Παναθηναϊκός: Το μέγεθος της Μπαρτσελόνα και τα δύο άσχημα δεκάλεπτα

Δημήτρης Οικονόμου
Μπαρτσελόνα Παναθηναϊκός
Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει μια ματιά στις δύο κακές περιόδου του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη και στο μέγεθος της Μπαρτσελόνα που δεν επέτρεψε τη σκέψη για ανατροπή.

Η Βαρκελώνη αποδείχθηκε για τον Παναθηναϊκό μία πολύ δύσκολη πίστα. Οι «πράσινοι» ταξίδεψαν με απουσίες και στην ουσία έχασαν με κάτω τα χέρια από την Μπαρτσελόνα αφού το παιχνίδι ξέφυγε μετά το φινάλε της πρώτης περιόδου.

Σλούκας και Βιλντόζα δεν υπήρχαν για να ελέγξουν τον ρυθμό της αναμέτρησης και ο Παναθηναϊκός παρουσίασε προβλήματα απέναντι στα κορμιά της Μπαρτσελόνα, φεύγοντας μοιραία ηττημένος από την Πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Σε ένα παιχνίδι πάντως που όσον αφορά την Μπαρτσελόνα δε γίναμε σοφότεροι. Ίσως όσον αφορά την κατάσταση του Τζαμπάρι Πάρκερ, ο οποίος σκόραρε σε καταστάσεις τρανζίσιον, με κοψίματα αλλά και με πρόσωπο στο καλάθι, αποδεικνύοντας πως βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και σταδιακά συνηθίζει να παίζει στην EuroLeague.

shot chart
Το Shot Chart του Τζαμπάρι Πάρκερ με τον Παναθηναϊκό

Το επιθετικό ριμπάουντ της Μπαρτσελόνα συνδυάζεται με... ευστοχία

Η παρουσία του και μόνο αρκεί για να κάνει την Μπαρτσελόνα με τρομακτικό μέγεθος. Σε μία front line που υπάρχει επίσης ο Ερνανγκόμεθ, ο Βέσελι αλλά και αρκετοί πλάγιοι που πηγαίνουν με... τρέλα στο επιθετικό ριμπάουντ.

Μετά και το πέρας της 6ης αγωνιστικής, σύμφωνα με τα νούμερα του Hudlinstat, η Μπαρτσελόνα έχει 35.6% στο ORB%. Δηλαδή ανανεώνει περισσότερο από το 1/3 των ριμπάουντ που διεκδικεί στο αντίπαλο καλάθι. Ο δείκτης αυτός δε μας παρουσιάζει απλώς τα επιθετικά ριμπάουντ μιας ομάδας, καθώς αν παρουσιαστεί άστοχη σε μία βραδιά είναι λογικό να κάνει μεγαλύτερα νούμερα αφού διεκδικεί περισσότερες κατοχές.

Ελέγχοντας λοιπόν το ποσοστό, η Μπαρτσελόνα με τα 13 επιθετικά της ριμπάουντ στο ματς με τον Παναθηναϊκό βρίσκεται στην 3η θέση της συγκεκριμένης λίστας πίσω από Μπάγερν και Μακάμπι. Ποια είναι όμως η διαφορά τους; Το 56.2% στο eFG% της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί σουτάρουν ταυτόχρονα με εκπληκτικά ποσοστά (δε σούταραν καλά με τον Παναθηναϊκό) και πηγαίνουν με τέτοια έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, κάτι που πλήγωσε ανεπανόρθωτα τον Παναθηναϊκό στο «Palau».

Καθώς δεν είναι μόνο το 22-12 που κατέγραψε η Μπάρτσα στους πόντους από δεύτερες ευκαιρίες αλλά κυρίως ο έλεγχος του ρυθμού, αφού δεν επιτρέπει στην άμυνα να ολοκληρώσει τη δουλειά της. Από τη στιγμή που οι «πράσινοι» έχασαν και την επαφή τους με το σκορ, η συνθήκη ήταν απαγορευτική για οποιαδήποτε σκέψη ανατροπής.

Τι έκανε ο Παναθηναϊκός σε 2η και 3η περίοδο

Το παιχνίδι ξέφυγε για τον Παναθηναϊκό στη 2η και την 3η περίοδο. Οι «πράσινοι» σκόραραν μόλις 10/33 εντός παιδιάς και φανερό πρόβλημα στις δύο πλευρές του παρκέ μέτρησαν εις βάρος τους επιμέρους σκορ 50-27.

Φυσικά σε μία τέτοια συνθήκη, έδρες σαν της Μπαρτσελόνα μπορούν να γίνουν κατηφορικές. Φυσικά η απουσία των δύο γκαρντ, Σλούκα και Βιλντόζα είναι ικανή να βάλει πολλούς αστερίσκους στην επιβίωση μιας ομάδας μέσα στο «Palau». Πολλώ δε μάλλον μιας νέας ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός.

Μερικά σόλο του Γκραντ και του Γκριγκόνις δεν ήταν ικανά να δώσουν σταθερή απειλή στο σκορ και έτσι η ομάδα του Αταμάν έχασε την επαφή, αφού τα κορμιά της Μπαρτσελόνα σκέπασαν το γήπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Χαρακτηριστικό για το φινάλε, το οποίο καμουφλαρίστηκε από την 4η περίοδο, οι εκτελέσεις των «πρασίνων» και τα πολύ άσχημα ποσοστά τους σε αυτές τις δύο περιόδους...

Οι εκτελέσεις του Παναθηναϊκού σε 2η και 3η περίοδο

  • Pick n' roll (χειριστής): 1/6
  • Catch n' shoot: 0/5
  • Pick n' roll (roller): 1/2
  • Drive: 1/3
  • Πίσω από σκριν: 1/3
  • Τρανζίσιον: 0/2
  • Ποστ: 0/4
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 2/3
  • Iso: 2/3
  • Κοψίματα: 1/1
shot chart
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού σε 2η και 3η περίοδο
@Photo credits: eurokinissi