Οι κουτσουλιές και η ροχάλα!

Βασίλης Σκουντής
Οι κουτσουλιές και η ροχάλα!

bet365

O Προμηθέας παίζει στην Μπολόνια, η ΑΕΚ υποδέχεται την Αντβέρπ και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει το υπόβαθρο των δυο αγώνων…

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Fruit Blox» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Ε ρε μεγαλεία για τον Προμηθέα!

Το εννοώ αυτό, διότι δεν είναι και μικρό πράγμα, ώστε να περνάει απαρατήρητο, ότι αν και Σταχτοπούτα εις τας Ευρώπας, απόψε θα βρεθεί σε ένα από τα… μαυσωλεία του μπάσκετ.

Όχι όπου κι όπου, αλλά στην Μπολόνια και ούτως ειπείν, για το καλό και για το γούρι, μέχρι να αρχίσει το ματς, ο Μάκης Γιατράς μπορεί να βγει βόλτα και να περπατάει επίτηδες κάτω από τις σκεπές των σπιτιών, μπας και τον κουτσουλήσει κανένα περιστέρι!

Λένε πως οι κουτσουλιές φέρνουν καλοτυχία: δεν το ξέρω αυτό, δεν έτυχε να το δοκιμάσω, αλλά το άκουσα από τον Πύρρο Δήμα και τον Γιάννη Σγουρό, το 1992 στη Βαρκελώνη. Ανήμερα τον τελικό, τους κουτσούλησε, λέει, ένα περιστέρι και το βράδυ ο Πύρρος σήκωνε όλη την Ελλάδα πάνω στην μπάρα του!

Η Μπολόνια φημίζεται για τα πολλά περιστέρια της κι αυτό το κατάλαβα από την πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Basket City: τον Ιούνιο του 1988 για ένα Τουρνουά στο οποίο μάλιστα η Εθνική είχε νικήσει τη Σοβιετική Ένωση με 86-77, αλλά 25 ημέρες αργότερα αργότερα, η τύχη μας γύρισε την πλάτη στον αντίστοιχο αγώνα του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Ρότερνταμ (77-82).

Εκτοτε ξαναπήγα πολλές φορές στην Μπολόνια και οι κουτσουλιές ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης, θυμάμαι μάλιστα πόσο υπέφερε από δαύτες ο Νίκος Οικονόμου, τον οποίο επισκέφθηκα τη σεζόν 1999-2000, που μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό έπαιξε στην Κίντερ Μπολόνια, αλλά είδε προς θλίψιν του, τον Νίκο Χατζή και τον Μιχάλη Κακιούζη να σηκώνουν μπροστά του το Κύπελλο Σαπόρτα, στον τελικό της Λωζάνης.

Θα κοζάρουν κι άλλα αξιοθέατα πάντως οι Πατρινοί στην πρωτεύουσα της Εμίλια Ρομάνια: θα τα κοζάρουν και θα τα γευθούν, καθότι η Μπολόνια φημίζεται για τα περιβόητα τρία ταυ της…

Τortellini, torri και tette: τα πρώτα είναι τα τορτελίνια, τα δεύτερα οι πύργοι της και τα τρίτα (με το συμπάθιο για το αγοραίον ύφος) τα… βυζιά των γυναικών της πόλης που ως επί το πλείστον είναι τόσο μεγάλα ώστε κάνουν αβυσσαλέα τα ντεκολτέ τους!!!

Σε αντίθεση με τον Προμηθέα που θα παίξει για πρώτη φορά στην Μπολόνια, η ΑΕΚ έχει αφήσει τα ίχνη της κόντρα στην Αμβέρσα εδώ και πάνω από μισό αιώνα!

Η Βασίλισσα επισκέφθηκε για πρώτη φορά την πόλη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου πριν από 53 χρόνια και μάλιστα σε εκείνο το ματς της 7ης Ιανουαρίου του 1965 πέρασε δια πυρός και σιδήρου νικώντας με 72-71!

Απέναντι στον συχωρεμένο τον «τσούχτη» (όπως αποκαλούσε τον Γιώργο Αμερικάνο ο Χρήστος Ζούπας) και τον Γιώργο Τρόντζο που έβαλαν από 20 πόντους, βρέθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του βέλγικου μπάσκετ, με πρώτους και καλύτερο τον Εμιλ Βαν ντεν Μπρεκ (24).

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου στην Αθήνα το έργο της ΑΕΚ η οποία είχε στον πάγκο της τον Μίσσα Πανταζόπουλο, ήταν πιο εύκολο και η δουλειά έγινε όμορφα και παστρικά (85-70), με τον «Παγκόσμιο» να βάζει 26 πόντους και το «πουλί» (Στέλιος Βασιλειάδης) να τον ακολουθεί με 22.

Παρεμπιπτόντως η Αντβέρπ τότε διέθετε δυο Αμερικανούς παίκτες, ενώ η ΑΕΚ έναν που κι αυτός ήταν από την Κοκκινιά!

Τον Γιώργο Αμερικάνο ντε!

Πριν από την Αντβέρπ η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (67-74 και 64-53), αλλά στον τρίτο γύρο έπεσε πάνω στην OKK Μπέογκραντ την οποία νίκησε στο Καλλιμάρμαρο με 85-78, αλλά δεν άντεξε στη ρεβάνς του Βελιγραδίου (84-101).

Προπονητής των Σέρβων ήταν κάποιος που λεγόταν… Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και σταρ κάποιος ονόματι… Ραντιβόι Κόρατς, που ξεσάλωσε βάζοντας 37 πόντους στην Αθήνα και 42 στο Βελιγράδι!

Και ο Αμερικάνος βεβαίως δεν πήγε πίσω: σκόραρε 26 στο πρώτο ματς και 34 στο δεύτερο στο οποίο πάνω στην τσατίλα του για τον αποκλεισμό έφτυσε τον «Μπόρα»!

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα