Πέρασε με «άριστα» τις εξετάσεις της Κύπρου η ΑΕΚ

Πέρασε με «άριστα» τις εξετάσεις της Κύπρου η ΑΕΚ

Κάτια Πετροπούλου
Πέρασε με «άριστα» τις εξετάσεις της Κύπρου η ΑΕΚ

bet365

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την παρουσία της στην Κύπρο, κατακτώντας το τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» και αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Το gazzetta.gr κάνει τον «έλεγχο» των «κιτρινόμαυρων».

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Η... 30άρα από τον Ερυθρό Αστέρα του Μίλαν Τόμιτς έγινε ένα καλό μάθημα για την ΑΕΚ, η οποία έδειξε άκρως ανταγωνιστική και πιο... συνεπής στους αγώνες του «Νεόφυτος Χανδριώτης», όπου και μέτρησε τις δυνάμεις της με τρεις ομάδες της Euroleague.

Η «κιτρινόμαυρη» αποστολή επιστρέφει από το τουρνουά της Κύπρου, όχι μόνο με το τρόπαιο στα χέρια της, αλλά με κάτι πιο σημαντικό: την ικανότητα να δείξει ότι παίζει γρήγορο και οργανωμένο μπάσκετ, κάτι που της έλειπε πολύ.

Από τα... σκαμπανεβάσματα, βλέπουμε μια ομάδα με μεθοδικότητα και πιο επιθετικό - άρα και θελκτικό - μπάσκετ. Συν, ότι η άμυνα - στην οποία έπασχε πολύ πέρυσι - δείχνει πως θα είναι ένα από τα ατού της φέτος, αφού έκαναν εξαιρετική δουλειά οι «κιτρινόμαυροι» σε αυτό τον τομέα, και ενάντια σε τρεις πολύ δυνατούς αντιπάλους - έστω κι αν είχαν τις απουσίες τους, κανείς δεν αναιρεί την αξία τους.

Ο Λούκα Μπάνκι έχει περάσει - και συνεχίσει να περνάει - τη φιλοσοφία του στους παίκτες. Μπορεί η επιμονή στην άμυνα ζώνης και στα τρία ματς με Παναθηναϊκό, Χίμκι και Μακάμπι, να... ξένισε πολλούς, ωστόσο αυτή απέδωσε και «κάλυψε» τις απουσίες που υπήρχαν, χωρίς να υπάρξουν άλλες απώλειες.

Γιατί ναι, όσο και να λένε κάποιοι ότι η ΑΕΚ ήταν «πλήρης» και μόνο οι άλλοι είχαν απουσίες, να υπενθυμίσουμε ότι από την ομάδα έλειπαν το βασικό δυάρι, Εξέιβιερ Ρατάν-Μέις, το βασικό τριάρι, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ο εκρηκτικός Γιαννούλης Λαρεντζάκης και το «βαρύ» κορμί του Βασίλη Καββαδά.

Πάμε να δώσουμε τον «έλεγχο» στους παίκτες της ΑΕΚ, λοιπόν...

Μάλκολμ Γκρίφιν: Ο Αμερικανός γκαρντ άφησε καλές εντυπώσεις, έχοντας κατά μέσο όρο 13.3 πόντους, 4.3 ασίστ και 1.0 ριμπάουντ. Παρουσιάστηκε καλός στην άμυνα, βγάζει ενέργεια στο παρκέ, ενώ το σκοράρισμα είναι κάτι που κάνει καλά (ήταν πρώτος σκόρερ στην Basket League πριν αποχωρήσει πέρυσι από τον Κολοσσό) και γι' αυτό, άλλωστε, αποκτήθηκε.

Βασίλης Ξανθόπουλος: Ο έμπειρος γκαρντ απέδειξε και πάλι ποιος είναι το «μυαλό» στην ομάδα. Οργανωτικός, δημιουργικός και πιεστικός στην άμυνα, ο Ξανθόπουλος προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεται πάντα η ΑΕΚ στο παρκέ. Το σκοράρισμα δεν είναι μια δουλειά που θα κάνει, βάση του ρόλου του, αλλά θα βάλει ακόμα και τα καλάθια που χρειάζεται, για να «ξεκολλήσει» η ομάδα. Στα δύο τελευταία ματς είχε 10 κλεψίματα συνολικά, ενώ σε αυτό με την Μακάμπι έδωσε και 6 ασίστ.

Γιόνας Ματσιούλις: Ο Λιθουανός επέστρεψε στην Ελλάδα, το απολαμβάνει και αυτό φαίνεται και στο παρκέ, αλλά κι έξω από αυτό. Ο Ματσιούλις είναι ηγετική φυσιογνωμία, κάτι που φάνηκε και από το μεγάλο τρίποντο κόντρα στην παλιά του ομάδα, τον Παναθηναϊκό, αλλά και στα δύο μεγάλα σουτ κόντρα στην Μακάμπι, στην παράταση. Ακόμα και στο ματς με την Χίμκι που ήταν άστοχος, ο 33χρονος φόργουορντ έκανε δουλειά αμυντικά και είχε 4 κλεψίματα. Συμβάλλει πολύ στο καλό κλίμα της ΑΕΚ, βρίσκεται δίπλα στους μικρούς και δεν σταματά να κάνει αστεία με όλους. Στο τουρνουά μέτρησε κατά μέσο όρο 14.0 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ.

Χάρης Γιαννόπουλος: Το... φαρμακερό σουτ του 29χρονου φόργουορντ είναι το σήμα-κατατεθέν του. Ο πρώην αρχηγός του Ρεθύμνου, με το που παίρνει την μπάλα, δεν διστάζει να σουτάρει και τις περισσότερες φορές βρίσκει το στόχο του. Στην διοργάνωση είχε κατά μέσο όρο 8.6 πόντους και 2.6 ριμπάουντ.

Ντούσαν Σάκοτα: Ο αρχηγός της ΑΕΚ δεν ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά μέρα με την ημέρα ανέβαζε την απόδοσή του. Είναι αυτός που πάντα θα δώσει «πνοή» με τα σουτ του, ενώ θα κάνει και δουλειά στον τομέα των ριμπάουντ. Μαζί με τον Γιαννόπουλο αποτελούν τους φετινούς «εκτελεστές» της ομάδας. Στο τουρνουά είχε κατά μέσο όρο 10.3 πόντους και 5.3 ριμπάουντ.

Βινς Χάντερ: Ο 24χρονος Αμερικανός είναι σαφώς πιο βελτιωμένος από ποτέ. Ευχαριστιέται την επιστροφή του στην ΑΕΚ (έκλεισε και γρήγορα άλλωστε) και προσφέρει θέαμα με τα καρφώματά του. Είναι κυρίαρχος κάτω από την μπασκέτα, ενώ βάζει και τα σουτ από μέση απόσταση. Ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ΑΕΚ στο τουρνουά, καθώς είχε κατά μέσο όρο 14.3 πόντους, αλλά και 5.3 ριμπάουντ. Αρκετές φορές, μάλιστα, έδειξε ότι μπορεί και να δημιουργήσει. Το χαμένο λέι απ στο φινάλε της κανονικής διάρκειας με την Χίμκι, όμως, πρέπει να του... γίνει μάθημα.

Τάιλερ Ρόμπερσον: Ο 24χρονος φόργουορντ/σέντερ μοιάζει ακόμα έξω από τα νερά του. Στο πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό έδειξε καλά στοιχεία, αλλά στην συνέχεια η απόδοσή του έπεφτε. Μπορεί και είναι ικανός να κάνει πολύ καλά πράγματα και γι' αυτό ο Μπάνκι τον πιστεύει και τον ενθαρρύνει. Αν προσαρμοστεί γρήγορα και αφήσει ελεύθερο τον εαυτό του, τότε θα δούμε όλο το ταλέντο του. Στην διοργάνωση μέτρησε 5.3 πόντους και 2.0 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ο Μωραΐτης και οι «μικροί»

Το όνομα του Δημήτρη Μωραΐτη συζητήθηκε, και μάλιστα πολύ. Ο Ιταλός κόουτς τού έδειξε εμπιστοσύνη από την πρώτη κιόλας ημέρα του τουρνουά, κι εκείνος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες του. Ο 19χρονος γκαρντ έδειξε πιο... τσαμπουκάς στο παρκέ, δεν δίστασε να πάρει – και να βάλει σουτ – που κάποτε βάραγε αγχωμένος και η αυτοπεποίθησή του ήταν εμφανής. Με τις εμφανίσεις του δείχνει να «έκλεισε» θέση στο ρόστερ της ΑΕΚ και δικαίωσε πρώτα τον εαυτό του και μετά τον προπονητή του. Αναδείχθηκε MVP του τουρνουά, στο οποίο είχε κατά μέσο όρο 11.3 πόντους, 4.0 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ, σε περίπου 23 λεπτά.

Ο Λούκα Μπάνκι έδωσε ευκαιρίες και στα υπόλοιπα παιδιά και το κομμάτι των νέων είναι κάτι που τον νοιάζει και δουλεύει πολύ μαζί τους. Άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος δεν βρει χώρο στο ρόστερ, θα πάει δανεικός σε άλλη ομάδα, για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να «ψηθεί».

Ο Γιάννης Αγραβάνης ήρθε δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής (33), δείχνοντας καλά στοιχεία στην άμυνα, και βοήθησε στο ματς με τον Παναθηναϊκό στα ριμπάουντ (3), ενώ σε αυτό με την Χίμκι πέτυχε 5 πόντους, βάζοντας κι ένα μεγάλο σουτ.

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης έπαιξε συνολικά 24:23 λεπτά κι έδειξε πως έχει περιθώρια και γι' άλλη βελτίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ματς με την Χίμκι που ο Μίκι τον «νίκησε» δύο φορές κάτω από την μπασκέτα, και αμέσως μετά τις παρατηρήσεις του Μπάνκι, την τρίτη φορά ο Αμερικανός αντίπαλός του δεν τα κατάφερε. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό είχε, σε μόλις 7:55, 5 πόντους, 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έπαιξε για 10 λεπτά συνολικά στα δύο πρώτα ματς, ενώ σε αυτό με την Μακάμπι δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό είχε 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ (7:02) και σε αυτό με την Χίμκι 1 ασίστ (3:10).

Ο Νίκος Χουγκάζ, που θεωρείται μεγάλο prospect, συμπλήρωσε το ρόστερ και ακολούθησε την «κιτρινόμαυρη» αποστολή στην Κύπρο για να πάρει πολύτιμες εμπειρίες. Παρόλο που ήταν στον πάγκο, ζούσε τα παιχνίδια με την ψυχή του, αφού πανηγύριζε σε κάθε καλάθι κι ενθάρρυνε τους συμπαίκτες του.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα