Μπόνζι Κόλσον: Το «γαλανόλευκο» παρελθόν και η εξιλέωση στην Ευρώπη (vids)

Μπόνζι Κόλσον: Το «γαλανόλευκο» παρελθόν και η εξιλέωση στην Ευρώπη (vids)
Ο Μπόνζι Κόλσον παραττάσσεται απέναντι από τον Παναθηναϊκό ως παίκτης της Μακάμπι και το Gazzetta αναζήτησε το παρελθόν ενός αμερικανοθρεμμένου φόργουορντ που έχει κάτι από Γιάννη Αντετοκούνμπο και... Ελλάδα.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ το περασμένο καλοκαίρι πέρασε σε μία νέα εποχή και μέσα από την ανανέωση του ρόστερ της οδηγήθηκε και στην επιλογή του Μπόνζι Κόλσον.

Ο Αμερικανός φόργουορντ των 198 εκατοστών συνιστά μία από τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να χτίσουν την καριέρα τους πάνω στην αμφισβητήση. Η πορεία της μπασκετικής του πραγματικότητας έχει έντονο το... γαλανόλευκο στοιχείο από τις ημέρες του κολλεγίου όπου καθιερώθηκε ως ένα από τα κορυφαία ονόματα του Notre Dame, μέχρι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μιλγουόκι Μπακς.

Ο Κόλσον στέκεται απέναντι στον Παναθηναϊκό για την πέμπτη αγωνιστική της EuroLeague (26/10, 21:05) και αυτή είναι η ιστορία του!

Notre Dame όλο… Ελλάδα

Χωρίς τα αιτήματα και το ενδιαφέρον από διάφορα Πανεπιστήμια να πέφτουν… βροχή, το αντίθετο μάλιστα, ο Κόλσον βρέθηκε στο πρόγραμμα του Notre Dame. Η αμφισβήτηση λειτούργησε ως άξονας της δουλειάς του και μετέτρεψε το ύψος του σε «ασπίδα» δουλεύοντας στα τρωτά σημεία του παιχνιδιού του. Κάθε χρόνο προσέθετε και από ένα στοιχείο που του έλειπε.

Ωστόσο, αυτό που υπάρχει σίγουρα στο βιογραφικό του, είναι το άρωμα Ελλάδας. Όχι με την ουσιαστική έννοια, αλλά λόγω συνύπαρξης με πρόσωπα οικεία επί ελληνικού εδάφους. Η πρώτη του σεζόν στο Notre Dame τον βρήκε στο πλευρό του Τζέριαν Γκραντ. Ενός εκ των γνωστών αδερφών που αγωνίστηκε αργότερα με τα χρώματα του Προμηθέα Πάτρας, λίγο πριν μετακομίσει στην Αρμάνι σε επίπεδο EuroLeague και έπειτα στην Τουρκ Τέλεκομ.

Αλλά και με τον Πατ Κόνατον, συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το 2018 και έπειτα, που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φύσης που παρουσίασε το Notre Dame. Μάλιστα, οι δυο τους ήταν οι σταρ δίπλα στους οποίους εξέλιξε τα προσόντα του ο Κόλσον.

Στο δεύτερο και τρίτο έτος, στο πλευρό του βρέθηκε ο Ζακ Όγκαστ. Επίσης συνδεδεμένος με τα ελληνικά δεδομένα βασιζόμενος στις ρίζες του. Αλλά και το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, αμέσως μετά την εμπειρία του NCAA.

Το… τρίμηνο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Παρόλα αυτά, το πιο… τρανταχτό όνομα με «γαλανόλευκη» φύση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η μετάβαση του Κόλσον από την κολεγιακή εμπειρία στα επαγγελματικά νερά, δεν ήρθε μέσω του draft. Ο 22χρονος τότε Αμερικανός δεν κατάφερε να φορέσει το καπέλο κάποιας ομάδας στην μεγάλη βραδιά, έχοντας επηρεαστεί από έναν τραυματισμό λίγο καιρό νωρίτερα.

Η πόρτα για τα κορυφαία παρκέ του πλανήτη άνοιξε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς τον Σεπτέμβρη του 2018. Έστω και για λίγο, αφού η συνεργασία δεν ευδοκίμησε και ο Κόλσον μεταπήδησε στην θυγατρική τους, Κάντον Τσαρτζ, δοκιμάζοντας την τύχη του στην G-League. Με τον πρώτο του αγώνα απέναντι στους Γουισκόνσιν Χερντ ή αλλιώς… μικρούς Μπακς.

Προφητικό θα έλεγε κανείς, από τη στιγμή που τον Γενάρη της ίδιας σεζόν, υπέγραψε two-way συμβόλαιο με τα «ελάφια». Δίπλα στον Giannis που είχε ήδη εξελιχθεί σε απόλυτη φιγούρα της Λίγκας. Η στατιστική του πρώτου του ματς με το Μιλγουόκι κατέγραψε μόλις ένα τρίλεπτο. Και κάπως έτσι κύλησε η πορεία του στους Μπακς με ελάχιστα διαλείμματα 40 λεπτών συμμετοχής, τα οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κάνοντας τις καλύτερες εμφανίσεις του, όπως το double-double (15π., 16 ριμπ.) στο ματς με τους Χοκς.

Η ιστορία γράφτηκε ως εξής για ένα τρίμηνο. Που μπορεί να φιγουράρει ακόμη ανάμεσα στα highlights της πορείας του. Και έπειτα η -χαμένη κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού του- Ευρώπη, ήρθε ως σανίδα της καριέρας του.

«Οι Ευρωπαίοι… μπορούν να παίξουν μπάσκετ»

Ο Μπόνζι Κόλσον… προσγειώθηκε στην Τουρκία για λογαριαμό της Νταρουσάφακα ξεκινώντας από την αρχή την καριέρα του. Η αναγνωριστική σεζόν, έδωσε τη θέση της σε μία χρονιά ¨εκτόξευσης”. Όχι, όμως, με την ίδια φανέλα, αφού το 2020/21 αγωνίστηκε στη Γαλλία με τη Στρασμπούρ.

Τα γήπεδα του Basketball Champions League έμοιαζαν πιο οικεία από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα και ο Κόλσον βρέθηκε έπειτα από 9 αναμετρήσεις, 15 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ μέσω όρο, να λάβει το “παράσημο” του κορυφαίου σκόρερ, αλλά και του MVP του θεσμού.

Ο τελευταίος του σταθμός ήταν εκείνος της Καρσίγιακα, επιστρέφοντας στα γήπεδα της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι.

Πλέον ο Κόλσον έχει γίνει ένα από τα κομμάτια του παζλ που διαμορφώνουν τη νέα μέρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έχοντας στον πάγκο της τον Όντεντ Κάτας μέσα από το κύμα ανανέωσης ο 26χρονος φόργουορντ θέλει να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στη δική του εξιλέωση.

Επιβεβαιώνοντας πως οι φόργουορντ του δικού του αναστήματος μπορούν να σταθούν επάξια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Η EuroLeague γίνεται το… σκαλοπάτι του προς μία ακόμη παραδοχή πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να παίξουν μπάσκετ, στο υψηλότερο level.