«Λάθος η στάση της FIBA, θα τα βρει με Euroleague!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Λάθος η στάση της FIBA, θα τα βρει με Euroleague!»
Ο παλαίμαχος διεθνής Τούρκος ΝBAer, Χέντο Τούρκογλου, μιλάει στο gazzetta.gr για την ευκαιρία της Τουρκίας να «κερδίσει» την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και την ανάγκη ενότητας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο νέος του ρόλος δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Θεωρείται μακράν ο πιο επιτυχημένος Τούρκος μπασκετμπολίστας και λόγω του πολύ ανοιχτού χαρακτήρα του, είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής. Γι' αυτό και μόλις τελείωσε το μπάσκετ, τον περίμενε μία εξέχουσα θέση στην ομοσπονδία (διευθύνων σύμβουλος) και εσχάτως στην πολιτική. Ο λόγος για τον Χινταγιέτ (Χέντο) Τούρκογλου, που μετά από μία 15ετή καριέρα στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, τον περασμένο Νοέμβριο, σε ηλικία 36 ετών, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση.

Τα κατορθώματά του με την «πορτοκαλί μπάλα» δεν αφήνουν κανέναν Τούρκο φίλαθλο ασυγκίνητο. Σε διασυλλογικό επίπεδο, ήταν βασικό στέλεχος της Εφές Πίλσεν που το 2000, έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που προκρίνεται σε Final 4 (Θεσσαλονίκη), ενώ το ίδιο καλοκαίρι επελέγη στο ντραφτ του ΝΒΑ (νο16) και μετακόμισε αμέσως στην Αμερική. Έπαιξε διαδοχικά στους Σακραμέντο Κινγκς (μέλος της 2ης All-Rookie πεντάδας), τους Σαν Αντόνιο Σπερς, τους Τορόντο Ράπτορς, τους Φίνιξ Σανς και τους Λος Άντζελες Κλίπερς, ενώ στη διάρκεια της 9ετούς θητείας στους Ορλάντο Μάτζικ (2004-09 & 2010-2014) αναδείχτηκε πιο βελτιωμένος παίκτης της λίγκας (2008) κι έπαιξε στους τελικούς του πρωταθλήματος (2009).

Σε εθνικό επίπεδο, ήταν επί σειρά ετών ο ηγέτης της Εθνικής Τουρκίας την οποία και οδήγησε στις δύο μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της. Το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2001 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010, δύο διοργανώσεις που διεξήχθησαν επί τουρκικού εδάφους. Στην Πόλη, όπου ταξιδέψαμε χάρη στην ευγενική φιλοξενία της Turkish Airlines, τον συναντήσαμε στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της έδρας του Final 4 και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγο, αρχίζοντας την κουβέντα μας γύρω από τα νέα του καθήκοντα ως ειδικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο πρόεδρος είναι φίλαθλος και μεγάλος μπασκετόφιλος! Γι’ αυτό και μόλις έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της τουρκικής υποψηφιότητας για το Final 4 και το Eurobasket, έδωσε αμέσως τη συγκατάθεση και εγγυήθηκε προσωπικά την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης για την επιτυχία αυτών των δύο πολύ σημαντικών διοργανώσεων. Η Κωνσταντινούπολη πέρασε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και τώρα βρίθει ευγνωμοσύνης για την ευκαιρία που της δίνεται να δείξει την φιλοξενία της αλλά και την ικανότητά της να διοργανώνει υψηλού επιπέδου τουρνουά και να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους Τούρκους και τους Ευρωπαίους φίλους του αθλητισμού. Χαίρομαι πολύ που η Euroleague και η FIBA πίστεψαν ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας και ευχαριστώ και τους δύο οργανισμούς για την εμπιστοσύνη τους.», μας είπε αρχικά ο Χέντο, δείχνοντας μεγάλη εξοικείωση με την πολιτική «γλώσσα».

Με προφανή διάθεση να τον «τσιγκλήσουμε» λίγο, του λέμε ότι τώρα που ένας διακεκριμένος μπασκετομπολίστας ασχολείται με την πολιτική, ίσως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή, για να ενώσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Χαμογελά αμέσως και σπεύδει να δώσει συνέχεια στο υπονοούμενο! «Ωραία σκέψη, αλλά να σου πω κάτι... Δεν έχω προλάβει ακόμη να συνηθίσω το νέο μου ρόλο γιατί δεν ήμουν ποτέ εξοικειωμένος με την πολιτική, αλλά μέρα με τη μέρα πιστεύω ότι κάνω βήματα προς τα μπροστά. Αν πάντως, μπορούσα να συμβάλλω στην αποκλιμάκωση της αντιπαλότητας μεταξύ της Euroleague και της FIBA και να βάλω ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση της ενότητας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πίστεψέ με, θα νιώσω πολύ ευτυχής. Πάντα πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες να βγούμε απ’ αυτό το τούνελ του διχασμού που βιώνουμε σαν άθλημα στην Ευρώπη και ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η διαμάχη δεν οδηγεί πουθενά.», υπερθεμάτισε ο 37χρονος παλαίμαχος Τούρκος άσος, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Βόσνιους γονείς.

Η συνέχεια των δηλώσεών του αποδεικνύει ότι ακόμη δεν έχει υιοθετήσει την πολιτική διπλωματία. Δύσκολα άλλο ανώτατο στέλεχος κάποιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, θα διατύπωνε τέτοια άποψη: «Πιστεύω ότι οι δύο οργανισμοί μπορούν να συνυπάρξουν και κάποια από τις δύο πλευρές, πρέπει να κάνει την αρχή. Προσωπικά, θεωρώ ότι κάθε σύλλογος πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να διαλέξει σε ποια διοργάνωση θα συμμετάσχει και η απόφασή του να μην επισύρει κυρώσεις για την Εθνική ομάδα της χώρας του. Δεν μπορεί η FIBA να ακολουθεί μία τέτοια στάση. Αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο. Δε νομίζω ότι απέχουμε πολύ από τη συμφωνία.», κατέληξε ο Χέντο Τούρκογλου, πριν μας αποχαιρετήσει.