Οι Έλληνες κάνουν τη διαφορά

Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι Έλληνες κάνουν τη διαφορά

bet365

Δύο Έλληνες άλλαξαν τη ζωή της Τενερίφης και από το πουθενά την οδήγησαν σε μια φανταστική πορεία σε BCL και ACB. Το gazzetta.gr δίνει τις σχετικές εξηγήσεις ενόψει της σημερινής(24/1, 21:30) της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ με την ισπανική ομάδα.

Και στη ρουλέτα... πρώτο τραπέζι Vista (21+)

Απέναντι στην κάτοχο του BCL, ούτως ή άλλως, το επίπεδο δυσκολίας είναι υψηλό. Η αγωνιστική κατάσταση της Τενερίφης και η μεταμόρφωσή της το κάνουν υψηλότερο. Γιατί στη σημερινή(24/1) αντίπαλο του ΠΑΟΚ για την 12η αγωνιστική του BCL άλλαξαν πολλά από την ημέρα που ο Φώτης Κατσικάρης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και ο Κώστας Βασιλειάδης εντάχθηκε στο ρόστερ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τενερίφη μετρά οκτώ νίκες στους τελευταίους δέκα αγώνες της σε Ισπανία και BCL και το επίπεδο αποτελεσματικότητάς της καταδεικνύει και την αγωνιστική κατάστασή της. Όπως και το γεγονός ότι στους τελευταίους δέκα αγώνες σκοράρει 82.4 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ στους τελευταίους τρεις στο BCL δέχεται 58 πόντους κατά μέσο όρο.

Εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά (για την Τενερίφη) σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου στη Θεσσαλονίκη. Τότε οι Ισπανοί είχαν επικρατήσει με 74-79 και εκ τότε έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να βαδίσουν σε τροχιά πρόκρισης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη δεύτερη θέση του ομίλου, έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης, αλλά θέλουν την πρώτη θέση.

Για να επιστρέψουμε στην εντυπωσιακή αγωνιστική μεταμόρφωση της Τενερίφης από την ημέρα που «ανέλαβαν» οι Έλληνες, είναι χαρακτηριστικό ότι με τον Φώτη Κατσικάρη στην τεχνική ηγεσία οι «νησιώτες» μετρούν εννιά νίκες σε 11 αγώνες. Πριν την έλευση του Έλληνα τεχνικού η Τενερίφη «βολόδερνε» μεταξύ της 13ης και 15ης θέσης στην ισπανική λίγκα. Πλέον εξασφάλισε την παρουσία της στο Copa Del Rey. Ο δε Κώστας Βασιλειάδης έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις νίκες καθώς στο BCL έχει 11.5 πόντους κατά μέσο όρο.

Ο Αμερικανός σέντερ Μάικ Τόμπι παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες στην αγωνιστική φιλοσοφία της Τενερίφης, είναι και ο πρώτος σκόρερ με 13.9 πόντους ανά αγώνα. Ακολουθούν οι Νίκολας Ρικιότι(11.2), Τιμ Αμπρομάιτις(10.7), Ματέουζ Πονίτκα(9.5). Από τα στατιστικά στοιχεία της Τενερίφης που προκαλούν εντύπωση κι εκτός του ποσοστού ευστοχίας 40% στα τρίποντα, ξεχωρίζουν τα τουλάχιστον 10 επιθετικά ριμπάουντ που μαζεύει ανά αγώνα, τα επτά κλεψίματα και κυρίως οι περισσότερες από 20 τελικές πάσες.

Πέρα όμως από την ισπανική ομάδα, ο ΠΑΟΚ άλλαξε εξίσου πολύ. Σε επίπεδο προσώπων, κυρίως όμως στον τομέα της αποτελεσματικότητας. Εκεί που φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο να διεκδικήσει την πρόκριση στη φάση των «16» του BCL, με τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες, πλέον κρατάει την τύχη του στα χέρια του. Δηλαδή, αν η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου κερδίσει και τους τρεις εναπομείναντες αγώνες τότε δεν θα έχει λόγο να ασχοληθεί με τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων.

Η αγωνιστική μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ δεν αποτυπώνεται μόνο μέσα από τα αποτελέσματα αλλά και από τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, στους πρώτους οκτώ αγώνες του BCL ο Δικέφαλος ήταν από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης στο μακρινό σουτ με ποσοστό ευστοχίας το οποίο δεν υπερέβαινε το 29%. Στους τελευταίους τρεις αγώνες σκαρφάλωσε στο 42.2%. Μοιράζει επίσης τέσσερις τελικές πάσες περισσότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως όμως είναι μια ομάδα η οποία μπορεί να αναδείξει διαφορετικούς πρωταγωνιστές καθώς σε κάθε παιχνίδι (από τα τελευταία τρία) έχει τουλάχιστον τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα