Τα κορυφαία δίδυμα στην Ευρωλίγκα: Πριν ο Μάικ συναντήσει τον «Μήτσο» (vids&pics)

Τα κορυφαία δίδυμα στην Ευρωλίγκα: Πριν ο Μάικ συναντήσει τον «Μήτσο» (vids&pics)
Ο Μάικ Μπατίστ πιστεύει ότι μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη συνέθεσαν το κορυφαίο δίδυμο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι που διεκδικούν τα... δικαιώματα του συγκεκριμένου τίτλου.

Διαμαντίδης - Μπατίστ άφησαν εποχή... Ηταν το δίδυμο εκείνο που ήξερες τι θα κάνουν, αλλά δεν μπορούσες να το αντιμετωπίσεις. Εκατοντάδες φορές με τον ίδιο τρόπο νικούσαν την αντίπαλη άμυνα κι έκαναν το μπάσκετ να φαίνεται τόσο απλό, αλλά συνάμα και τόσο πολύπλοκο.

Την Παρασκευή το βράδυ, μετά την ανακήρυξη του Διαμαντίδη σε «Θρύλο της Ευρωλίγκας», ο Μπατίστ του... αφιέρωσε ένα ποστ στο Instagram και είπε αυτό που βλέπαμε και θυμόμαστε όλοι. Το γεγονός δηλαδή πως αυτοί οι δύο ήταν το κορυφαίο δίδυμο ψηλού-κοντού, τουλάχιστον την τελευταία 10ετία στην Ευρωλίγκα.

Με αφορμή λοιπόν αυτούς τους δύο, το gazzetta.gr ανατρέχει στο παρελθόν και θυμάται τα... δολοφονικά δίδυμα κοντού-ψηλού, ζευγάρια που άφησαν το στίγμα τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

ΜακΝτόναλντ - Χάφμαν (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Άριελ ΜακΝτόναλντ και Νέιτ Χάφμαν υπήρξαν συμπαίκτες στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ μόλις για μια χρονιά, τη σεζόν 2001-02. Κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Final 4, χάρη στην εκπληκτική τους χημεία. Ο ΜακΝτόναλντ ήταν ο κλασικός Αμερικανός γκαρντ που ήξερε πότε έπρεπε να τελειώσει μια φάση και πότε να πασάρει, οπότε στο πρόσωπο του Χάφμαν, συνάντησε το άλλο του μισό. Ο ύψους 2,16μ. σέντερ της Μακάμπι ήξερε πολλά καντάρια μπάσκετ, ήταν πολύ έξυπνος και είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον Νίκολα Βούισιτς. Την επόμενη χρονιά το δίδυμο χωρίστηκε, καθώς ο ΜακΝτόναλντ ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.

Γιασικεβίτσιους - Φούτσκα (Μπαρτσελόνα)

Την 3η και τελευταία σεζόν του στην Μπαρτσελόνα (2002-03), ο Γιασικεβίτσιους κατέκτησε την Ευρωλίγκα, την πρώτη της μεγάλης καριέρας του, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Γκρέγκορ Φούτσκα. Ο Ιταλός, στην πρώτη του σεζόν στην Μπαρτσελόνα είχε πολύ καλή χημεία με τον Γιασικεβίτσιους, με τον νυν προπονητή της Ζαλγκίρις να «διαβάζει» το πολυδιάστατο παιχνίδι του εξαιρετικά. Εκείνη τη χρονιά ο Φούτσκα είχε 11,1 πόντους και 5,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, ενώ ο Γιασικεβίτσιους 13,4 και 3,2 ασίστ. Ηταν η χρονιά που η «Μπάρτσα» είχε την κορυφαία τριάδα, καθώς απέκτησε και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, κι όπως ήταν φυσικό έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου, κατακτώντας το μεγάλο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Γιασικεβίτσιους - Μπαστόν (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Η Μακάμπι στέφθηκε back to back πρωταθλήτρια Ευρώπης (2004-05) και εν πολλοίς οφείλεται στο εξαιρετικό δίδυμο των Γιασικεβίτσιους και Μπαστόν. Ο Λιθουανός γκαρντ φημίζεται έτσι κι αλλιώς για την οξυδέρκειά του στο παρκέ και στο πρόσωπο του Ματσέο Μπαστόν βρήκε έναν από τους ελάχιστους (τότε) αθλητικούς και δυνατούς ψηλούς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο πως στις δυο χρονιές στις οποίες συνυπήρξε με τον Μπαστόν ο Γιασικεβίτσιους μοίρασε μακράν τις περισσότερες ασίστ της καριέρας του (100 και 128)

Πριχιόνι - Σκόλα (Τάου Κεράμικα)

Το... αργεντίνικο δίδυμο αγωνίστηκε μαζί στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Ταού για 4 σεζόν και κατάφερε να φτάσει τρεις σερί φορές στο Final 4 πριν ο Σκόλα πάρει την απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ. Ο Πάμπλο Πριχιόνι και ο Λουίς Σκόλα έχουν προσφέρει πολλά highlights με τις συνεργασίες τους, ωστόσο το μεγαλύτερο επίτευγμά τους είναι η ουσία. Ο Πριχιόνι ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ευρωλίγκα με 6,2 πόντους και 4,4 ασίστ ανά αγώνα, ενώ ο Σκόλα με 14,3 πόντους και 5,6 ριμπάουντ, ωστόσο τα καλύτερα τους χρόνια τα πέρασαν μαζί. Μπορεί να μην έφτασαν στην Κούπα, αλλά κυριολεκτικά άφησαν στίγμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και γι αυτό το λόγο άλλωστε βρίσκονται και οι δύο στο ΝΒΑ.

Παπαλουκάς - Σμόντις (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Από τη πρώτη σεζόν του στην ΤΣΣΚΑ, ο Σμόντις ταίριαξε αμέσως με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο Σλοβένος φόργουορντ μπορούσε να απειλήσει τόσο με πρόσωπο, όσο και με πλάτη το αντίπαλο καλάθι, ενώ είχε και αρκετά καλό σουτ. Ήταν, με λίγα λόγια, ο ιδανικός συμπαίκτης για τον Θοδωρή Παπαλουκά. Μαζί έφτασαν 2 φορές στην κορυφή της Ευρωλίγκας (2006, 2008), όντας οι κορυφαίοι της ομάδας τους. Τη διαφορά βεβαίως την έκανε ο «Τεό», ένας παίκτης που στην ουσία... έκανε μάγκες τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ, αντιλαμβανόμενος το μπάσκετ με μοναδικό τρόπο και κάνοντας τους Ρώσους να μοιάζουν ομάδα με πλουραλισμό και πολυφωνία.

Διαμαντίδης - Μπατίστ (Παναθηναϊκός)

Ο,τι και να πει κανείς για το δίδυμο του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Μάικ Μπατίστ είναι λίγο. Οι δυο τους άλλαξαν τον ορισμό του pick & roll για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τους καθοδηγεί κατέκτησαν τρεις φορές την Ευρωλίγκα και κανείς δε μπορούσε να τους περιορίσει. Καλύτερή τους χρονιά τη σεζόν 2010-11, όπου ο Διαμαντίδης είχε 12,5 πόντους και 6,2 ασίστ ανά παιχνίδι και ο Μπατίστ 13,3 πόντους και περίπου 5 ριμπάουντ.

Διαμαντίδης - Γκιστ (Παναθηναϊκός)

Ο Μπατίστ έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Τζέιμς Γκιστ. Ένας ψηλός με διαφορετικά χαρακτηριστικά, πιο αθλητικός, πιο γρήγορος, αλλά όχι τόσο καλός από πλευράς τεχνικής. Ο Διαμαντίδης δεν είχε πρόβλημα να ταιριάξει με τον Αμερικανό, με τον οποίον συνεργάζεται άψογα και τις 4 σεζόν που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό. Δεν έχουν καταφέρει (ακόμη) να κατακτήσουν κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο μαζί και η τρέχουσα σεζόν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να το πετύχουν. Ωστόσο, ο Γκιστ, ίσως και ο Λάσμε, είναι ό,τι πιο κοντινό στον Μπατίστ και δεν είναι τυχαίο πως ο εκάστοτε προπονητής πατάει ακόμη στο μοντέλο Διαμαντίδης-Μπατίστ για να ανοίξει διαδρόμους για το αντίπαλο καλάθι.

Σπανούλης - Χάινς (Ολυμπιακός)

Όταν ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον Κάιλ Χάινς, άπαντες απορούσαν πως ένας παίκτης που μετά βίας έφτανε τα 2,00 μ. θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους ψηλούς στην Ευρώπη. Όχι μόνο το έκανε, αλλά στέφθηκε δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η εκπληκτική χημεία που είχε με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού επικοινωνούσε εξαιρετικά με τον Χάινς μέσα στο παρκέ με αποτέλεσμα τις 2 χρονιές του στους «ερυθρόλευκους» να έχει 9,7 πόντους ανά αγώνα και αμέτρητα highlights.

Ποιο είναι το καλύτερο δίδυμο ψηλού κοντού στην ιστορία της Euroleague;