BCL: Το Final 4 των Ισπανών και του Περιστερίου

Κάιλ Γκάι

bet365

Η Μάλαγα, η Τενερίφη και η Μούρθια πλαισιώνουν το Περιστέρι bwin στο Final 4 του Basketball Champions League και το Gazzetta παρουσιάζει το προφίλ των τριών ισπανικών ομάδων που θα παραταχθούν στην Beogradska Arena.

Το Περιστέρι bwin πανηγύρισε την ιστορική πρόκριση στο Final 4 του BCL αφού ολοκλήρωσε την ανατροπή στην προημιτελική σειρά με τη Βόννη και πλέον ρίχνει το βάρος στον ημιτελικό με την Τενερίφη, την απόλυτη κυρίαρχο της διοργάνωσης με τέσσερις συμμετοχές στα ημιτελικά και δυο κατακτήσεις. Το Final 4 που θα διεξαχθεί φέτος στο Βελιγράδι το τριήμερο 26-28/4 έχει έντονο ισπανικό στοιχείο αφού πλην της Τενερίφης, στη σερβική πρωτεύουσα θα ταξιδέψουν επίσης η Μάλαγα και η Μούρθια που θα παλέψουν στον άλλο ημιτελικό.

Με την ταμπέλα του φαβορί η Μάλαγα

Η Ουνικάχα Μάλαγα παρατάχθηκε στην εκκίνηση του φετινού Basketball Champions League ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή σεζόν στη Liga Endesa και στη διοργάνωση της FIBA. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Ίμπον Ναβάρο παρουσιάζει τρομερή συνέπεια στην ισπανική λίγκα και μοιράζεται την κορυφή της κατάταξης μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης με ρεκόρ 24-5, απέχοντας τέσσερις νίκες από την τρίτη Μπαρτσελόνα (20-9). Σε ό,τι αφορά το BCL, η Μάλαγα ολοκλήρωσε την α' φάση με ρεκόρ 4-2 στο Group A, προσπερνώντας τη ΛεΜαν (3-3), το Περιστέρι bwin (3-3) και τη Σομπατέλι (2-4).

Ακολούθως, έκανε το 6-0 στο Top-16 απέναντι στην Τόφας, τη Στρασμπούρ και τη Σολέ ενώ απέκλεισε τον Προμηθέα Πατρών στα προημιτελικά με δυο νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στο ρόστερ της βρίσκονται παίκτες με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα όπως ο άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού AKTOR, Κέντρικ Πέρι ο οποίος μετράει 11.9 πόντους, 4.3 ασίστ, 2.2 ριμπάουντ και ο πρώην παίκτης του Λαυρίου, Τάισον Κάρτερ με 8.9 πόντους και 1.8 ασίστ. Επίσης, ξεχωρίζει ο Ισπανός διεθνής Αλμπέρτο Ντίαθ, ο Νιχάντ Ντζέντοβιτς των 157 αγώνων στη EuroLeague με την Μπαρτσελόνα, τη Ρόμα, την Άλμπα και τη Μπάγερν καθώς και ο Γουίλ Τόμας με εμπειρία στη Βαλένθια, τη Ζενίτ και τη Μονακό.

H επιστροφή της Μούρθια

Η Μούρθια επιστρέφει στο Final 4 του Basketball Champions League για πρώτη φορά μετά το 2018, όταν ηττήθηκε στον ημιτελικό από τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, ΑΕΚ κι εν τέλει κατέκτησε την τρίτη θέση στη διοργάνωση που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, επικρατώντας στον μικρό τελικό της Λούντβιγκσμπουργκ. Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Σίτο Αλόνσο, ο οποίος έβαλε πρόσφατα την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στον ισπανικό νότο ως το 2026. Στο μεταξύ, η Μούρθια συνεχίζει σε τροχιά τετράδας στην Ισπανία, μετρώντας 19 νίκες σε 29 αγώνες.

Όσον αφορά την παρουσία της στο BCL, τερμάτισε στην κορυφή του Group H με ρεκόρ 5-1, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Ντερτόνα Τορτόνα και αφήνοντας πίσω την Τόφας (2-4) και την Ιγκοκέα (0-6). Όσον αφορά τη φάση των «16», προκρίθηκε ως πρώτη στο Group L, έχοντας το ίδιο ρεκόρ (4-2) με τον Προμηθέα Πατρών και τη Χάποελ Χολόν στον όμιλο όπου η ΑΕΚ είχε 0-6. Ακολούθησαν οι δυο νίκες επί της Λούντβιγκσμπουργκ και η πρόκριση στο Final 4. Στο ρόστερ της Μούρθια δεσπόζει ο Ντίλαν Ένις (10.4 πόντοι, 4.4 ασίστ), ο Μάρκο Τοντόροβιτς, τα αδέλφια Κούρουκς, ο Τζόνα Ράντεμπο που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν και ο Κουβανός πρώην περιφερειακός του Παναθηναϊκού, Χάουαρντ Σαντ Ρος.

Η κυριαρχία της Τενερίφης

Η Τενερίφη είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στη σύντομη ιστορία του Basketball Champions League, φουλάροντας πλέον για το πέμπτο Final 4. Παρεμπιπτόντως, οι νησιώτες έχουν κατακτήσει δυο φορές τον τίτλο (2017, ‘22) μετρώντας επίσης τη δεύτερη θέση το 2019 και την τρίτη το 2023! Η Τενερίφη συνεχίζει από την έκτη θέση της κατάταξης στην Ισπανία με ρεκόρ 18-11, φτάνοντας στο ενδιάμεσο ως τα ημιτελικά του Copa del Rey που διεξήχθη στη Μάλαγα τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα του BCL, οι Ίβηρες τερμάτισαν στην κορυφή του Group C στην α’ φάση με ρεκόρ 4-2, προσπερνώντας τη Σολέ (3-3), την Νταρουσάφακα (3-3) και τη VEF Riga (2-4).

Στη φάση των «16» έκαναν το 4-2 στο Group K, αφήνοντας πίσω τους το Περιστέρι bwin (3-3), τη Χάποελ Ιερουσαλήμ (3-3) και την Καρσίγιακα (2-4) ενώ έγιναν η τελευταία χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στο Final 4 αφού χρειάστηκαν το Game 3 για να αποκλείσουν την Τόφας. Ο αειθαλής Μαρσελίνιο Χουέρτας είναι το πρώτο όνομα στη… μαρκίζα της Τενερίφης, αποτελώντας εδώ και λίγες εβδομάδες τον παίκτη με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της ισπανικής λίγκας. Ο Βραζιλιάνος γκαρντ έχει ως άξιο supporting cast τον Σάσου Σάλιν, τον Κάιλ Γκάι, τον Γκιόργκι Σερμαντίνι και τον Τιμ Αμπρομάιτις.

Το πανόραμα του Final 4

Παρασκευή 26/4

Ημιτελικοί
19:00 Τενερίφη – Περιστέρι bwin
22:00 Μούρθια – Μάλαγα

Κυριακή 28/4
18:00 Μικρός τελικός
21:00 Τελικός

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα