Η ζωή χωρίς τον Βέσελι: Ο Ομπράντοβιτς τα κατάφερε! (vids & pics)

Η ζωή χωρίς τον Βέσελι: Ο Ομπράντοβιτς τα κατάφερε! (vids & pics)

Η ζωή χωρίς τον Βέσελι: Ο Ομπράντοβιτς τα κατάφερε! (vids & pics)
Με αφορμή την δήλωση του Γιαν Βέσελι, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αγωνιστεί στο Final 4, το gazzetta αναλύει την Φενέρμπαχτσε με τον Τσέχο και χωρίς αυτόν.

Το 'χει κάνει πολλάκις, γιατί να μην το κάνει και τώρα;

Βλέπετε ο Ομπράντοβιτς δεν κολλάει σε απουσίες, δεν συνηθίζει να ψάχνει δικαιολογίες κι ένα rewind στο παρελθόν είναι αρκετό για να αποδείξει πως απουσίες σαν κι αυτή του Βέσελι είναι ικανές να συσπειρώσουν ομάδες με τον χαρακτήρα του «Ζοτς».

Η Φενέρ λοιπόν έκανε το... θαύμα της, εξασφαλίζοντας την πρόκριση με 3-0 επί της Ρεάλ και μάλιστα χωρίς τον παίκτη - κλειδί, τον Γιαν Βέσελι, έναν από τους τρεις καλύτερους σέντερ στην Euroleague τη φετινή περίοδο.

Ο «Ζοτς», όχι μόνο κατάφερε να καλύψει το κενό του Τσέχου, αλλά σ' αφήνει να πιστεύεις πως μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά στο Final 4, σε περίπτωση που ο Βέσελι δεν προλάβει τα παιχνίδια.

Με αφορμή λοιπόν την δήλωση του Βέσελι ότι μπορεί να μην προλάβει, το gazzetta επιχειρεί μια σύγκριση στη... μετά Βέσελι εποχή της Φενέρ και αποδεικνύει πως ο Ομπάντοβιτς κατάφερε κι αυτό: Να κάνει τη Φενέρ να μοιάζει καλύτερη!

Τι κάνει χωρίς/με αυτόν στο παρκέ

Ο Γιαν Βέσελι απουσίασε από τα τρία τελευταία παιχνίδια της Φενέρ στο ΤΟΡ 16 και σε όλη τη σειρά κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στα playoffs. Στο διάστημα αυτό η Φενέρμπαχτσε παρουσίασε δυο διαφορετικά πρόσωπα, καθότι, από τη μια, επικράτησε πανηγυρικά της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0 και προκρίθηκε στο Final 4, αλλά γνώρισε 2 ήττες σε 3 παιχνίδια στις τελευταίες αγωνιστικές του ΤΟΡ 16.

Ο Βέσελι ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ και ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής παίκτης της Φενέρμπαχτσε, πριν από τα playoffs, δεύτερος στο Index ranking και τρίτος στο σκοράρισμα. Στο διάστημα της απουσίας του λοιπόν, η Φενέρμπαχτσε σκόραρε 77,3 πόντους ανά αγώνα με 49,3% στα δίποντα, την ώρα που συνολικά φέτος στην Euroleague, έχει 78,3 πόντους με 52,2%.

Καμία ουσιαστική διαφορά δεν παρατηρείται και στον τομέα των ριμπάουντ, εκεί που η Φενέρ όλη τη χρονιά μετρά 34,6 ανά παιχνίδι, ενώ στα 6 ματς χωρίς τον Βέσελι είχε 35,5 ανά αγώνα.

Πώς τα κατάφερε;

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ομάδα του Ομπράντοβιτς έδειξε ότι μπορεί να... επιζήσει και χωρίς τον Βέσελι. Ο Γιούντο, ίσως ο Μπατίστ της Φενέρ, όχι μόνο αντεπεξήλθε, αλλά έκανε παραπάνω πράγματα απ ό,τι είχε φανταστεί ακόμη και ο Λάσο. Μέχρι κι αυτό το... τίμιο σουτάκι ενεργοποίησε στα παιχνίδια με τη Ρεάλ κι έκανε τον Ισπανό τεχνικό να τρίβει τα μάτια του από την ενέργεια, το πάθος και την αποτελεσματικότητά του σε άμυνα κι επίθεση.

Υπάρχουν ωστόσο και στοιχεία από το παιχνίδι του Βέσελι που έλειψαν από τον Ομπράντοβιτς και θα λείψουν περισσότερο, σε περίπτωση που δεν προλάβει το Final 4.

Mπορεί ο Γιούντο να είχε διψήφιο αριθμό πόντων και στα τρία παιχνίδια με τη Ρεάλ, ωστόσο στα τρία τελευταία του ΤΟΡ 16 δεν ήταν το ίδιο καλός, κάτι που σημαίνει πως κόντρα σε άλλες άμυνες μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες και ο Ζοτς θα χρειαστεί την εναλλακτική του Βέσελι.

Η τουρκική ομάδα διεκδικεί για δεύτερη σερί χρονιά την πρόκριση στον τελικό της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης και με τον Βέσελι στη σύνθεσή της είναι σίγουρο πως οι πιθανότητες αυξάνονται δραματικά.

Πόσω μάλλον όταν στον ημιτελικό, αντίπαλος είναι ο κορυφαίος σέντερ φέτος στην Euroleague, Γιάννης Μπουρούσης.

Χωρίς Βέσελι

Ρεκόρ: 4-2
Πόντοι: 77,3, 49,3% δίποντα
Ριμπάουντ: 35,5

Συνολικά στη σεζόν

Ρεκόρ: 22-5
Πόντοι: 78,3, 52,2% δίποντα
Ριμπάουντ: 34,6