Υπερπαραγωγή στη λαϊκή απογευματινή

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Υπερπαραγωγή στη λαϊκή απογευματινή
O Nίκος Παπαδογιάννης υποκλίνεται στο ολοκληρωτικό μπάσκετ του Ολυμπιακού και αναρωτιέται αν θα το δούμε και μακριά από το ΣΕΦ.

Η απόδοση των παικτών του Σφαιρόπουλου απέναντι στην ομάδα που πανταχόθεν χαρακτηρίζεται «μαύρο άλογο» της φετινής διοργάνωσης έβγαλε κοροϊδευτικά τη γλώσσα προς όσους οπαδούς προτίμησαν τη ντεκαντάνς του ποδοσφαίρου ή πήραν μόνο μεζεδάκι από το μπάσκετ πριν πάνε στο Καραϊσκάκη.

Τρεις μέρες μετά το εκκωφαντικό +25 επί του Παναθηναϊκού, οι «κόκκινοι» έδωσαν δεύτερη συνεχόμενη παράσταση εκτυφλωτικής λάμψης και ισοπέδωσαν την Εφές. Yπερπαραγωγή σε λαϊκή απογευματινή, όπως τη Δευτέρα!

Παίξε νόμιμα με ανανεωμένο Mobile Site στην Sportingbet

Άραγε πόσο κόσμο (δεν) θα μάζευε, αν έπαιζε ταυτόχρονα με το ποδόσφαιρο, όπως κάνουν συχνά στην πατρίδα του Χάβι Πασκουάλ; Σταματώ εδώ, πριν γίνω πολύ κακός...

Εικοσιπέντε ο ένας, εικοσιτέσσερις ο άλλος: το Φάληρο ήταν τόπος μαρτυρίου για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού αυτή την εβδομάδα. Αυτές οι δύο νίκες μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες, όταν γίνει ο τελικός απολογισμός της κανονικής περιόδου.

Απομένει να αποδείξει ο πρωταθλητής Ελλάδας, ότι μπορεί να παίξει παρόμοιο μπάσκετ -και, το σημαντικότερο, να πετύχει εξίσου σημαντικές νίκες- μακριά από την έδρα του…

Η εικόνα της ομάδας ήταν και απόψε η χαρά του προπονητή. Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοιους αυτοματισμούς στο ανοιχτό γήπεδο, ούτε τόσο συνεπή (και θεαματική) μετουσίωση της καλής άμυνας σε αποτελεσματική επίθεση.

Μέτρησα 19 πόντους από τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και πάμπολλους σε συνθήκες δευτερεύοντος αιφνιδιασμού. Αυτή είναι η ακριβής σημασία της έννοιας transition: μεταβαση, μετατροπή.

Ο γρήγορος ρυθμός δεν είναι κούφιο σύνθημα. Απαιτεί δυνατή άμυνα, κλεψίματα, εύκολο αμυντικό ριμπάουντ, γρήγορη πρώτη πάσα, μυαλωμένες επιλογές, γοργά ποδάρια.

Ο Ολυμπιακός τα είχε όλα αυτά απόψε, μολονότι η Εφές παρουσίασε μία φαινομενική υπεροπλία στις μάχες των αιθέρων.

Ο φρέσκος και οξυδερκής Σπανούλης βλέπει τις φάσεις να εξελίσσονται όσο οι αντίπαλοι σκέφτονται, οπότε η σβελτάδα είναι εγγυημένη και στο 5 εναντίον 5, όσο αυτός είναι στο παρκέ.

Οι 9 ασίστ του αρχηγού διανεμήθηκαν μέσα σε μποτιλιαρίσματα (7 στην α’ περίοδο) και όχι σε έρημες λεωφόρους. Θα ήταν και περισσότερες, αν δεν αχρήστευαν μερικές οι σαστισμένοι συμπαίκτες του.

Το πρόβλημα που θεωρητικά μπορεί να αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στο «σετ» παιχνίδι όσο του λείπει ένας αξιόπιστος σέντερ έχει να εμφανιστεί από τη δύσκολη βραδιά της δύσβατης Μαδρίτης…

Όταν πήγε να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της η (περυσινή) δυστοκία, το «Σχέδιο Β» ενεργοποιήθηκε από τα χέρια των αθόρυβων κομπάρσων.

Ο Παπανικολάου και ο Μάντζαρης κράτησαν τα μπόσικα με κλεψίματα αλλά και καλάθια (8π ο πρώτος στη γ’ περίοδο), ο Μιλουτίνοβ κράτησε το οχυρό απέναντι στον Ντάνστον, ενώ ο Παπαπέτρου παρέλαβε τη σκυτάλη μόλις κουράστηκε ο άλλος «Παπ».

Όταν απασφάλισαν οι Γκρην-Λοτζέσκι, βρήκαν την Εφές φορτωμένη με φάουλ και αποκαρδιωμένη. Αν δεν είχε το πηγαίο ταλέντο του Οσμάν, θα επέστρεφε κολυμπώντας στην Πόλη όπου θα γίνει το επόμενο Final-4.

Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, ο φετινός Ολυμπιακός δείχνει να ευχαριστιέται το μπάσκετ που παίζει. Δεν θα εκπλαγώ, αν τοποθετήσει γύρω γύρω στο ΣΕΦ καθρέφτες, για να θαυμάζει τον εαυτό του.

Επίσης, έχει το βάθος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μαραθωνίου, εφ’όσον μπορεί να κρατήσει εκτός rotation τον βασικό του σέντερ (Γιανγκ) και ένα στέλεχος της Εθνικής Ανδρών (Αγραβάνης) χωρίς να κατακρημνίσει τον δείκτη της ποιότητας και της ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι αγγίζει σε κάθε ματς τους 90 πόντους. Στη Μαδρίτη, βέβαια, κόλλησε στους 65, με τον σκόρερ-βαρόμετρο Γκρην να γράφει στη στατιστική του κουλουράκι.

Το ταξίδι της επόμενης εβδομάδας στη Βιτόρια (αφού προηγηθεί η συνάντηση με την Αρμάνι στο Φάληρο) θα δείξει πόσα απίδια βάζει ο κόκκινος σάκος, όταν απομακρύνεται από τον καλύτερό του φίλο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.