Καρσίγιακα: Μια απρόβλεπτη ομάδα (pics & vids)

Καρσίγιακα: Μια απρόβλεπτη ομάδα (pics & vids)

bet365

ΠΑΟΚ και Καρσίγιακα ετοιμάζονται για την πρώτη μονομαχία τους για τη φάση των «16» του BCL και το gazzetta.gr βάζει το μικροσκόπιό του πάνω από την τούρκικη ομάδα η οποία, βάσει των επιδόσεών της, μπορεί να χαρακτηριστεί απρόβλεπτη.

500+ κορυφαία παιχνίδια καζίνο για ατέλειωτη διασκέδαση. (21+)

Πριν από περίπου τρία χρόνια, η Καρσίγιακα είχε εντυπωσιάσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ γιατί (όχι μόνο) κατάφερε να βγει αλώβητη από τις συγκρούσεις της με τα μεγαθήρια του τουρκικού μπάσκετ (σ. σ. Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, Γαλατάσαραϊ) αλλά διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Όπως συμβαίνει όμως στις ομάδες οι οποίες στερούνται (οικονομικής) δυναμικής, οι πρωταγωνιστές εκείνης της επιτυχίας έφυγαν γι’ άλλες Πολιτείες. Βρήκαν πλουσιοπάροχα συμβόλαια κι έτσι η Καρσίγιακα επέστρεψε σε αυτό για το οποίο φτιάχτηκε. Βέβαια, το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα μάλλον δεν είναι αντιπροσωπευτικό της δυναμικής της γιατί η ομάδα της Σμύρνης παραμένει βυθισμένη στα χαμηλότερα πατώματα του τουρκικού Πρωταθλήματος, νιώθει τον κίνδυνο του υποβιβασμού γιατί πολύ απλά στερείται αγωνιστικής σταθερότητας. Σε αντίθεση δηλαδή με τις εμφανίσεις της εκτός συνόρων, στο εγχώριο Πρωτάθλημα έχει ανισορροπία στην απόδοσή της, γι’ αυτόν τον λόγο είναι απρόβλεπτη.

Το τελευταίο στοιχείο (η κακή πορεία στο Πρωτάθλημα) ενδεχομένως να έχει αξία ενόψει των αναμετρήσεών της με τον ΠΑΟΚ, σε ότι αφορά δηλαδή τη διοργάνωση στην οποία οφείλει να έχει την προσοχή της η ομάδα του Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς. Σίγουρα θα είχε αν στηριζόταν σε εγχώριους παίκτες, αλλά όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των τουρκικών ομάδων, τον πρώτο λόγο έχουν οι Αμερικάνοι κι αυτοί πάντα δίνουν βαρύτητα στη διοργάνωση που παρακολουθούν περισσότερα… μάτια. Επίσης, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Αμερικάνων έχει τη σημασία του διότι – σε πολύ μεγάλο βαθμό – καθορίζει και την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας.

Ο Σέρβος προπονητής της Καρσίγιακα στάθηκε – στις δηλώσεις του στο gazzetta.gr – στον αμυντικό προσανατολισμό του παιχνιδιού της ομάδας του, ωστόσο οι αριθμοί δεν τον επιβεβαιώνουν. Διότι η Καρσίγιακα δεν διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητά της στην άμυνα στην πορεία της διοργάνωσης κι αυτό επιβεβαιώνουν οι 82.8 πόντοι που δεχόταν ανά αγώνα. Για την ακρίβεια, η λογική του… όσους φάμε κι όσους βάλουμε, μάλλον της ταιριάζει περισσότερο αν μπει στην εξίσωση και το ότι είχε τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του BCL με 85.1 πόντους κατά μέσο όρο. Και βρίσκεται στη φάση των «16» της διοργάνωσης χάρη στο εκπληκτικό finish που έκανε στην κανονική διάρκεια με τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες και highlight αυτή απέναντι στη Μονακό στη Σμύρνη.

Σε επίπεδο αριθμών, επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον (τουλάχιστον) τρία στοιχεία. Δεδομένου του ότι ο πρώτος αγώνας με τον ΠΑΟΚ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, προφανώς κι έχει αξία να σημειωθεί ότι η Καρσίγιακα σκοράρει κατά μέσο όρο 84 πόντους στους εκτός έδρας αγώνες της στο BCL. Επίσης, διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την αποτελεσματικότητά της στο μακρινό σουτ. Ούτως ή άλλως είναι από τις πιο εύστοχες ομάδες με ποσοστό ευστοχίας 39.4%, ενώ μακριά από τη Σμύρνη σουτάρει με 39% στο τρίποντο. Αυτό είναι ένα από τα συστατικά του παιχνιδιού της αλλά όχι το βασικό, καθώς σε σχέση με τη χρήση (έως κατάχρηση) που κάνουν άλλες ομάδες, τα 17 τρίποντα που επιχειρεί ανά αγώνα δεν είναι πολλά. Επίσης, είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα από τη γραμμή των βολών με ποσοστό 78.9%

Παραμένοντας στα συμπεράσματα που «γεννούν» οι αριθμοί, το επίπεδο συνεργασίας των παικτών συμπεριλαμβάνεται στα βασικά ατού της κι αυτό αποδεικνύεται από τις 18.7 τελικές πάσες που έχει κατά μέσο όρο. Το… ισχυρό μειονέκτημα της Καρσίγιακα είναι τα ριμπάουντ καθώς είναι η προτελευταία ομάδα της διοργάνωσης. Αυτό το στοιχείο έχει δύο αναγνώσεις. Καταρχάς, σχετίζεται με την περιορισμένη ικανότητά της στην άμυνα και δεύτερον, έρχεται σε άμεση συνάρτηση με το ρόστερ. Γιατί το βασικό πρόβλημα της είναι κάτω από το καλάθι.

Για να περάσουμε στα πρόσωπα, η τουρκική ομάδα δεν έχει το βαρύ κορμί. Διότι ο βασικός σέντερ της, Τζάροντ Τζόουνς, είναι ένας undersize center ο οποίος διακρίνεται περισσότερο για την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά του, παρά για το πίβοτ παιχνίδι του, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιχειρεί και 3.5 τρίποντα (ανά αγώνα). Ο Μάρκο Μπάνιτς λόγω ηλικίας (σ. σ. 33) αλλά και του ταλαιπωρημένου κορμιού του πλέον παίζει περισσότερο στη θέση «5», ενώ ο Μετίν Τουρέν είναι ένα ελαφρύ τεσσάρι, παίζει με πρόσωπο στο καλάθι και συνηθίζει να βρίσκεται σε απόσταση 5-6 μέτρων από το καλάθι.

Εκτός του Τζόουνς (19.7π.), οι άλλοι δύο Αμερικανοί που… τραβούν το κουπί στην επίθεση είναι οι Ντι Τζέι Κένεντι(19.5π.) Ντόμινικ Ουότερς (15.6π.). Ο πρώτος είναι περισσότερο «μπουκαδόρος», δεν συνηθίζει να σουτάρει έξω από τα 6,75 και διακρίνεται για την ικανότητά του στο ριμπάουντ. Για τον Ουότερς, ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται καθώς το δικό του αγωνιστικό προφίλ είναι γνωστό από την παρουσία του στο ελληνικό Πρωτάθλημα ενώ με 51.1% στα τρίποντα είναι ο 4ος πιο εύστοχος παίκτης της διοργάνωσης. Αυτοί οι τρεις Αμερικανοί σημειώνουν το 64% των πόντων της ομάδας τους αναλαμβάνοντας αντίστοιχο ποσοστό προσπαθειών.

Ρόλο συμπαραστάτη έχει ο συμπατριώτης τους Σκοτ Γουντ. Ο 28χρονος γκαρντ είναι το αντίθετο του Ντι Τζέι Κένεντι, καθώς συνηθίζει να παίζει επί της γραμμής των 6.75, είναι δεινός εκτελεστής τριπόντων – με 48.8% είναι ο 7ος πιο εύστοχος του BCL – και σκοράρει 9.4 πόντους κατά μέσο όρο. Από τους Τούρκους παίκτες, ο Μετίν Τουρέν έχει αυξημένες ευθύνες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτός μαζί με τον Ουγκουρλού Μπερκ είναι οι μοναδικοί που έχουν τουλάχιστον 20 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα