Είναι προβλέψιμος αλλά έχει το «know how»!

Είναι προβλέψιμος αλλά έχει το «know how»!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει τον απολογισμό της 22ης αγωνιστικής στην Basket League. Ο χαρακτήρας του προβλέψιμου Ολυμπιακού, η "άοσμη" πράσινη εβδομάδα, η "άσχημη" νίκη του Άρη, το παρ' ολίγον "limit-up" της ΑΕΚ και η αναλαμπή της Καβάλας.

Οι συνθήκες για το πρώτο "στραβοπάτημα" έμοιαζαν ιδανικές... Οι "ερυθρόλευκοι" προέρχονταν από την πιο οδυνηρή εφετινή τους ήττα στην Ευρωλίγκα, ένα αποτέλεσμα που τους έσπρωξε στο χείλος του γκρεμού και μέσα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και στο πάντα αφιλόξενο ΟΑΚΑ, έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία ομάδα που προετοιμαζόταν εδώ και δύο εβδομάδες γι' αυτό το ματς, ψάχνοντας την δική της υπέρβαση. Το ματς ήταν "φωτοτυπία" της αναμέτρησης στο Μπάμπεργκ. Μόνο που αυτή τη φορά, ο νικητής του "θρίλερ" ήταν ο Ολυμπιακός (21-1). Μέχρι να φτάσουμε όμως, στο τέλος, η ενθουσιώδης ΑΕΚ, που μέχρι τις αρχές της 4ης περιόδου δεν άφηνε τους Πειραιώτες να πάρουν διαφορά, "εξέθεσε" για μία ακόμη φορά το μπερδεμένο momentum στο οποίο βρίσκονται οι πρωταθλητές. Πολύ μακριά από την κυριαρχία τους στα ριμπάουντ (-10) και την αμυντική τους συνέπεια, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έδειχναν να έχουν χάσει την ομαδική τους συνοχή, τους ρόλους και τον ρυθμό τους, έβγαλαν ελάχιστους αιφνιδιασμούς και είχαν εξαιρετικά προβλέψιμες επιλογές στην επίθεση.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι, για τους οποίους η "Ένωση" εξανέμισε μέσα σε χρόνο ρεκόρ το +7 (68-75) του Ολυμπιακού στο 36', έστειλε το ματς στην παράταση και απείλησε τον περυσινό φιναλίστ της Ευρωλίγκα με δεύτερη στη σειρά επώδυνη ήττα! Η ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη (26π., 9ασ.), όμως, ο γαλουχημένος στη νοοτροπία του νικητή, Χάντερ (15π., 7ρ.) και ο χαρακτήρας που έχουν "χτίσει" εδώ και χρόνια στον Πειραιά ο Παπανικολάου (14π., 3ρ., 2κλ.) και ο Μάντζαρης (6π. με 2 τρίποντα στην 2η παράταση), έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των "ερυθρόλευκων", που πήραν μία δύσκολη νίκη (100-93) απέναντι σε μία ομάδα, που υπό κανονικές προϋποθέσεις, δεν θα έπρεπε να τους απειλήσει. Θεωρώ ότι ο 48χρονος τεχνικός προσπαθεί ακόμη να προσαρμόσει ομαλά τις πρόσφατες προσθήκες (Παπανικολάου και Γουόρικ) στο rotation της ομάδας του και αυτή η αναγκαία διαδικασία, είχε και το απαιτούμενο κόστος. Από 'δω και στο εξής, εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος και θα τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο, αλλά μόνο με... θαύμα θα προλάβει το τρένο που οδηγεί στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Μακάρι να το κάνει! Άλλωστε, έχει αποδείξει ότι μπορεί...

Σ' αυτά τα ματς συγχωρούνται και τα πολλά λάθη...

H μέτρια εμφάνιση στο Βελιγράδι και η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, σε συνδυασμό με την απουσία του πρωταγωνιστή του τελευταίου μήνα, Έλιοτ Ουίλιαμς (υπέστη θλάση στον προσαγωγό) αλλά και του Διαμαντίδη, φαίνεται πως επηρέασε τον Παναθηναϊκό (21-1), που έδειξε ότι πήγε στα Τρίκαλα, απλά γιατί δεν μπορούσε να αποφύγει το ταξίδι! Η μορφή του αγώνα και το τελικό 98-81, καταδεικνύει ότι οι "πράσινοι" (Γιάνκοβιτς 19π., 4κλ., Χέϊνζ 15π., 4λ. με 5/6 σουτ) δεν κινδύνευσαν σε κανένα σημείο του αγώνα, ωστόσο, η χαλαρότητα στην άμυνα, τα νεκρά διαστήματα και τα πολλά λάθη (17), προκάλεσαν στιγμιαίο εκνευρισμό στον Σάσα Τζόρτζεβιτς, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο ματς με την Λοκομοτίβ Κούμπαν, που θα κρίνει κατά πρώτο λόγο την πρόκριση στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα και κατά δεύτερον τις ελπίδες του "τριφυλλιού" για πλεονέκτημα έδρας.

Ωριμότητα σημαίνει να κερδίζεις χωρίς να παίζεις καλά!

Όταν οι δύο πρώτοι σκόρερ του Άρη (17-5) στο πρωτάθλημα, Γουάϊτ (μ.ο. 14,0π.) και Μακ Νιλ (μ.ο. 13,8π.) περιορίζονται συνολικά στους 11 πόντους με 4/20 σουτ (20%) και οι “κιτρινόμαυροι” χάνουν τα ριμπάουντ και σουτάρουν με 60% στις βολές και 37,1% εντός πεδιάς, αλλά παρ' όλα αυτά, καταφέρνουν να διατηρήσουν νικηφόρο σερί τους (8/8), υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την ωρίμανση της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη; Παρ' ότι δεν βρέθηκε σε καλό απόγευμα, ο “πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ” του ελληνικού μπάσκετ, ανέτρεψε μία διαφορά 6 πόντων στο τελευταίο λεπτό (65-59) και τεσσάρων (65-61) στα τελευταία 17 δευτερόλεπτα και πήρε μία νίκη (65-67), που σε συνδυασμό με την ήττα της ΑΕΚ, τον έφερε αγκαλιά με την 3η θέση στην κανονική περίοδο. Το “διπλό” του Άρη παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι επετεύχθη με κορυφαίο τον Ντομινίκ Γουότερς (17π., 3ασ.) και άκρως καθοριστικό τον Σπύρο Μούρτο (11π. με 5/5 σουτ).

Θα ήταν παρά φύσιν να κέρδιζε χωρίς πλέϊ-μέϊκερ!

Όσο πρόθυμος, συμπαθής και μαχητικός μπορεί να θεωρείται o Νώντας Παπαντωνίου, τόσο και περισσότερο άδικο – για τον ίδιο αλλά και για τις προσδοκίες της εφετινής ΑΕΚ (16-6) – είναι να στοχεύει σε νίκη επί του Ολυμπιακού, με βασικό point-guard τον 25χρονο πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική εφήβων (2008) . Ο πρώην παίκτης του Αμαρουσίου, του Ηλυσιακού, του Περιστερίου και του Κολοσσού Ρόδου, ανανέωσε το περασμένο καλοκαίρι το συμβόλαιό του ως 3ος πλέϊ-μέϊκερ, αλλά σε μία χρονιά που η “Ένωση” απέκτησε συνολικά πέντε παίκτες (Κατσίβελης, Γουόρεν, D.J. Κούπερ, Αρμστεντ και Γκριν) για την θέση “1”, κατέληξε στην βασική πεντάδα των “κιτρινόμαυρων” στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, προφανώς για να κουράσει τον Σπανούλη. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι “ερυθρόλευκοι” τον σημάδεψαν στην προτελευταία επίθεση της 1ης παράτασης και οι δύο άστοχες βολές του με την διαφορά στο +2 (87-85 στο 44'38”), επέτρεψαν στους πρωταθλητές να ισοφαρίσουν το ματς και να πάρουν τη νίκη στην 2η παράταση!

Η 2η συνεχόμενη ήττα της ΑΕΚ (93-100), δίνει πλέον σαφές προβάδισμα στον Άρη για την 3η θέση, με τον “δικέφαλο του Νότου” να πληρώνει την έλλειψη σταθερού προσανατολισμού και σχεδιασμού, λόγω των πολλών αλλαγών που έκανε στην διάρκεια της σεζόν. Έστω κι αν η 3η θέση δεν διαφέρει σε τίποτε από την 4η, η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς έχασε μοναδική ευκαιρία να πετύχει μία νίκη για την οποία είχε προετοιμαστεί πολύ σκληρά και η οποία, θα προσέθετε γόητρο και θα έδινε στους “κιτρινόμαυρους” μεγάλη ώθηση κι αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η “Ένωση” έχει ρεκόρ 1-7 απέναντι στους “αιώνιους αντιπάλους” και τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης (και 15-0 κόντρα σε όλους τους υπόλοιπους) και οι τραυματισμοί των δύο κορυφαίων παικτών της (Μπράουν 24π. με 4/8 τριπ. και Χέρστον (16π. & 7ρ.), δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Φανταστείτε πόσο καλύτερη θα ήταν, αν είχε κάνει καλύτερες επιλογές και δεν άλλαζε τους ξένους σαν τα πουκάμισα...

Έχασε την ευκαιρία για την υπέρβαση!

Για ένα ακόμη παιχνίδι, η Νέα Κηφισιά (10-12) ήταν διαβασμένη και περιόρισε τα ατού των αντιπάλων της, ωστόσο “πλήρωσε” τις λεγόμενες... παιδικές ασθένειες. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου είχαν μόλις έξι ασίστ σε συνδυασμό με 15 λάθη, 1/17 τρίποντα (6%) και συνολικά 21/54 σουτ (38,8%), ενώ ο Ελ Αμίν (25π. 8/8 βολ. & 8/13 σουτ) ήταν ο μοναδικός παίκτης των γηπεδούχων με διψήφιο αριθμό πόντων. Η 3η συνεχόμενη ήττα (65-67) της ομάδας των βορείων προαστίων, αφήνει πλέον ανοικτή την υπόθεση της 5ης θέσης καθώς η ΑΕΝΚ ισοβαθμεί με τον ΠΑΟΚ και τον Κολοσσό Ρόδου και έχει μάλλον το πιο δύσκολο πρόγραμμα εκ των τριών.

Είναι πλέον το φαβορί για την 5η θέση

Η επιστροφή των Σχορτσανίτη (18π., 5ρ.) και Βασιλειάδη (14π., 6ρ.) ήταν υπερ-αρκετή για τον ΠΑΟΚ (10-12) που κυριάρχησε απόλυτα στα ριμπάουντ κι έχοντας υψηλά ποσοστά σε βολές (85,2%) και δίποντα (62,5%), έκαμψε σχετικά εύκολα (80-67) την αντίσταση του Απόλλωνα. Παρ' ότι υστερεί στην ισοβαθμία με τη Νέα Κηφισιά, η 2η σερί νίκη του, έφερε τον “δικέφαλο του Βορρά” σε θέση ισχύος για την άτυπη μάχη της 5η θέσης, καθώς θεωρητικά, έχει την ευκαιρία να μην ξαναχάσει μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.

Υποθήκη για την 6η θέση!

Μπορεί να μην προλαβαίνει να κυνηγήσει την ισοφάριση του καλύτερου ρεκόρ (14-12 τη σεζόν 2009-10, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου) στην ιστορία του στην Α1 Κατηγορία, ωστόσο, ο Κολοσσός (10-12) έχει πλέον την ευκαιρία να διεκδικήσει επί ίσοις όροις, τουλάχιστον την 6η θέση. Η ολική επαναφορά από το -15 στην Αμαλιάδα και η 3η εφετινή εκτός έδρας νίκη (71-68) της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη, είχε την φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα του Ρόμπερτ Ρέλεφορντ (35π. & 4κλ.), που έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Οι Ροδίτες είχαν υψηλά ποσοστά ευστοχίας (83,3% στις βολ. & 51,5% στα διπ.) για εκτός έδρας παιχνίδι, είχαν παθητικό μόλις 28 πόντους στο 2ο μέρος και πήραν μεγάλη ενέργεια από τον πληθωρικό Χρήστο Σαλούστρο (11π., 8ρ. & 4κλ.).

Στα χέρια του το “εισιτήριο” των πλέϊ-οφ

Το “φτωχό” επιθετικά απόγευμα του Απόλλωνα (9-13) στην Πυλαία (Γουντς 12π. & 5ρ.), είχε ως αποτέλεσμα μία φυσιολογική ήττα (80-67) από τον ΠΑΟΚ, που εξηγείται από το πολύ χαμηλό ποσοστό των Πατρινών στα σουτ (36,6%) και την υστέρηση στα ριμπάουντ (-11). Η ομάδα του Κώστα Μέξα, που “συγκατοικεί” στην 8η θέση με το Ρέθυμνο, αλλά υπερτερεί στην ισοβαθμία, έχει δύσκολο πρόγραμμα στις τελευταίες 4 αγωνιστικές (Άρη και Ολυμπιακό εντός και Λαύριο και Τρίκαλα εκτός), αλλά το ίδιο ισχύει και για τους Κρητικούς που θα υποδεχθούν την ΑΕΚ και τον Άρη και θα πάνε σε Φάληρο (Ολυμπιακό) και Ζηρίνειο (Νέα Κηφισιά).

Ψάχνει τη νίκη που θα του δώσει πλεονέκτημα

Η επιστροφή του Τόμας Ντελινκάϊτις (24π., 2κλ. με 4/8 τριπ.) στις σπουδαίες εμφανίσεις, δεν ήταν αρκετή για το Ρέθυμνο (9-13), σε μία από τις λίγες βραδιές που έχασε κατά κράτος τα ριμπάουντ (-11) και είχε σοβαρά αμυντικά προβλήματα! Όσο τυχεροί ήταν οι παίκτες του Σκουρτόπουλου με το τρίποντο του Μάντεν, που έστειλε το ματς στην παράταση, το ίδιο και περισσότερο άτυχοι, ήταν με το νικητήριο καλάθι του Κοστόφ, το οποίο τους στέρησε τη νίκη (102-103), που θα τους έβαζε στα πλέϊ-οφ και αντίθετα έβαλε ξανά την Καβάλα στο παιχνίδι της παραμονής. Οι Κρητικοί δεν είναι ξεγραμμένοι, αλλά είναι δύσκολο να πετύχουν περισσότερες νίκες από τον Απόλλωνα, όταν έχουν να παίξουν σε ΣΕΦ και Ζηρίνειο και να φιλοξενήσουν την ΑΕΚ και τον Άρη.

Μία νίκη μακριά από την σωτηρία!

Οι απουσίες του Έλιοτ Ουίλιαμς (τραυματίας) και των Κούζμιτς και Πάβλοβιτς (τέθηκαν εκτός ελληνικού πρωταθλήματος) δεν ήταν αρκετές για να δυσχεράνουν το έργο του Παναθηναϊκού στα Τρίκαλα (7-15) κι έτσι παρά το ανταγωνιστικό πρόσωπο που παρουσίασαν οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη (Σόκο 25π., 8ρ. & 4κλ., Μπράουν 20π., 8ρ. με 4/5 τριπ.), η ομάδα της Θεσσαλίας δύσκολα μπορούσε να απειλήσει τον Παναθηναϊκό. Παρά την ήττα (81-98) πάντως, οι Τρικαλινοί έχουν τέσσερις ακόμη ευκαιρίες για να αγγίξουν την παραμονή και η καλή τους εμφάνισή, τους επιτρέπει να ελπίζουν βάσιμα...

Με το σπαθί του στην Α1!

Μπορεί να μπήκε στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ από το... παράθυρο, λόγω του κωλύματος που δήλωσε ο ΚΑΟ Δράμας, με τη συνολική του πορεία όμως, το Λαύριο (7-15) απέδειξε για πολλοστή φορά, ότι άξιζε πέρα για πέρα να αγωνίζεται στην Basket League. Κόντρα στον έτερο νεοφώτιστο Αρκαδικό, οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη δεν απειλήθηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα και με κορυφαίο τον Ουσμάν Κρουμπάλι (27π. & 14ρ. με 9/9 σουτ), πήραν τη νίκη (79-67), υπερκαλύπτοντας και το -8 του πρώτου αγώνα. Πλέον, οι Λαυριώτες υπερτερούν στην ισοβαθμία με την Καβάλα και τους Αρκάδες και ουσιαστικά χρειάζονται απλά μία νίκη στα τελευταία τέσσερα ματς, για να “σφραγίσουν” και τυπικά το εισιτήριό τους.

Αυτοκτόνησε και πλέον κινδυνεύει!

Τα τρεισήμισι λεπτά “αφλογιστίας” και το σερί 0-13 που μετέτρεψε το 55-49 (στο 32'42”) υπέρ των γηπεδούχων, σε 55-62 (στο 36'13”) υπέρ του Κολοσσού, σε συνδυασμό με τα 20 λάθη των παικτών του Χάρη Μαρκόπουλου (Βασιλόπουλος 18π., 8ρ. & 6λ.), ήταν οι βασικότερες αιτίες για την 10η ήττα του Κοροίβου (7-15) στα τελευταία 11 ματς! Παρά την “ελεύθερη πτώση” μέσα στο 2016, η ομάδα της Αμαλιάδας εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια της και χρειάζεται πάση θυσία νίκη στον αγώνα της 26ης Μαρτίου, οπότε και υποδέχεται τον Αρκαδικό.

Κι όμως προλαβαίνει ακόμη!

Η επιστροφή του Χρήστου Ταπούτου (14π., 6ρ.) μετά από σχεδόν 2 μήνες, η μαχητικότητα και τα ψυχικά αποθέματα των παικτών της Καβάλας (5-17), βοήθησαν την ομάδα του Στιβ Γιατζόγλου να επιστρέψει στις νίκες (103-102) μετά από 5 σερί ήττες και να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι της σωτηρίας. Οι γηπεδούχοι (Κρομά 25π., 5ρ. & 3ασ.) που πήραν τη νίκη με buzzer-beater του Βούλγαρου Κοστόφ (20π., 5ρ.), ισοβαθμούν στην "ουρά" με τον Αρκαδικό και υπερτερούν στην μεταξύ τους ισοβαθμία, ψάχνουν δύο περισσότερες νίκες από τα Τρίκαλα και με 3 νίκες στα 4 τελευταία ματς (με Κολοσσό και Αρκαδικό εκτός, με ΠΑΟ και ΠΑΟΚ εντός), το όνειρο της παραμονής μοιάζει πραγματοποιήσιμο. Είναι εφικτό, όμως;

Ψάχνει το 3/3!

Όταν μία ομάδα δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα και μετά από μιάμιση περίοδο, την παίρνει η κάτω βόλτα και βρίσκεται να χάνει ακόμη και με 20 πόντους διαφορά (66-46 στο 34'34”), τότε ίσως να μην ακούγεται υπερβολικό ότι παίρνει ό,τι αξίζει! Ο Αρκαδικός (5-17) είχε σε μέτρια μέρα τον Λίτζιον (12π., 3ρ. & 5ασ.) και σε κακή τους Τζόουνς (5π. με 2/5 σουτ) και Καββαδά (8π., 3λ. με 2/11 βολ.) και με 47,8% στις βολές, δεν θα μπορούσε να ελπίζει παρά σε μία αξιοπρεπή ήττα (79-67). Μετά την 2η σερί ήττα τους, οι Αρκάδες βρίσκονται στην πιο δυσχερή μοίρα και για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, πρέπει να νικήσουν τους επόμενους τρεις αγώνες και να πετύχουν και τουλάχιστον +12 κόντρα στην Καβάλα. Όταν έχουν 5/22 μέχρι τώρα, είναι δυνατόν να κάνουν 3/4 μέχρι το τέλος;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!