One Team, δύο κόσμοι... (pics)

One Team, δύο κόσμοι... (pics)

Γιάννης Ράμμας
One Team, δύο κόσμοι... (pics)
Το gazzetta.gr ακολούθησε τον Παναθηναϊκό στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου κι είδε από κοντά την ξεχωριστή σχέση παικτών-κρατουμένων.

Σου λένε απ' την ΚΑΕ να ελευθερώσεις το πρωινό σου και ν' ακολουθήσεις την ομάδα στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Κορίνθου κι απαντάς καταφατικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολύ απλά γιατί πας για την εμπειρία. Ακόμη και το ολιγόωρο με τους συναδέλφους στο λεωφορείο είναι τέτοια για σένα. Τι κι αν καθ' οδόν σου λένε (και σου μοιράζουν για εμπέδωση) τις οδηγίες για όλα όσα επιτρέπονται ή απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης; Ο εαυτούλης σου πάνω απ' όλα. Μόνο που όλα αυτά παύουν να ισχύουν μόλις ο οδηγός σταματήσει, κατέβεις, αντικρίσεις και περάσεις την είσοδο, αφήσεις το κινητό σου, υπογράψεις την υπεύθυνη δήλωση κι υπό μία έννοια... στοιχηθείς με τους υπολοίπους για μία διαδρομή λίγων μέτρων σε στενούς διαδρόμους, περικυκλωμένος από δωμάτια (και τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου) με βαριές κλειδαριές, συνεχίσεις ακόμη λίγο κι εν τέλει βγεις στο προαύλιο. Αλλά ακόμη κι ο δυνατός ήλιος δε σε ξεγελά για το πού είσαι, αφού πια έχεις συνειδητοποιείς πού είσαι και πως δεν είσαι εκεί για εσένα.

Ο Παναθηναϊκός το ξέρει καλύτερα, έχοντας επιλέξει για δεύτερη διαδοχική χρονιά το συγκεκριμένο κατάστημα ως τόπο αξιοποίησης του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ευρωλίγκας «One Team» - Basketball is Everywhere.

Αυτό φάνηκε κι απ' τα πρώτα λόγια του Νικ Καλάθη, ο οποίος επέστρεψε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. «Πού είναι τ' αγόρια μου;» φώναξε με χαμόγελο, την ώρα που οι εννέα ανήλικοι κρατούμενοι (ένας απουσίαζε για δικονομικούς λόγους, αλλά κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος με τα δώρα. Όλοι όσοι ήταν εκεί είδαν ή έμαθαν κι αρκεί) ολοκλήρωναν την προθέρμανση. Ξαφνικά το προαύλιο γέμισε με περισσότερο φως απ' τα χαμόγελα όλων κι η ώρα για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς είχε φτάσει.

Οι παίκτες έγιναν... ένα με τα παιδιά, έπαιξαν τρία διαγωνιστικά παιχνίδια σε καινούριες μπασκέτες, επαγγελματικών προδιαγραφών κι όχι στο ένα και μοναδικό καρφωμένο ταμπλό στον τοίχο όπως πέρυσι, ενώ έπειτα σχημάτισαν ένα κύκλο για ν' απευθύνουν όλοι από μία ερώτηση στον διπλανό τους. «Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο μπάσκετ;» ρώτησε κάποια στιγμή ο Βινς Χάντερ τον διπλανό του. «Η επικοινωνία μεταξύ των παικτών» απάντηση. Αυτός είναι κι ένας από τους στόχους των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στα παιδιά. Να τους μάθουν να 'χουν αλληλοκατανόηση και καλή επικοινωνία.

Το παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο διευθυντής του καταστήματος, Αντώνης Τσουρέκης, ο οποίος έπιασε άπαντες απροετοίμαστους, όταν αποκάλυψε πως δεν είναι μόνοι παίκτες αυτοί που επισκέπτονται τα παιδιά, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες (20/3) είχαν καταφέρει να πάρουν το απαραίτητο «ΟΚ» και παρακολούθησαν από κοντά την αναμέτρηση με τον Κόροιβο (88-76) στο ΟΑΚΑ!

Πέραν της εισαγγελικής απόφασης, σε αυτό βοήθησε κι η σχέση των ανθρώπων του Καταστήματος με τους ανήλικους κρατούμενους. «Τ' αντιμετωπίζουμε σαν παιδιά μας και κατ' επέκταση μας αντιμετωπίζουν σαν γονείς τους» είπε ανάμεσα στις ευχαριστίες προς όλους για την προσπάθεια των τελευταίων δύο χρόνων, η οποία θα ολοκληρωθεί φέτος με ακόμη μία επίσκεψη: «Ευχαριστούμε τον Παναθηναϊκό που μας επισκέφθηκε, τους συναδέλφους που βοήθησαν, ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη με κάθε ασφάλεια, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης που έδωσε την άδεια για να γίνουν αυτές οι δράσεις. Στόχος μας είναι να γίνει η ομαλή κοινωνική επανένταξη αυτών των παιδιών. Το πρόγραμμα έχει αρχίσει από πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος. Τα παιδιά πάντα έχουν μεγάλη αγωνία πριν έρθουν οι παίκτες εδώ κι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε τον Παναθηναϊκό, που μας έχει βοηθήσει, ώστε τα παιδιά να παίζουν μπάσκετ. Αναζητούμε χορηγούς, ώστε να διαμορφώσουμε ακόμη καλύτερα τον χώρο του προαυλίου».

Απ' την πλευρά του, ο Νικ Καλάθης σχολίασε στην επιστροφή του: «Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους να βρισκόμαστε εδώ. Τόσο τα παιδιά, όσο κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να χαμογελάσουμε από αυτές τις συναντήσεις. Οι επισκέψεις αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε τι γίνεται εκτός γηπέδου και θέλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, ώστε να πετύχουν κάτι καλό στη συνέχεια».

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ήταν μαζί του και στην προηγούμενη επίσκεψη, αλλά κάθε φορά είναι διαφορετική: «Είναι εξαιρετική εμπειρία. Απ' το μπάσκετ όλοι μας έχουμε πάρει πάρα πολλά και τέτοιες δράσεις όπως αυτή μας βοηθούν να δώσουμε κάτι πίσω στην κοινωνία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να περάσουν όμορφες στιγμές και να τους βοηθήσουμε να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν στη ζωή τους, όταν βγουν από εδώ. Σε όλους αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία, κανείς δεν πρέπει να κρίνεται τόσο αυστηρά. Εμείς ως παίκτες είμαστε τυχεροί που παίζουμε μπάσκετ κι όταν βρισκόμαστε εκτός γηπέδου κι έχουμε επαφή με αυτά τα παιδιά μπορούμε να δούμε πώς είναι η πραγματικότητα και τι συμβαίνει γύρω μας. Κι εμείς έχουμε να μάθουμε πολλά απ' τα παιδιά».

Με τη σειρά του, ο Τζέιμς Γκιστ εξήγησε: «Είναι ωραίο για τα παιδιά που ήρθαμε εδώ. Είναι μεγάλη εμπειρία για όλους εμάς. Περάσαμε ωραία με τα παιδιά. Το μπάσκετ μας έχει δώσει πολλά κι είναι καθήκον μας να κάνουμε αυτές τις δράσεις για να... επιστρέψουμε κάτι. Εγώ προσωπικά έχω πάρει πολλά απ' το μπάσκετ, καθώς απ' τα 10-11, όταν άρχισα να παίζω, βρήκα το δρόμο μου».

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός στηρίζει έμπρακτα το One Team της Ευρωλίγκας. Είναι καθήκον μας να είμαστε κοντά στις ευπαθείς ομάδες κι ιδιαίτερα κοντά στα παιδιά, τα οποία αναμφίβολα δεν γεννήθηκαν... εγκληματίες. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση γι' αυτά» πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ, Παναγιώτης Τριαντόπουλος.