο που μου είπαν οι δικοί μου ήταν "σε παρακαλώ ας είναι όμορφα". Νομίζω ότι έκανα καλή δουλειά. Μου αρέσουν όλα», εξήγησε ο παίκτης του Παναθηναϊκού.

Ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι ποζάρει με καμάρι.
Ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι ποζάρει με καμάρι.
@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης