Ψυχοθεραπεία και μπάσκετ στο Βερολίνο!

Ψυχοθεραπεία και μπάσκετ στο Βερολίνο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα για να δώσει το παρών για 19η φορά σε Final 4 και για πρώτη, χωρίς ελληνική ομάδα. Το εκπληκτικό συναίσθημα της «παρθενιάς» όταν τα έχεις δει όλα και η γαλανόλευκη «απόχρωση» του τροπαίου!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θέλω δεν θέλω, μπαίνω στην διαδικασία να ξαναπιάσω από την αρχή το μέτρημα, ίσως γιατί, ποτέ δεν θυμάμαι τα νούμερα που χαρακτηρίζουν μία διοργάνωση και τα κατορθώματα ομάδων και αθλητών. Αλλά πάντα, μ’ αρέσει να συγκρίνω τι λένε οι αριθμοί πριν από το κορυφαίο μπασκετικό ραντεβού και τι επίδραση είχαν, εν τέλει, στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Πρώτη φορά χωρίς άγχος πρόκρισης

Μετρώντας, λοιπόν, δεν πέταξα και από τη χαρά μου, συνειδητοποιώντας ότι από το 1993, όταν παρακολούθησα από τις κερκίδες το Final 4 στο Στάδιο «Ειρήνης Φιλίας», μέχρι σήμερα, οπότε και ταξίδεψα στο πανέμορφο και ανοιξιάτικο Βερολίνο, έχω παρακολουθήσει και τις 18 διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχαν ελληνικές ομάδες. Η εφετινή 19η φορά, είναι η παρθενική χωρίς το άγχος και την πίεση της πρόκρισης του ελληνικού μπάσκετ στον τελικό και συνάμα τη λες και... ψυχοθεραπεία, με τόσα που βιώνουμε, βλέπουν τα μάτια μας κι ακούν τ’ αυτιά μας, καθημερινά στην «ψωροκώσταινα». Το ταξίδι σε μία από τις πιο πολύχρωμες και φωτεινές και fun πόλεις της «γηραιάς Ηπείρου», ήταν κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτο, από τη στιγμή που ο προορισμός θα συνδυαστεί με το πλέον top class event του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που από πλευράς ανταγωνισμού, φέτος δείχνει εξίσου συναρπαστικό.

Βερολίνο, επτά χρόνια μετά!

Σε σχέση με το Final 4 του 2009, το εφετινό, θα φιλοξενηθεί και πάλι στην ίδια υπερσύγχρονη εγκατάσταση, που πλέον όμως, δεν ονομάζεται 02 Arena, αλλά φέρει το όνομα της Mercedes-Benz (Arena), με όλα τα εισιτήρια να έχουν κάνει «φτερά» και τις τιμές τους να κυμαίνονται από 165 Ευρώ (το φθηνότερο) μέχρι 4,5 χιλιάδες το ακριβότερο (court seat με full service). Η Euroleague και οι συνδιοργανωτές της, που είναι η εταιρία (AEG) στην οποία ανήκει το γήπεδο και ο Δήμος του Βερολίνου, έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ φιλάθλων των τεσσάρων ομάδων αλλά και την πρόληψη μίας ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, η Φενερμπαχτσέ θα είναι το απόλυτο «αφεντικό» στην μάχη της εξέδρας, με τους Τούρκους φιλάθλους να υπολογίζονται κοντά στις 4,5 χιλιάδες. Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι η γερμανική αστυνομία αλλά και όλοι εμπλεκόμενοι φορείς του Final 4, πήραν βαθιά ανάσα όταν οριστικοποιήθηκε η απουσία ελληνικής ομάδας, που πάντα συνοδεύεται από από μερίδα οργανωμένων οπαδών.

Η ΤΣΣΚΑ

Τα νούμερα που χαρακτηρίζουν τον 1ο ημιτελικό λένε, ότι η πιο έμπειρη ομάδα της διοργάνωσης – λόγω της 15ης συμμετοχής της (με ρεκόρ 12-16) – πλην του Χάϊνς (2 τίτλους με Ολυμπιακό), δεν έχει στη σύνθεσή της κανέναν παίκτη που να έχει κατακτήσει το τρόπαιο ή να έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο σε ομάδες που το σήκωσαν στο παρελθόν. Τεόντοσιτς (7ο F4), Χριάπα (7ο F4), Τζάκσον (4ο F4), Φριτζόν (3ο F4), Ντε Κολό (2ο F4), έχουν συνολικά 0/18 και μόνο οι Κουρμπάνοφ (2006 & 2008) και Βοροντσέβιτς (2008) έχουν σηκώσει κούπα, όμως, να πατήσουν παρκέ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Ιτούδη, που στο 2ο Final 4 της καριέρας του ως head-coach, κουβαλάει την εμπειρία και την κληρονομία των 5 ευρωπαϊκών τροπαίων, ως συνεργάτης του «Ζοτς» στον Παναθηναϊκό αλλά και την πίεση να «ξορκίσει» μία «κατάρα» που κυνηγάει την πιο ακριβή ομάδα της Ευρώπης (37,08 εκ. Ευρώ το budget της), από τότε που έφυγε ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Και δεν είναι μόνο αυτό... Το μπάσκετ που έπαιξε όλη τη χρονιά, η καλύτερη επίθεση (μ.ο. 90,7π.) και η πρωτιά σε ευστοχία σε δίποντα (57,6%) και τρίποντα (42,3%), στις ασίστ (19,7) αλλά και στο ranking (106,1), μοιραία της δίνουν την ταμπέλα του φαβορί (ρεκόρ 22-5 φέτος). Σκέφτεστε να μην φτάσει στον τελικό; Ευτυχώς που ο ποταμός Σπρέε δεν είναι δίπλα στο γήπεδο και ο Χάβελ, είναι στο δυτικό Βερολίνο!

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν

Στην παρθενική της συμμετοχή σε Final 4 (ρεκόρ 20-9 φέτος) και με έναν προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 15 εκατομμύρια Ευρώ (για την ακρίβεια 14,81), έφτασε στη Γερμανία για να συνδυάσει το ταξίδι, με την απόλαυση και την σκοπιμότητα. Στον 3η «εμφύλια» μάχη μεταξύ Ελλήνων προπονητών (μετά το Ιωαννίδης-Πολίτης το 1994 και το Ιωαννίδης-Κιουμουρτζόγλου το 1995) και τον πρώτο «εμφύλιο» μεταξύ ρωσικών ομάδων στη διοργάνωση, ο Γιώργος Μπαρτζώκας (2ο F4) θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι παίκτες του και επιτρέπουν στην ομάδα του να έχει την καλύτερη άμυνα (μ.ο. 70,4π.) στην Ευρώπη. Για τους πιο μυημένους που προσεγγίζουν τους ημιτελικούς με αμιγώς τεχνικά κριτήρια, ο σύλλογος του ρωσικού Νότου, είναι ο απόλυτος που μπορεί να «φοβάται» ένα φαβορί! Οι παίκτες του μοναδικού Έλληνα προπονητή που έχει κατακτήσει την Euroleague (το 2013), κάνουν τα περισσότερα κλεψίματα, διαθέτουν πολύ αθλητικά προσόντα, σουτάρουν όλοι από μακριά και λόγω φύσης και θέσης, δημιουργούν τα περισσότερα miss-match απ’ όλους τους αντιπάλους. Πλην του Ντρέϊπερ (3ο F4), κανένας από τους υπόλοιπους παίκτες δεν έχουν εμπειρία τέτοιων αγώνων, όμως, βάρδα να μην βρεθούν στην μέρα τους...

Φενερμπαχτσέ

Η Κυπελλούχος Τουρκίας μπορεί να έκανε μείωση του budget (25 εκατομμύρια Ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, η εφετινή πορεία όμως (ρεκόρ 22-5), παραπέμπει σε μία ομάδα που από την αρχή της εφετινής Euroleague μέχρι και τα play-offs, δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας της. Οι δύο πεντακάθαρες ήττες της στο περυσινό πρώτο Final 4 της ιστορίας της, έγιναν μάθημα και ο πολυνίκης προπονητής της διοργάνωσης (8 τρόπαια σε 9 τελικούς και συνολικά 14 F4), έχει φτιάξει μία ομάδα που παίζει σύγχρονο και επιθετικό μπάσκετ, έχει απόλυτη ισορροπία σε όλες τις γραμμές και δουλεύει σαν «καλολαδωμένη» μηχανή! Οι Τούρκοι κάνουν τα λιγότερα λάθη (μ.ο. 11,9) από τις 4 ομάδες και τα περισσότερα κοψίματα (μ.ο. 4,0) και μοναδικό ερωτηματικό είναι η έλλειψη εμπειρίας των περισσοτέρων παικτών σε αγώνες αυτού του επιπέδου. Πλην του Κώστα Σλούκα (2 τρόπαια με Ολυμπιακό), που θα παίξει για 6η φορά σε Final 4 και του Πέρο Άντιτς, που έχει 2/2, κανένας άλλος από τους πρωταγωνιστές της Φενέρ, δεν έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Εκτός κι αν η αύρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (19-9 το ρεκόρ του σε F4) αρκεί για να οδηγήσει για πρώτη φορά, μία τουρκική ομάδα στην κορυφή!

Λαμποράλ Κούτσα

Το εφετινό «θαύμα» της εφετινής διοργάνωσης, είναι η ομάδα με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό (8 εκατομμύρια Ευρώ) από τις τέσσερις του Final 4 και παρ’ ότι έχει φανέλα και παράδοση στην διοργάνωση και συμμετέχει για 5η φορά, είναι εκείνη που ξάφνιασε τον περισσότερο κόσμο που δεν την πίστευε, αφήνοντας έξω τον Ολυμπιακό και αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό. Με μπροστάρη στον υποψήφιο τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου, Γιάννη Μπουρούση, οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς (επιστρέψει σε F4 μετά από 10 χρόνια), έχουν το πιο συμπαγές σύνολο. Η Λαμποράλ Κούτσα (ρεκόρ 18-9 φέτος), ελέγχει δύο από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες σε έναν αγώνα μπάσκετ. Είναι η πιο εύστοχη ομάδα στις βολές (79,6%), αλλά το πιο σημαντικό είναι παίρνει και τα περισσότερα ριμπάουντ (μ.ο. 37,9). Πλην του 32χρονου Έλληνα σέντερ (5ο F4) που πέρυσι στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης (με Ρεάλ), όμως, κανείς άλλος παίκτης της δεν έχει την εμπειρία τέτοιων αναμετρήσεων. Στο στρατόπεδο των Βάσκων, όμως, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται. Το «ξεφούσκωμα» που όλη η Ευρώπη περίμενε, μπορεί να αργήσει λίγες μέρες ακόμη. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν... Το 29o Final 4 μόλις άρχισε! Προσδεθείτε...