Κίνα, ΝΒΑ και Τουρκία οι τρεις επιλογές του Μπουρούση!

Κίνα, ΝΒΑ και Τουρκία οι τρεις επιλογές του Μπουρούση!
To gazzetta.gr αποκαλύπτει τι έχει γίνει από το Final 4 της Euroleague μέχρι και σήμερα σχετικά με τον επόμενο σταθμό του αρχηγού της Εθνικής ομάδας, ο οποίος θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει την εκπληκτική χρονιά που έκανε.

Έχοντας συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague, αναδειχθεί MVP της κανονικής περιόδου στην λίγκα ACB και οδηγήσει την Λαμποράλ Κούτσα στο Final 4 του Βερολίνου και στα ημιτελικά του Copa del Rey, ο Γιάννης Μπουρούσης δεν είναι δυνατόν να ανησυχεί για την επόμενη σελίδα της καριέρας του. Φέτος, λοιπόν, είναι δεδομένο, ότι ο 32χρονος Καρδιτσιώτης ψηλός δεν θα περιμένει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου για να μάθει τη φανέλα που θα φορέσει στην επόμενη περίοδο (ίσως και διετία). Είναι τέτοια η ζήτηση που έχει, που κάλλιστα, θα μπορούσε να έχει ήδη βάλει την υπογραφή του σε ένα παχυλό συμβόλαιο και να είχε ξενοιάσει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Δεν το έχει κάνει ακόμη, όμως, αν και θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» πριν καν ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος στην Ισπανία. Πάμε να δούμε το γιατί...

Τι περιμένει

Τα νούμερα του διεθνούς σέντερ και η κυριαρχική του παρουσία στο ισπανικό πρωτάθλημα (μ.ο. 12,1π., 7,1ρ. & 2,2ασ. με 56,9% στα διπ.) και την Euroleague (μ.ο. 14,5π., 8,7ρ. & 2,2ασ. με 55,2% στα διπ.), έχουν κεντρίσει την προσοχή αρκετών ομάδων του ΝΒΑ. Οι Αμερικανοί, άλλωστε, είναι γνωστό ότι όταν πρόκειται να ασχοληθούν σοβαρά με έναν Ευρωπαίο παίκτη, θα κοιτάξουν τα αγωνιστικά πεπραγμένα του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και η εκτίμησή τους γι' αυτόν, θα αυξηθεί, αν ταυτόχρονα, έχει ξεχωρίσει και στην λίγκα ACB. Ο Γιάννης, λοιπόν, είναι ο πλέον διακριθείς σ' αυτές τις δύο κατηγορίες και αν πέρυσι μόνο, τρεις τουλάχιστον οργανισμοί εκφράσει ενδιαφέρον (Νικς, Νετς και Γουόριορς), καταλαβαίνετε τι συμβαίνει φέτος.

Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τέσσερις τουλάχιστον ομάδες, που δεν συμμετείχαν στα play-offs (άρα ο μετεγγραφικός τους σχεδιασμός, εξαρτάται, εν πολλοίς και από τα αποτελέσματα του εφετινού draft) και μία που έπαιξε στην post-season, έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή του, ενώ δύο απ' αυτές, έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, ενημερώνοντας τον εκπρόσωπό του, σε ποια χρηματική «περιοχή» κινείται η προσφορά, που είναι σε θέση να κάνουν, για συμβόλαιο τουλάχιστον δύο χρόνων.

Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να γίνουν πριν την 1η Ιουλίου, όταν και αρχίζει το moratorium των οκτώ ημερών που δίνει το ΝΒΑ για τις διαπραγματεύσεις, πριν ανοίξει η αυλαία της περιόδου των υπογραφών (8 Ιουλίου). Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί θα έχουν στην διάθεσή τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα για να σταθμίσουν τις ανάγκες τους μετά τις επιλογές που θα κάνουν στο draft που θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής (24/06). Οπότε το επόμενο δεκαήμερο θα καθορίσει, αν το σενάριο της μετακόμισης του Μπουρούση στο ΝΒΑ μπορεί να γίνει πραγματικότητα, επτά χρόνια μετά το πολύ ζωηρό ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι Σαν Αντόνιο Σπερς για να τον αποκτήσουν.

Γιατί η Κίνα «παίζει» πιο πολύ από πέρυσι

Όσοι ακούνε Κίνα και γελάνε ή δεν μπορούν να φανταστούν το νέο αρχηγό της Εθνικής ομάδας να μετακομίζει στην Ασία, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό, φέτος, δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Ακόμη και πέρυσι, ο πρώην σέντερ της Λαμποράλ Κούτσα συζητούσε αρκετά σοβαρά το ενδεχόμενο να παίξει στο κινέζικο πρωτάθλημα και οι λόγοι οφείλονται, κατά πρώτον στο οικονομικό και κατά δεύτερον, στην μικρή διάρκεια της λίγκας, που αρχίζει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν πέρυσι δεν πήγε τελικά, αυτό είχε να κάνει με το ότι είχε συμφωνήσει να λάβει σχεδόν το 60% των χρημάτων της 3ης του χρονιάς στη Ρεάλ και με την προσφορά των Βάσκων, «ήρθε σχεδόν μία η άλλη», αλλά και με κάποιους «περίεργους» όρους που έβαζαν οι Κινέζοι στο συμβόλαιο, σχετικά με τις απουσίες από προπονήσεις... Ακόμη και σε περίπτωση τραυματισμού!

Φέτος, ο Μπουρούσης έχει τρεις εξαιρετικές προτάσεις με καθαρές ετήσιες απολαβές που ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια και οι οποίες με τα πριμ, μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το ασύλληπτο νούμερο των 2 εκατομμυρίων! Κι όλα αυτά για 5,5 μήνες, χωρίς τις ιδιοτροπίες που περιγράψαμε παραπάνω και σε μία εκ των τριών ομάδων, με Ευρωπαίο προπονητή. Ο λόγος για τους Γιανγκσού Ντράγκονς, στους οποίους «αφεντικό» είναι ο πατέρας του Σάνι Μπετσίροβιτς, Μέμι, που έχει ήδη μιλήσει αρκετές φορές με τον Γιάννη και ασκεί σχεδόν καθημερινό pressing! Αν ο Έλληνας σέντερ, υπογράψει (κάτι που ξαναλέμε δεν είναι καθόλου απίθανο) και μάλιστα για δύο χρόνια, οι Κινέζοι του επιτρέπουν να επιστρέψει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Ευρώπη και να παίξει σε ομάδα της αρεσκείας του, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Καθόλου άσχημο deal, έτσι δεν είναι;

Που θα παίξει αν παραμείνει στην Ευρώπη

Πάμε τώρα στην περίπτωση, που το «μήλον της έριδος» στην εφετινή μετεγγραφική αγορά, επιλέξει να μην αλλάξει ήπειρο! Με την Χίμκι και την Λοκομοτίβ Κούμπαν, να αγωνίζονται στο Eurocup και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, να μην έχει (ακόμη τουλάχιστον) εκδηλώσει ενδιαφέρον, οι οικονομικά ισχυροί σύλλογοι της Ρωσίας, βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Επομένως, οι ομάδες που μπορούν να ικανοποιήσουν οικονομικά τον Καρδιτσιώτη σέντερ είναι οι τρεις τουρκικές, που διαθέτουν από τα μεγαλύτερα budgets στην Euroleague της νέας σεζόν. Φυσικά αναφερόμαστε την Εφές Αναντολού, την Φενερμπαχτσέ και την Νταρουσάφακα.

Η πρώτη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα κι αυτό με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία και είναι ο προπονητής, υπό τις οδηγίες του οποίου, ο Γιάννης Μπουρούσης έπαιξε, τη χρονιά που μας πέρασε στη Βιτόρια, το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του. Ο Κροάτης τεχνικός βρήκε τα κουμπιά του, τον διαχειρίστηκε ιδανικά, χρίζοντάς τον ηγέτη και στο τέλος, όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Θεωρητικά, αν οι διαφορές στο οικονομικό δεν είναι μεγάλες (που δεν είναι λογικό να είναι) κι αν ο ψηλός απορρίψει το ΝΒΑ και την Κίνα, η Εφές θα είναι το φαβορί.

Θα μου πείτε τώρα, τι ψάρια πιάνει ο «Πέρας» μπροστά στον «Ζοτς» και πως μπορεί ο Μπουρούσης να απορρίψει την πρωταθλήτρια Τουρκίας και τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κι ένα δίκιο, η αλήθεια είναι ότι θα έχετε. Μετά τον 2ο ημιτελικό του Final 4 του Βερολίνου, άλλωστε, ο 56χρονος Σέρβος τεχνικός συνεχάρη τον τότε σέντερ της Λαμποράλ Κούτσα για τις εμφανίσεις του και του ψιθύρισε στ' αυτί ότι τον θέλει στην ομάδα του. Ωστόσο, η Φενερμπαχτσέ που ανανέωσε ήδη τη συνεργασία της με τον Βέσελι και περιμένει τον Ούντο, δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει για την προοπτική κλειστού διετούς συμβολαίου, οπότε προς το παρόν το όλο θέμα δείχνει να κολλάει.

Όσον αφορά στην Νταρουσάφακα, ο γενικός διευθυντής της, Ιμπραήμ Κουτλουάϊ έδωσε τα ηνία στον Αμερικανό τεχνικό, Ντέϊβιντ Μπλατ και φημολογείται ότι έχει ήδη «κλείσει» τους συμπατριώτες του, Μάλκολμ Ντιλέϊνι και τον πρώην συμπαίκτη του Μπουρούση, Μάϊκ Τζέϊμς. Οι Τούρκοι τον θέλουν και μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να καταθέσουν επίσημη πρόταση. Όλα δείχνουν ότι πάνε να φτιάξουν ομάδα που θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, οπότε τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ποιες ομάδες απέρριψε

Σ' αυτή την κατηγορία, ανήκουν η πρώην ομάδα του, που σε σχέση με τα χρήματα που του έδωσε φέτος (380.000), του έχει κάνει αύξηση που αγγίζει το 140%, αλλά μην μπορώντας και θέλοντας να ξεπεράσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου Ευρώ, δεν μπορούσε να έχει τύχη. Εκτός και αν υπάρξει θεαματική ανατροπή. Από 'κει και πέρα, επίσημη πρόταση και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητη, κατέθεσε η Βαλένθια και σοβαρό ενδιαφέρον εξέφρασε η Μπαρτσελόνα, αλλά η πρώτη δεν θα παίξει στην Euroleague και η δεύτερη έχει το βαρύ συμβόλαιο του Τόμιτς και την φορολογία του 56% της Καταλωνίας και δεν μπορούσε να κάνει μεγάλη υπέρβαση. Το ίδιο ισχύει λίγο-πολύ και για την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνου, που τον ήθελε αλλά τα χρήματα που μπορούσε να δώσει ήταν πολύ χαμηλότερα απ' όσα του έδινε στην διετία 2011-2013.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που πλησίασε τον ατζέντη του και ζήτησε να μάθει τις προθέσεις του και το ύψος των χρημάτων, που θα ήθελε για να φορέσει τη φανέλα του, αλλά για την ώρα, το θέμα δεν προχώρησε γιατί ο Έλληνας σέντερ έχει την επιστροφή στην Ελλάδα, ως την τελευταία επιλογή του.