O «Παπ» που… μικραίνει το κενό του Λοτζέσκι! (πίνακας)

O «Παπ» που… μικραίνει το κενό του Λοτζέσκι! (πίνακας)

Φάνης Παναγιώτου
O «Παπ» που… μικραίνει το κενό του Λοτζέσκι! (πίνακας)
Ο Κώστας Παπανικολάου βοήθησε τον Ολυμπιακό να επικρατήσει της Ρεάλ Μαδρίτης κι αποδείχθηκε γι’ ακόμα μία φορά πως πλέον οι… τρεις σωματοφύλακες έγιναν τέσσερις!

Έχει ειπωθεί πολλάκις κι είναι η αλήθεια: Ο τραυματισμός του Πάτρικ Γιανγκ άλλαξε τα πάντα στον φετινό Ολυμπιακό. Έτσι είναι. Ο τραυματισμός του Αμερικανού σέντερ δημιούργησε νέα δεδομένα στον Πειραιά και το κενό του φαίνεται ακόμα και σήμερα. Υπάρχει, όμως, ακόμα μία απουσία που έχει… πληγώσει τον φετινό Ολυμπιακό κι αυτή δεν είναι άλλη από εκείνη του Ματ Λοτζέσκι.

Ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» παραμένει στα πιτς, έχει εμφανιστεί σε μόλις τρεις αναμετρήσεις του TOP 16, ενώ συνολικά στη φετινή Euroleague μετράει 10 συμμετοχές. Κατά κοινή ομολογία ο Ολυμπιακός με τον Λοτζέσκι στη σύνθεση του είναι άλλη ομάδα. Κι οι φετινοί αριθμοί του, παρά το γεγονός ότι οι τραυματισμοί δεν του έχουν επιτρέψει να βρει ρυθμό, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα, ο Λοτζέσκι έχει 9.3 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και μόλις 0.8 λάθη κατά μέσο όρο, με το ποσοστό του στα τρίποντα να φτάνει το 43.2%!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, λοιπόν, αναγκάστηκε να κάνει τα πλάνα του χωρίς τον Λοτζέσκι, ο οποίος ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Κώστας Παπανικολάου, η έλευση του οποίου έχει καταφέρει να… περιορίσει κάπως το κενό του «Λόκο».

Όταν έγινε γνωστό πως ο «Παπ» επιστρέφει στο Λιμάνι, άπαντες ήταν χαρούμενοι, καθώς ο Ολυμπιακός έκανε ξανά δικό του έναν Έλληνα που ενισχύει τον κορμό της ομάδας και μπορεί να ηγηθεί για πολλά χρόνια, ωστόσο υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του στην τρέχουσα σεζόν. Κι αυτό διότι ο Κώστας Παπανικολάου έχασε τον ρυθμό του με τα όσα έγιναν στο ΝΒΑ (σ.σ. αρκετό καιρό έκανε προπονήσεις μόνος του) κι αυτό είναι κάτι που είχε φανεί και το καλοκαίρι με την Εθνική ομάδα στο Eurobasket 2015, όταν μέτρησε μόλις 1.8 πόντους και 1.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Κι όμως. Ο «Παπ» βγήκε μπροστά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον Ολυμπιακό. Εξάλλου γνωρίζει την ομάδα, ξέρει τι πρέπει να κάνει κι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος σε αυτή τη δύσκολη φάση. Κλήθηκε μαζί με τον DJ Στρόμπερι να καλύψουν τη θέση «3» και για την ώρα με τις εμφανίσεις του έχει καταφέρει να προσφέρει λύσεις στον Ολυμπιακό. Στη σπουδαία νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης μέτρησε 8 πόντους και κατέβασε 9 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 4 επιθετικά. Το τελευταίο στατιστικό στοιχείο φέρνει αμέσως στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού εικόνες από το 2012 και το 2013. Ο «Παπ» έχει ως μεγάλο ατού στο παιχνίδι του τα επιθετικά ριμπάουντ (σ.σ. όπως και το κόψιμο στη baseline, αφού είναι εξαιρετικός στην κίνηση μακριά από τη μπάλα) κι όσο βρίσκει τα πατήματα του, είναι δεδομένο πως θα παρουσιάζεται ακόμα καλύτερος.

Στο πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι (σ.σ. νίκη επί της Λαμποράλ) πανηγύρισε έξαλλα το τρίποντο που έβαλε. Στη νίκη της προηγούμενης εβδομάδας επί της Ζαλγκίρις έβαλε 11 πόντους με 4 ριμπάουντ, στο Μπάμπεργκ (σ.σ. όπου δεν αγωνίστηκε ο Στρόμπερι) έδωσε πολύτιμες λύσεις (4 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) μένοντας στο παρκέ για 29 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα κι έτσι μετά από 5 συμμετοχές στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης μετράει 5.8 πόντους & 4.8 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο. Μάλιστα, ακόμα δεν έχει βρει το σουτ του (σ.σ. 20% στα τρίποντα) κάτι που σημαίνει πως στη συνέχεια θα δώσει περισσότερα και στην επίθεση. Ήδη, όμως, κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ.

Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει μία πολύ αξιόπιστη λύση για τον κενό που έχει αφήσει μέχρι τώρα ο Ματ Λοτζέσκι. Όχι ότι ο Παπανικολάου είναι άγνωστος στο κοινό του Ολυμπιακού ή ότι χρειάζεται να αποδείξει την αξία του σε εμάς. Κάθε άλλο. Απλά με τις εμφανίσεις του δίνει απαντήσεις σε όσους είχαν ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται έπειτα από το πέρασμα του από το ΝΒΑ. Και τα δεδομένα είναι δύο: 1) Ο διεθνής άσος θα είναι ακόμα καλύτερος στη συνέχεια, με τους τρεις... σωματοφύλακες (Σπανούλης, Πρίντεζης Μάντζαρης) να έχουν ήδη γίνει τέσσερις 2) Όταν θα επιστρέψει ο «Λόκο» ο Ολυμπιακός θα γίνει πολύ ισχυρός... Εξάλλου πρόκειται για παίκτες που κάνουν διαφορετικές δουλειές στο παρκέ και μπορούν να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον!

«Κάθε ένας που πάτησε παρκέ είχε κάτι να δώσει, αλλά και όλος ο πάγκος έδινε τρομερή ενέργεια. Ήμασταν μια γροθιά, όπως θέλουμε, και κάναμε εξαιρετικό παιχνίδι», τάδε έφη Κώστας Παπανικολάου μετά τη νίκη επί της Ρεάλ...