Σκαριόλο: «Ο Παναθηναϊκός δεν είναι όπως παλιά!»

Σκαριόλο: «Ο Παναθηναϊκός δεν είναι όπως παλιά!»
Ο Σέρτζιο Σκαριόλο συγκρίνει στο gazzetta.gr τον Ολυμπιακό των Ράτζα, Ρίβερς με αυτόν των Σπανούλη, Πρίντεζη, μιλάει για τη ζωή στον Παναθηναϊκό χωρίς τον Διαμαντίδη, αποθεώνει τον Γιουλ και αποκαλύπτει ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με την ισπανική ομοσπονδία!

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή, η EuroLeague Basketball να περνάει στο επόμενο επίπεδο με την εφαρμογή του νέου συστήματος διεξαγωγής, πρέπει να γυρίσουμε 16 χρόνια πίσω! Στο «Pabellón Raimundo Saporta» της Μαδρίτης.

Ήταν 16 Οκτωβρίου 2000, όταν η Ρεάλ του Σέρτζιο Σκαριόλο υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό του Ηλία Ζούρου στην πρεμιέρα της νεοσύστατης και επαναστατικής Euroleague! Ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης εκείνο ανάμεσα στη «Βασίλισσα» και τους Πειραιώτες, που θα αναμετρηθούν ξανά στο πρώτο ματς της χρονιάς (12/10, 22:00) ενώ στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκαν σε δυο τελικούς (2013 & 2015).

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο, ο προπονητής που ξέρει τη δουλειά στην εθνική Ισπανίας καλύτερα από κάθε άλλον, μοιράζεται στο gazzetta.gr τις αναμνήσεις του από το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, περιγράφει πώς έζησαν οι άνθρωποι του μπάσκετ τις… κοσμοϊστορικές αλλαγές εκείνου του καλοκαιριού και συγκρίνει τις δυο ομάδες έπειτα από 16 χρόνια.

Ο προπονητής της «φούρια ρόχα» μιλάει για τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού, εξηγεί ότι ο Παναθηναϊκός είναι αουτσάιντερ και τοποθετεί τον Γιάννη Μπουρούση στις κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι δεν έχει έλθει ακόμα σε συμφωνία με την ισπανική ομοσπονδία και παραδέχεται ότι λατρεύει τον Σέρχιο Γιουλ!

Η Ρεάλ Μαδρίτης, λοιπόν, υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα της EuroLeague, όπως συνέβη πριν από 16 χρόνια. Θυμάστε λεπτομέρειες από εκείνο το ματς; Για παράδειγμα, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποχώρησε νωρίς-νωρίς με διάστρεμμα!
«Είναι, πραγματικά, μια απίθανη σύμπτωση! Αντιμετωπίσαμε έναν σπουδαίο Ολυμπιακό, με τον Ντίνο Ράτζα, τον Ντέιβιντ Ρίβερς, τον Νίκο Οικονόμου, όπως επίσης και παίκτες με τους οποίους δούλεψα μαζί τα επόμενα χρόνια. Τον Ντούσαν Βούκσεβιτς στη Ρεάλ Μαδρίτης και τους Ινιάκι Ντε Μιγκέλ, Στεφάν Ρισασέ στην Ουνικάχα Μάλαγα! Το παιχνίδι έγινε ακόμα πιο περίπλοκο για εμάς, από τη στιγμή που δεν γνωρίζαμε αν θα ήταν έτοιμος ο Ερέρος, ο οποίος είχε πρόβλημα τραυματισμού τις προηγούμενες ημέρες ενώ χάσαμε τον Τζόρτζεβιτς έπειτα από τρία λεπτά! Ήταν ένα πολύ κλειστό ματς».

«Όλο το μπάσκετ είχε μαζευτεί στη Μαδρίτη!»

Συνειδητοποιήσατε εκείνο το βράδυ ότι γράψατε ιστορία στο «Raimundo Saporta»; Ότι συμμετείχατε στο πρώτο παιχνίδι ενός τουρνουά που εξελίχτηκε στην καλύτερη λίγκα, μετά από το ΝΒΑ;
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά εκείνη την περίοδο ότι… όλο το μπάσκετ είχε μαζευτεί στη Μαδρίτη! Αμέτρητες συναντήσεις, εορτασμοί για το εναρκτήριο παιχνίδι και μπόλικο άγχος. Νιώθαμε, εξ αρχής, ότι ήταν ένα ιστορικό γεγονός! Προσωπικά, αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος που το έζησα. Ήταν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ένα τεράστιο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με αλλαγές των κανονισμών που μας έφεραν ακόμα πιο κοντά στο ΝΒΑ και τον τρόπο που προσεγγίζουν το άθλημα εκεί».

Είχατε την ευκαιρία να κοουτσάρετε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, τον Αλμπέρτο Ερέρος και τον Ραούλ Λόπεθ. Πλέον ο Πάμπλο Λάσο δουλεύει με τον Ρούντι, τον Γιουλ και τον Φελίπε Ρέγιες. Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις δυο εκδόσεις της Ρεάλ Μαδρίτης;
«Στην πραγματικότητα η Ρεάλ είναι εξ ορισμού, υπερδύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εκείνη την εποχή, λοιπόν, είχαμε παίκτες όπως ο Αλμπέρτο Ερέρος, ο Ραούλ Λόπεθ ο οποίος ήταν πολύ νέος αλλά απίστευτα ταλαντούχος, ο Αλμπέρτο και ο Λούσιο Ανγκούλο… Φυσικά ο Τζόρτζεβιτς ήταν ο ηγέτης μας και ο βασικός παίκτης εκείνης της ομάδας. Πλέον η Ρεάλ στηρίζεται σε ένα πολύ δυνατό ισπανικό κορμό. Σύμφωνοι, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έφυγε για το ΝΒΑ όμως υπάρχει ακόμα ο Σέρχιο Γιουλ, ο Ρούντι και ο Φελίπε Ρέγιες, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της».

«Η εξαιρετική επιλογή του Ολυμπιακού»

Από την άλλη πλευρά, εκείνος ο Ολυμπιακός είχε στο ρόστερ του τον Ντίνο Ράτζα και τον Ντέιβιντ Ρίβερς. Πλέον ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης είναι οι παίκτες που θα πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους…
«Ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης είναι η ραχοκοκαλιά του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια ενώ η διοίκηση πράττει σωστά, κρατώντας τον ίδιο πυρήνα Ελλήνων παικτών με τους οποίους οι φίλαθλοι μπορούν να ταυτιστούν. Είναι εξαιρετική επιλογή! Έτσι είναι πιο εύκολο για τους προπονητές να αναπτύσσουν τους νέους παίκτες που έρχονται στην ομάδα και να τους περάσουν πιο γρήγορα τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία».

«Αγαπάω τον Σέρχιο Γιουλ!»

Δεν σας αρέσει να μιλάτε για συγκεκριμένους παίκτες όμως θα θέλαμε το σχόλιό σας για τον Σέρχιο Γιουλ! Δείχνει να βρίσκεται σε εξωπραγματική κατάσταση, πέτυχε τρία buzzer beaters κόντρα στην Οκλαχόμα και πλέον είναι ρέκορντμαν στις ασίστ στην ιστορία της Ρεάλ!
«Δεν είναι δύσκολο για εμένα να πω κάτι ξεχωριστό για τον Σέρχι. Όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μου παίκτες! Θυμάμαι ότι το 2009, όταν τον κάλεσα για πρώτη φορά στην εθνική Ισπανίας, προοριζόταν για να μας βοηθάει περισσότερο στις προπονήσεις και δεν είχε πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στη 12άδα! Έπειτα, όμως, από δυο μέρες ένιωσα ότι αυτός ο τύπος έχει κάτι το ξεχωριστό. Μολονότι χρειαζόμασταν παίκτη στο "3", τον πήραμε μαζί μας! Είναι ο τύπος που πάντα θα χαμογελάει στις προπονήσεις, πάντα θα δουλεύει σκληρά, κάθε μέρα, χωρίς να νοιάζεται αν θα σκοράρει ή αν θα τον αντιμετωπίζουν σαν σταρ. Εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, ίσως ο πιο καλός clutch παίκτης στην Ευρώπη. Τον αγαπάω! Σίγουρα τον αγαπάω (γέλια)!».

«Εντυπωσιακή ιδέα το νέο σύστημα της Euroleague»

Η γνώμη σας για το νέο σύστημα διεξαγωγής της Euroleague; Πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών ενώ όλοι παίζουν με όλους.
«Μου αρέσει πολύ το νέο format και πιστεύω ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή ιδέα! Θα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις την παραμικρή πρόβλεψη πριν από το πρώτο τζάμπολ, αφού μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν θυμάμαι άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε οποιοδήποτε σπορ να έχει αυτό το format. Όλοι είναι περίεργοι και ανυπομονούν να το απολαύσουν, ώστε να ανακαλύψουν τι χρειάζεται για να επιβιώσεις!».

«Ξεχωρίζω Μπουρούση, Μπαρνιάνι και Ράις»

Ποιες μεταγραφές του καλοκαιριού σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση;
«Ο Μπουρούσης στον Παναθηναϊκό, ο Μπαρνιάνι στην Μπασκόνια και ο Ράις στην Μπάρτσα είναι κάποιες από αυτές. Επίσης η μετακίνηση του Ράντολφ από την Λοκομοτίβ Κουμπάν στη Ρεάλ…».

«Ο Παναθηναϊκός είναι αουτσάιντερ»

Πώς βλέπετε τον Παναθηναϊκό της νέας εποχής χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη;
«Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένα από τα αουστάιντερ! Δεν μπορώ να τον τοποθετήσω στο πρώτο γκρουπ ή έστω στις 4-5 καλύτερες ομάδες της Euroleague όπως παλιά, πιστεύω όμως ότι θα προκριθεί στα playoffs και με πιθανότητες να προκριθεί στο Final Four, επαναλαμβάνω ως αουτσάιντερ. Διαθέτει έμπειρους παίκτες, νεαρούς-ταλαντούχους και φυσικά τον Γιάννη Μπουρούση στο πικ της καριέρας και της ωριμότητάς του. Επίσης ο Παναθηναϊκός πρέπει να αντικαταστήσει ένα είδωλο όπως ο Διαμαντίδης και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα κάνει το βήμα μπροστά για να καλύψει το κενό που άφησε».

Προσωπικά, τι σας λείπει περισσότερο από την Euroleague;
«Δεν μπορώ να πω ότι μου λείπει κάτι ιδιαίτερο! Φυσικά μου αρέσει πολύ να κοουτσάρω στην Euroleague και δεν μπορώ να απορρίψω το ενδεχόμενο επιστροφής μου στο μέλλον. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα υπέροχο και καλά οργανωμένο τουρνουά ενώ το νέο σύστημα διεξαγωγής θα την ενισχύσει και την θωρακίσει ως τη δεύτερη καλύτερη διοργάνωση, πίσω μόνο από το ΝΒΑ. Είναι ένας θεσμός με αγωνία, τρομερό ενδιαφέρον, ανταγωνισμό μεταξύ ομάδων από διαφορετικές χώρες. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον και θα την παρακολουθώ, χωρίς να αποκλείω την πιθανότητα να επιστρέψω!».

«Δεν έχω συμφωνήσει ακόμα με την ομοσπονδία»

Πάμε και στα της εθνικής Ισπανίας. Τελικά, τι συμβαίνει με τον… Σέρτζιο Σκαριόλο και αυτή την ομάδα; Φαίνεται πως είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη δουλειά!
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ισπανική ομοσπονδία για επέκταση συμβολαίου για τον επόμενο Ολυμπιακό κύκλο. Δεν έχουμε βρει ακόμα σημείο επαφής, κάτι που ελπίζω να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μιλώντας για το παρελθόν, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε η FEB να ζήσω αυτή την απίθανη εμπειρία και να κοουτσάρω τόσο σπουδαίους παίκτες, να μάθω από αυτούς και να κερδίσω τόσους πολλούς τίτλους. Ανυπομονώ για νέες προκλήσεις και καταστάσεις, από τη στιγμή μάλιστα που παίκτες όπως ο Πάου, ο Ναβάρο και ο Ρέγιες οδεύουν προς το τέλος. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία να βρούμε τους παίκτες που θα κρατήσουν την εθνική ομάδα στο πιο υψηλό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι βετεράνοι μας έχουν ακόμη να δώσουν στην εθνική, κρατώντας λίγο ακόμα αυτή τη μαγεία. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Ίσως όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια».

«Το μπάσκετ είναι υπέροχο, ακόμα κι αν χάνουν οι ομάδες σας»

Το μήνυμά σας στους αναγνώστες του gazzetta.gr πριν από το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς;
«Θα ήθελα να προσκαλέσω τους αναγνώστες του gazzetta.gr να απολαύσουν τη σεζόν που ξεκινά. Θα είναι μάρτυρες μια ιστορικής αλλαγής, όπως έγινε με εμάς το 2000 όταν ζήσαμε από την αρχή την επανάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Θα ζήσετε πολλές ξεχωριστές στιγμές επομένως απολαύστε το παιχνίδι! Μην… κολλάτε μόνο στις ομάδες σας, μην βγάζετε το πάθος σας ζητώντας από αυτές να κερδίσουν πάση θυσία! Το μπάσκετ είναι ένα υπέροχο σπορ, ακόμα κι αν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός χάνουν. Οι καλύτερες ευχές μου σε όλους τους Έλληνες».

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της EuroLeague