Η μεγαλύτερη εμφάνιση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (poll)

Η μεγαλύτερη εμφάνιση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (poll)

bet365

Με αφορμή τα όργια του Κάρι και μετά από άπειρη κουβέντα στο γραφείο, επειδή ήταν αδύνατον να συμφωνήσουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε τον λόγο σε εσάς... Ποια ήταν λοιπόν η καλύτερη ατομική εμφάνιση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ;

1. Το ασύλληπτο ρεκόρ του Μούμογλου

Κάνοντας κάποιος αναζήτηση για τον παίκτη που έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ θα πέσει πάνω στο όνομα του Αριστείδη Μούμογλου και τους 145 πόντους που πέτυχε στην αναμέτρηση του Ηρακλή κόντρα στον ΒΑΟ (170-94) τον Ιούλιο του 1973. Η επίδοση του είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφθεί από κάποιον άλλον παίκτη στο μέλλον και γι' αυτό μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για πάντα.

2. Οι 73 του Γιαννάκη

Γκάλης και Γιαννάκης, Γιαννάκης και Γκάλης αποτελούν ίσως το κορυφαίο δίδυμο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς μαζί κατάφεραν να ανεβάσουν την Ελλάδα στην ελίτ και να ανοίξουν τον δρόμο για πολλές επιτυχίες στο μέλλον. Η πιο ιστορική στιγμή τους (εκτός Εθνικής) ωστόσο, έλαβε χώρα στο κλειστό γήπεδο του Πλάτωνα στη Νίκαια και στο παιχνίδι μεταξύ Ιωνικού και Άρη. Ο Άρης είχε φύγει με το «διπλό» επικρατώντας 114-113, ωστόσο το παιχνίδι έχει μείνει στην ιστορία ως μια απίστευτη παράσταση των δυο κορυφαίων παικτών της χώρας. Ο Γκάλης σταμάτησε στους 62 πόντους, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 73. Συνολικά οι δυο παίκτες πέτυχαν 135 πόντους.

3. Το 53άρι του Gangster

Το μακρινό 1986, πριν καν η Ελλάδα κατακτήσει το ευρωπαϊκό του 1987 που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης πραγματοποίησε πιθανότατα την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του με το εθνόσημο σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Παναμά. Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας σταμάτησε στους 53 πόντους με 21/28 προσπάθειες με την Ελλάδα να επικρατεί με 110-81 σε παιχνίδι για την 1η φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ισπανίας το 1986. Σε εκείνη τη διοργάνωση η Ελλάδα είχε κατακτήσει την 10η θέση.

4. 40 ο Νικ - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1987 επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης στο μεγάλο τελικό με 103-101. Πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης (αλλά και της διοργάνωσης) ήταν ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος σταμάτησε στους 40 πόντους και οδήγησε την Ελλάδα στον πρώτο της τίτλο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

5. Ο all-around Φάνης

Ο για πολλούς πιο ταλαντούχος παίκτης του ελληνικού μπάσκετ είχε πραγματοποιήσει μια απίστευτη ραψωδία πριν από 22 χρόνια, όταν η Εθνική αντιμετώπιζε τον οικοδεσπότη Καναδά στο μουντομπάσκετ του 1994. Ο Φάνης Χριστοδούλου σταμάτησε στους 26 πόντους, ενώ είχε και 10 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 3 ασίστ, υποχρεώνοντας τον Καναδά του Ρικ Φοξ σε ήττα με 72-71 και πρόωρο αποκλεισμό. Εν τέλει η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση, καθώς αποκλείστηκε με κάτω τα χέρια στον ημιτελικό από τις ΗΠΑ.

6. Ο Τσάρος Παπαλουκάς

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του FINAL 4 της Πράγας το 2006, καθώς οδήγησε την ΤΣΣΚΑ στην κατάκτηση του τροπαίου με μια εκπληκτική εμφάνιση στον μεγάλο τελικό. Ο Έλληνας γκαρντ σημείωσε 18 πόντους, μάζεψε 3 ριμπάουντ, μοίρασε 7 ασίστ, ενώ είχε και 2 κλεψίματα σε 30 λεπτά στη νίκη της ΤΣΣΚΑ επί της Μακάμπι με 73-69.

7. Ο Κουφός αλά... Ντιρκ

Η Εθνική Ελλάδος εφήβων κατέκτησε τη δεύτερη θέση πίσω από τη Σερβία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων το 2007, ωστόσο την παράσταση έκλεψε ο Κώστας Κουφός στις πρώτες του εμφανίσεις με το εθνόσημο. Ο διεθνής σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς είχε στεφθεί πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης με 26,5 πόντους και 13 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και κορυφαία του αναμέτρηση ήταν στον ημιτελικό με τη Λιθουανία, όταν σταμάτησε στους 37 πόντους, μάζεψε 20 ριμπάουντ και μοίρασε 5 τάπες σε 40 λεπτά συμμετοχής.

8. Ο Διαμαντίδης που τα «κάνει όλα»

Ήταν 5 Απριλίου 2012 όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνιση της ευρωπαϊκής του καριέρας. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού οδήγησε την ομάδα του σε μια τεράστια νίκη με 86-85 κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ στο 5ο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης και της έδωσε την πρόκριση στο FINAL 4. Ο «3D» ήταν συγκλονιστικός. Σταμάτησε στους 25 πόντους με 15/18 βολές, είχε 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο και 12 κερδισμένα φάουλ σε 33 λεπτά συμμετοχής.

9. Οι «βόμβες» του Kill Bill

Δυο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2013, ο Βασίλης Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του και το έκανε με μια μυθική εμφάνιση στον τελικό του FINAL 4 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι back 2 back πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν με 100-88 με τον αρχηγό να σταματάει στους 22 πόντους με 5/9 τρίποντα και 7/10 βολές. Ο V-Span μπορεί να μην ήταν καθόλου καλός στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο στο δεύτερο μέρος έκανε ότι ήθελε την άμυνα της Ρεάλ και οδήγησε την ομάδα του στην τεράστια νίκη.

10. Triple Double Giannis

Εδώ και τρεις σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συναρπάζει με τα κατορθώματά του στο ΝΒΑ και πλέον δικαίως θεωρείται σταρ του πρωταθλήματος. Την κορυφαία του επίδοση ωστόσο την πέτυχε κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς πριν από μερικές ημέρες (23/2), όπου τελείωσε την αναμέτρηση με τριπλ νταμπλ, το πρώτο της καριέρας του. Ο 21χρονος φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς, στο τελευταίο παιχνίδι του ενάντια στον θρυλικό Κόμπι Μπράιαντ πέτυχε 27 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ και μοίρασε 10 ασίστ, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 108-101.

 

Τελευταία Νέα