«Μύλος», χωρίς προηγούμενο, το ευρωπαϊκό μπάσκετ!

Άρης Λαούδης
«Μύλος», χωρίς προηγούμενο, το ευρωπαϊκό μπάσκετ!

bet365

«Ολοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του». Αυτό είναι με λίγα λόγια το σκηνικό που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με την περιβόητη διάσπαση και το σκηνικό πολέμου που έχουν δημιουργήσει η FIBA με την Ευρωλίγκα.

Εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων η παρασκηνιακή μάχη συνεχίζεται και με τη λήξη της χρονιάς αναμένεται να βγουν τα... βαριά όπλα για την κορύφωση της μάχης.

Αν προσπαθήσει κάποιος να βγάλει άκρη και να εξηγήσει τι θα συμβεί σε έξι μήνες από σήμερα πραγματικά θα είναι αδύνατον. Ακόμη και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η κατάληξη, ούτε μπορούν να απαντήσουν σε ποιο επεισόδιο του σίριαλ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή...

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

1. Το 80% των Ομοσπονδιών και των λιγκών έχουν αποφασίσει FIBA και Champions League. Τελευταίος ο ΕΣΑΚΕ που ανακοίνωσε την απόφασή του και την συμμετοχή του Αρη, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στην επόμενη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Την στήριξη στη FIBA έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Τουρκία από τις μεγάλες Ομοσπονδίες, συν βεβαίως τις μικρότερες, όπως η Πολωνία, η Σλοβενία, η Σερβία κλπ.

2. Σε αναμονή είναι δύο μεγάλες Ομοσπονδίες που θα κρίνουν πολλά. Η ρωσική που εκπροσωπείται από τον Κιριλένκο και η ισπανική που τηρεί στάση αναμονής και πιθανώς να αποτελέσει το κόλπο γκρόσο της FIBA την επόμενη εβδομάδα. Οι Ρώσοι είχαν ταχθεί αρχικά υπέρ FIBA, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν προχωρήσει σε οριστικές ανακοινώσεις.

3. Καμία Ομοσπονδία δεν έχει λόγο να πάει απέναντι στη FIBA, από την στιγμή που οι ομάδες έχουν κι αυτές με τη σειρά τους το δικαίωμα επιλογής, χωρίς κυρώσεις σ' αυτή τη φάση. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μπορεί για παράδειγμα η ισπανική Ομοσπονδία να πει «ναι» στη FIBA, αλλά είναι πολύ πιθανό κάποιες ομάδες να πουν «ναι» στην Ευρωλίγκα, χωρίς να υποστούν συνέπειες!

4. Η VTB League είναι η λίγκα που προ ημερών ανακοίνωσε ότι οι ομάδες της θα αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, αλλά πηγές της FIBA αναφέρουν πως η υπόθεση είναι περίπλοκη, καθώς τα καλά της ονόματα υπόκεινται στη ρωσική ομοσπονδία, η οποία ακόμη δεν έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις της! Σύντομα μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κιριλένκο για την ανακοίνωση της VTB, αλλά έχοντας πάντα ως δεδομένο το δεδομένο 3 που προαναφέραμε!

5. Αυτό που έχουν αφήσει τελευταίο οι ομάδες, αλλά έχει σοκάρει τους ανθρώπους που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, είναι το καλεντάρι που θα σχηματιστεί τη νέα χρονιά και το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θα είναι το άθροισμα τριών διοργανώσεων! Για παράδειγμα, ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να βγάζει πρόγραμμα, έχοντας να συνεννοηθεί με την Ευρωλίγκα για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και με τη FIBA για τον Αρη, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Αν σκεφτούμε πως οι δύο τελευταίες δεν θα συνεργαστούν ούτε για τα βασικά καταλαβαίνει κανείς πως τη... νύφη θα πληρώσουν οι εγχώριες διοργανώσεις.

6. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Ευρωλίγκα σκέφτεται να ορίζει αγώνες Τρίτη και Παρασκευή, η FIBA ακούγεται για Τρίτη-Τετάρτη και τα εθνικά πρωταθλήματα θα πρέπει να διεξάγονται στο ενδιάμεσο, λαμβάνοντας υπόψη τα ταξίδια και τα 48ωρα που απαιτούνται από το ένα παιχνίδι μέχρι το επόμενο! Καλά - καλά ο ΕΣΑΚΕ δυσκολεύεται να βγάλει πρόγραμμα με την υπάρχουσα κατάσταση, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί από του χρόνου, όταν θα πρέπει να τα βρει με δύο κι όχι μία διοργανώτρια αρχή και με τις μέρες στο ενδιάμεσο να είναι σαφώς λιγότερες!

7. Μικρότερο ζήτημα, αλλά θα απασχολήσει στην πορεία και αφορά στους διαιτητές. Η FIBA είναι αποφασισμένη να αποκλείσει τους διαιτητές που θα επιλέξουν Ευρωλίγκα, κάτι που σημαίνει πως όλες οι διοργανώσεις θα ψάχνουν διαιτητές για να καλύψουν τις ανάγκες τους...

Συμπέρασμα; ΧΑΟΣ!

 

Τελευταία Νέα