«Ποιος είναι ο Ιτούδης; Απλά, αυτός που νίκησε τον “Ζοτς”!»

«Ποιος είναι ο Ιτούδης; Απλά, αυτός που νίκησε τον “Ζοτς”!»

«Ποιος είναι ο Ιτούδης; Απλά, αυτός που νίκησε τον “Ζοτς”!»
Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέϊ Βατούτιν, δηλώνει στο gazzetta.gr απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του Δημήτρη Ιτούδη, αποκαλύπτει τι αναφώνησε βλέποντας, προς στιγμήν, τον τίτλο να χάνεται κι εξηγεί γιατί τα όποια «φαντάσματα» αποτελούν παρελθόν!

Από τον Ιούλιο του 2009, όταν ο τότε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ρωσικής «αρκούδας» προήχθη στην θέση του προέδρου του συλλόγου, αντικαθιστώντας τον Σεργκέϊ Κούσενκο, κάθε καλοκαίρι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας «χτιζόταν» για να κατακτήσει κατά κύριο λόγο το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο λόγος για τον Αντρέϊ Βατούτιν, που έκτοτε, άλλαξε συνολικά πέντε προπονητές (Πασούτιν, Βουγιόσεβιτς, Σακούλιν, Καζλάουσκας και Μεσίνα), μέχρι να καταλήξει σε έναν δικό μας άνθρωπο, που έμελλε να οδηγήσει την «ομάδα του στρατού» και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από 6 αποτυχημένες απόπειρες.

Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν προσωπική επιλογή του 42ρονου Ρώσου παράγοντα, ο οποίος μάλιστα, πριν από το Final 4 του Βερολίνου, είχε προχωρήσει στην πρώτη συζήτησή μαζί του, για την ανανέωση του συμβολαίου του. Τώρα, βέβαια, το νέο συμβόλαιο που θα υπογράψει ο 45χρονος Βεροιώτης τεχνικός θα του στοιχίσει λίγο παραπάνω, αλλά έτσι έχουν αυτά... Το gazzetta.gr τον συνάντησε στο lobby του ξενοδοχείου Hilton στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τον τελικό και σας παρουσιάζει τις απόψεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έζησε τον συγκλονιστικό τελικό με την Φενέρμπαχτσέ.

«Έτσι όπως εξελίχθηκε η 4η περίοδος, μόνο αυτό που μπορούσα να πω... Θεέ μου, όχι πάλι έτσι! Αλλά να σας πω κάτι... Για μένα έχει μεγαλύτερη αξία που κερδίσαμε στην παράταση, από το να κερδίζαμε 20 πόντους! Γιατί μ’ αυτόν τρόπο, δείξαμε τον χαρακτήρα μας και αποδείξαμε σε όλους, ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα! Για παράδειγμα, τρία χρόνια νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε η καταστροφή! Τώρα που έγινε η ίδια ανατροπή ή και ακόμη μεγαλύτερη, πήραμε τον τίτλο και αυτή είναι η διαφορά...», μας είπε αρχικά ο Αντρέϊ Βατούτιν, που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέϊ Ιβανόφ, κάπνιζαν με μεγαλοπρέπεια το πούρο τους, απολαμβάνοντας τη συντροφιά πολλών αιθέριων υπάρξεων.

Μοιραία τον ρωτάμε, αν πλέον η κατάρα που κυνηγούσε την ΤΣΣΚΑ από το 2008 κι εντεύθεν, αποτελεί παρελθόν και πριν απαντήσει, σκάει στα γέλια. «Δεν έχει πλέον καμία σημασία αυτό! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποδείξει μία ομάδα την ανωτερότητά της, από το πως κερδίσαμε. Ήρθαμε στο Βερολίνο με τη σωστή νοοτροπία, μείναμε ενωμένοι από το 1ο λεπτό του ημιτελικού, μέχρι το τέλος της παράτασης του τελικού κι επιτέλους ο Θεός μας έδωσε αυτό που θέλαμε.», επεσήμανε πριν κλείσει, πλέκοντας το εγκώμιο του Έλληνα προπονητή, που ανέβαζε την ρωσική ομάδα στο «Έβερεστ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Ο Ιτούδης δεν είναι ένας άπειρος προπονητής, επειδή αυτή ήταν μόλις η 2η χρονιά του σαν head-coach στην Euroleague. Αντιθέτως, έχει τεράστια εμπειρία και πολύ μεγαλύτερη από πολλούς που έχουν πολλά περισσότερα χρόνια στην πλάτη τους. Το ότι κέρδισε τον «δάσκαλό» του, τα λέει όλα για την αξία του! Είναι ένας πολύ μοντέρνος coach, μιλάει πολύ με τους παίκτες και έχει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους. Ανήκει στη νέα γενιά των Ευρωπαίων τεχνικών, που πιστεύω ότι είναι το μέλλον στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Νιώθω πολύ περήφανος γι' αυτόν και δικαιωμένος για τη συνεργασία μας.», κατέληξε το «αφεντικό» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.