Ρεάλ - Μπαρτσελόνα: Το clasico των πιο φορμαρισμένων ομάδων στην Ευρώπη

Νίκος Καρφής
Ο Μούσα
Η Ρεάλ υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα (21:45) και το Gazzetta γράφει για τις δύο πιο... καυτές ομάδες της Ευρώπης.

Η Euroleague μπαίνει στην πέμπτη στροφή της και το... μενού είναι πλούσιο απόψε, Πέμπτη 26 Οκτώβρη. Το clasico μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα. Όχι μόνο για το γεγονός πως συγκρούονται οι δύο κορυφαίες ισπανικές ομάδες, αλλά εξιτάρει και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Από την μία η αήττητη και πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, το σύνολο του Ματέο και από την άλλη η ομάδα του Γκριμάου που έχει χάσει μόνο 2 φορές φέτος. Και οι δύο από τους Μαδριλένους. Το Gazzetta στέκεται στο ντέρμπι των πιο φορμαρισμένων της Ευρώπης.

Ρεάλ, το κορυφαίο... τρένο της Ευρώπης

Η Ρεάλ πήρε πέρυσι τη Euroleague με το νικητήριο σουτ του Γιουλ κόντρα στον Ολυμπιακό και φέτος συνεχίζει από εκεί που το άφησε. Η ομάδα του Ματέο δεν έχει χάσει από κανέναν φέτος. Ούτε από ομάδα ΝΒΑ, τους Μάβερικς, τους οποίους καθάρισε σε φιλικό. Οι Μαδριλένοι μετρούν 12 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν έχει βρεθεί ομάδα που να τους απειλήσει.

Η Ρεάλ είναι σαν ένα... τρένο που βρίσκεται πάνω στις ράγες και κανεις δεν το βγάζει από τον προορισμό του. Στη Euroleague έχει 4 νίκες σε 4 αναμετρήσεις. Επικράτησε εύκολα εντός έδρας των Ζάλγκιρις και Μιλάνο, ενώ διέλυσε στην Τουρκία την Εφές με 100άρα. Μόνο η Μπασκόνια της αντιστάθηκε λίγο, αλλά στο τέλος λύγισε.

Έχει βρει ήδη δύο φορές τη Μπαρτσελόνα φέτος και την έχει... καθαρίσει σε ισάριθμες περιπτώσεις. Το έπραξε για το Supercopa, το επανέλαβε για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Σπουδαία είναι η επιστροφή του Καμπάτσο που είναι ασταμάτητος μέχρι τώρα και στη Euroleague, δίνοντας ρεσιτάλ δημιουργίας. Έχει 11.8 πόντους και 8.5 ασίστα κατά μέσο όρο. Εκτός του Αργεντινού, η Ρεάλ διαθέτει μια φοβερή περιφερειακή γραμμή με τους Σέρχιο, Μούσα, Κοζέρ, Χεζόνια, Ρούντι, ενώ εξαιρετική δουλειά κάνουν στη ρακέτα οι Γιαμπουσέλε, Ντεκ και Πουαριέ. Ακόμα δεν έχει φορτσάρει και ο Ταβάρες που όταν είναι στο 100% δεν έχει αντίπαλο.

Η Ρεάλ είναι δεύτερη σε εύστοχα τρίποντα με 12.3 ανά ματς, ενώ έχει με διαφορά την καλύτερη επίθεση της Euroleague με 90.8 Φοβερά πράγματα. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο PIR πίσω από τη Μπάρτσα, ενώ είναι στην κορυφή της λίστας των μπλοκ με 3.5 ανά ματς. Πράγμα που δείχνει και την άμυνα της. Είναι δεύτερη στα αμυντικά ριμπάουνε με 26.3 ανά ματς και τρίτη στις ασίστ με 22 κατά μέσο όρο. Σε όλες τις κατηγορίες σχεδόν τη συναντάμε πολύ ψηλά. Έτσι εξηγείται και το 4-0.

Αν έλειπε η Ρεάλ, η Μπάρτσα θα ήταν απόλυτη

Πάμε και στη Μπαρτσελόνα. Αν δεν υπήρχε η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα θα ήταν αήττητη φέτος. Όμως λόγω των Μαδριλένων έχει και τις δύο ήττες της σε όλες τις διοργανώσεις. Κανείς άλλος δεν κατάφερε να υποτάξει τους Καταλανούς. Μετρά 9 νίκες σε 11 μάτς μέχρι τώρα και έχει καταφέρει να πάρει μεγάλα διπλά στη Euroleague.

Aπέδρασε τόσο από το ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό, όσο και από το Βελιγράδι κόντρα στην Παρτίζαν. Δύο σερί μεγάλα διπλά που δείχνουν τη δυναμική των Καταλανών. Επίσης διέλυσε τη Μπάγερν του Λάσο, ενώ υπέταξε σχετικά εύκολα και την Εφές. Ο Γκριμάου κάνει εξαιρετική δουλειά στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο των Καταλανών.

Έκανε ανανέωση στη ρακέτα της, ανεβαίνοντας επίπεδο, αφού απέκτησε τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ από το ΝΒΑ, αλλά και τον πρώην παίκτη του Γιάννη στους Μπακς, Τζαμπάρι Πάρκερ. Στην frontline υπάρχει ο Βέσελι, εκ των κορυφαίων σέντερ της Euroleague τα τελευταία χρόνια, όπως και ο επικίνδυνος Ντα Σίλβα. Λύσεις παίρνει και από τους Πάρα και Κάλινιτς.

Στην περιφέρεια λύνουν και δένουν οι Λαπροβίτολα, Αμπρίνες, Γιοκουμπάιτις και Σατοράνσκι. Πολλές επιλογές. Πρώτος σκόρερ και πασέρ της ομάδας ο Λαπροβίτολα που διανύει εξαιρετική φόρμα και μετρά 13.8 πόντους και 6.8 ασίστ, ενώ ο Βέσελι έχει 12.5 πόντους και 5.2 ριμπάουντ. Μαζί με Πάρκερ και Ερνανγκόμεθ, οι κορυφαίοι σε αυτον τον τομέα. Φυσικά ο Γουίλι είναι και τρίτος σκόρερ της ομάδας με 11 πόντους.

Οι Καταλανοί είναι τρίτοι στα τρίποντα με 11.8 ανά ματς, ενώ έχουν τη δεύτερη επίθεση πίσω από Ρεάλ με 89.8 πόντους. Όπως είπαμε και παραπάνω είναι πρώτοι στο Index με 114! Βρίσκονται στην τρίτη θέση των μπλοκ με 3 ανά ματς, ενώ έχουν 37.8 ριμπάουντ, κάτι που τους τοποθετεί και εκεί στην τρίτη θέση της λίστας. Τέταρτοι στα εύστοχα δίποντα με 20.5 ανά παιχνίδι, αλλά και πρώτοι στα αμυντικά ριμπάουντ με 27. Τέλος φιγουράρουν στη δεύτερη θέση των ασίστ με 22 ανά παιχνίδι.

Μένει να δούμε αν θα βρουν τρόπο να επικρατήσουν της Ρεάλ. Το μόνο που τους λείπει από την - κατά τα άλλα - εξαιρετική φετινή σεζόν. Οι Μαδριλένοι τους βάζουν δύσκολα μέχρι στιγμής.