Ντιζόν: Θέλει... επανάσταση με την ΑΕΚ! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Ντιζόν: Θέλει... επανάσταση με την ΑΕΚ! (pics & vids)

bet365

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ντιζόν, για την 4η αγωνιστική του Basketball Champions League (30/10, 21:30) και το gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ της γαλλικής ομάδας.

Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

2.676 χιλιόμετρα μακριά και στην πόλη της ανατολικής Γαλλίας, η ΑΕΚ θα ψάξει την 2η εκτός έδρας νίκη της στην ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA.

Η «Βασίλισσα» τίθεται αντιμέτωπη με την Ντιζόν (30/10, 21:30), η οποία είναι... πρωτάρα στο θεσμό και κέρδισε την θέση της στην φετινή διοργάνωση μέσω της 5ης θέσης που κατέκτησε πέρυσι στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Η Ζαν Ντ' Αρκ Ντιζόν (Jeanne d'Arc Dijon Basket) οφείλει το όνομά της στην Ιωάννα της Λωραίνης, που ήταν Γαλλίδα ηρωίδα, επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων. Η συντομογραφία της «JDA» οφείλεται σε λάθος που έκανε δημοσιογράφος σε εφημερίδα πριν από πολλά χρόνια, αλλά καθιερώθηκε έτσι στη συνέχεια.

Έδρα της είναι το «Palais des Sports Jean-Michel Geoffroy», που έχει πάρει το όνομά του στον πάλαι ποτέ διεθνή παίκτη του χάντμπολ. Χωράει 4.628 θεατές, ενώ έχει φιλοξενήσει το Eurobasket 1999, που κατέκτησε η Ιταλία.

Στο ρόστερ έχουν μείνει από την περσινή σεζόν οι Γάλλοι Αμπντουλάγιε Λουμ, Νικολά Ντορέζ, Αξέλ Ζουλιέν, Γκάρι Μπερσέλ και οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Χόλστον και Ράιαν Πίρσον. Η Ντιζόν ενισχύθηκε με την απόκτηση του Ζερεμί Λελούπ, του πρώην παίκτη του Ρεθύμνου Ρόμπερτ Άρνολντ και του Γκάρι Ουέαρ.

Η δύο φορές Κυπελλούχος Γαλλίας (1993, 2006) μπορεί να έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά στο εγχώριο πρωτάθλημα (5-2), αλλά στο BCL δεν είναι το ίδιο καλά τα πράγματα, αφού έχει κάνει 2 ήττες σε 3 ματς.

Την 1η αγωνιστική νίκησε την Νίμπουρκ (74-63), αλλά στην συνέχεια ηττήθηκε από την Μπάμπεργκ (73-64) και μετά από την Φουενλαμπράδα (85-87).

Πρώτος σκόρερ της είναι ο Ουέαρ (14.3π., 4.7ρ.), ενώ δεύτερος και πρώτος δημιουργός της ο Ζουλιέν (11.0., 6.7ασ.). Ακολουθεί ο Τσασάνγκ (10.7π., 5.7ρ.).

Ο προπονητής της Λορέν Λενιάμ πέρασε όλα τα χρόνια της καριέρας του ως παίκτης στην Τουλόν (εκτός από το 2008-09), κάθισε στον πάγκο της στη Β' Κατηγορία το 2013-15, και από το 2015 βρίσκεται στην Ντιζόν.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα