Τρινκιέρι: Αποτυχημένος στην Ελλάδα, επιτυχημένος οπουδήποτε αλλού (vid&pics)

Τρινκιέρι: Αποτυχημένος στην Ελλάδα, επιτυχημένος οπουδήποτε αλλού (vid&pics)
Ο... πολυμήχανος Αντρέα Τρινκιέρι οδηγεί τη Μπάμπεργκ σε μια εκπληκτική πορεία στη φετινή Ευρωλίγκα και το gazzetta.gr θυμίζει το πέρασμα του από την Ελλάδα και τα όσα έχει κάνει στην καριέρα του.

Είναι από τους προπονητές που τους βλέπεις να προοδεύουν και λες «γιατί δεν έπιασε σ' εμάς», από τους ανθρώπους που χαιρόσουν να τον ακούς να μιλάει, να επικοινωνεί, αλλά οι συνθήκες τα 'φεραν έτσι να φύγει κακήν κακώς από τη χώρα μας και να... βρει την υγεία του στη Γερμανία και την Μπάμπεργκ...

Ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν είναι απλά ένας προπονητής που έφυγε με το στίγμα του αποτυχημένου από την Ελλάδα. Είναι ένας προπονητής που δεν πέτυχε ΜΟΝΟ στην Ελλάδα. Ο,τι έκανε πριν, ό,τι κάνει τώρα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και η παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας δεν ήταν παρά μια κακή παρένθεση στην επιτυχημένη πορεία του.

Η Μπάμπεργκ λοιπόν είναι το τελευταίο δημιούργημά του, μια ομάδα που είναι η ευχάριστη έκπληξη του Top-16, μια καλοκουρδισμένη μηχανή που έκανε μεγάλο διπλό στο ΣΕΦ, έβαλε στα σχοινιά την Μπαρτσελόνα και πλέον έχει ξεκάθαρο στόχο την πρόκριση στους «8» για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η καταγωγή του και ο έρωτας με το μπάσκετ

Ο Αντρέα είναι «προϊόν» τεσσάρων εθνικοτήτων. Η μητέρα του από την Κροατία, ο πατέρας του από την Αμερική, η γιαγιά του από το Μαυροβούνιο κι ο παππούς του από την Ιταλία.

Εκείνος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1967 στην Ιταλία και από μικρός ήξερε να επικοινωνεί σε τρεις διαφορετικές γλώσες.

Η αγάπη του με το μπάσκετ άρχισε από πολύ μικρή ηλικία και ήξερε ότι θα ασχοληθεί με αυτό επαγγελματικά. «Μεγαλώνοντας, το μόνο πράγμα που ήθελα να κάνω είναι να παίζω μπάσκετ, αλλά από νωρίς κατάλαβα πως δε θα μπορούσα να είμαι καλός για να παίξω σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, σκέφτηκα πως μέσω της προπονητικής θα μπορούσα να μείνω κοντά στο παιχνίδι», έχει δηλώσει ο Ιταλός προπονητής.

Το καυστικό χιούμορ του και το σόου στο All Star Game

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Ιταλό προπονητή είναι αναμφίβολα το καυστικό χιούμορ του και η ικανότητά του να επικοινωνεί με τα Μέσα.

Το χει αποδείξει σε κάθε ομάδα, κάθε πόλη και κάθε χώρα που έχει εργαστεί.

Δε θα μπορούσε να μην το κάνει και στη Γερμανία, όπου στο All Star Game της φετινής σεζόν έκλεψε την παράσταση.

Πως; όταν πλησίασε τον διαιτητή της αναμέτρησης και τον... απέβαλε με τεχνική ποινή.

Το πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο του Μιλάνου

Ο Τρινκιέρι έχει από πολλούς χαρακτηριστεί μινιμαλιστής, λόγω της ηρεμίας, αλλά και της τελειομανίας που τον διακατέχει.

Σπατάλησε το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από 8 χρόνια, όταν ακόμη ήταν προπονητής στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, προκειμένου να φτιάξει το διαμέρισμά του σε προάστιο του Μιλάνου.

«Η αληθινή ιστορία για αυτό το διαμέρισμα έχει να κάνει με την αγάπη μου για την Νέα Υόρκη και τα λοφτ. Έχω μια εκπληκτική δουλειά, η οποία όμως είναι γεμάτη άγχος. Περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε γήπεδα και γυμναστήρια, οπότε ήθελα ένα... τσαρδί, στο οποίο θα επέστρεφα και θα ήμουν άνετος», είχε πει σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς.

Η υπόκλιση του στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Με μια υπόκλιση είχε υποδεχθεί ο Τρινκιέρι τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο περιθώριο ενός σεμιναρίου του ΣΕΠΚ στη Θεσσαλονίκη.

Ο 44χρονος τότε προπονητής ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει πριν τον Ομπράντοβιτς, κάτι που όπως είπε, ήταν τεράστια τιμή για εκείνον.

«Είμαι τυχερός που μιλάω πριν από τον Ομπράντοβιτς. Εάν μιλούσα μετά δε θα με θυμόταν κανείς. Τα πάντα θα ήταν διαφορετικά μετά την ομιλία του»

Η ανακάλυψη του Κάιλ Χάινς

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Τρινκιέρι ήταν και η... ανακάλυψη του Κάιλ Χάινς.

Ο προπονητής της Βερόλι, τότε, βρέθηκε σε summer league τους Λας Βέγκας και κυριολεκτικά ερωτεύτηκε τον Κάιλ Χάινς.

«Ήμουν στο Λας Βέγκας και με πλησίασε ο Τρινκιέρι λέγοντας μου να μετακομίσω στην Ιταλία. Μου είπε τα πάντα για την πόλη, για την ομάδα, αλλά και το ρόλο μου στην ομάδα. Το σκέφτηκα και τελικά πήγα να παίξω μπάσκετ εκεί», είχε πει ο Κάιλ Χάινς.

«Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Αντρέα γιατί αυτός ο άνθρωπος με πίστεψε και με βοήθησε να γίνω από μαθητής, επαγγελματίας. Πραγματικά τον ευχαριστώ για όλα», πρόσθεσε ο Αμερικανός σέντερ.

Η ζωή του Χάινς μόνο εύκολη δεν ήταν στην Ιταλία, καθώς ο Τρινκιέρι του έκανε συνεχώς... καψόνια.

Επί εβδομάδες ο Χάινς περνούσε κάθε προπόνηση εκτελώντας βολές, επειδή ο Αντρέα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τα ποσοστά του στο συγκεκριμένο τομέα.

Η φιλοσοφία του και ο σεβασμός για τον Μουρίνιο

Ο 49χρονος προπονητής της Μπάμπεργκ δηλώνει σκλάβος του μπάσκετ. Κυριολεκτικά.

«Ζω 24 ώρες το 24ωρο για το μπάσκετ», είχε πει στο παρελθόν.

Μάλιστα, ακολουθεί μια τακτική εμπνευσμένη από τον Ζοσέ Μουρίνιο όσον αφορά την σχέση και την επικοινωνία του με τους αθλητές.

«Να λες λίγα και καλά. Αν μπορείς με λίγα λόγια να δείχνεις στον παίκτη τι θέλεις από αυτόν, ακόμη καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ο βασιλιάς σε αυτό. Τον θαυμάζω, γιατί είναι ο πρώτος που κατάλαβε ότι η επικοινωνία είναι το Α και το Ω. Η δουλειά σου γίνεται πολύ πιο εύκολη αν ο άλλος κατανοεί απόλυτα τι θέλεις» εξήγησε για τον Μουρίνιο ο Τρινκιέρι.

Το παλμαρέ του και η εκπληκτική πορεία του με τη Μπάμπεργκ

Η προπονητική για τον Τρινκιέρι άρχισε από την ηλικία των 18.

Πρώτη ομάδα που εργάστηκε επαγγελματικά ήταν η Ολίμπια Μιλάνο, όταν ήταν βοηθός προπονητή για 6 χρόνια (1998-2004)

Την επόμενη τριετία εργάστηκε στην Τριμπόλντι, ενώ για έναν χρόνο πέρασε και από την Καζέρτα. Τη σεζόν 2008-09 ήταν προπονητής στην Βερόλι, πριν κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του με την Καντού.

Η θητεία του στην Καντού άρχισε το 2009 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013. Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε δυο φορές καλύτερος προπονητής του ιταλικού πρωταθλήματος, ενώ είχε συμμετοχή και στην Ευρωλίγκα.

Έμεινε για έναν χρόνο στην Εθνική (περισσότερα παρακάτω) ενώ εξαιρειτκή παρουσία είχε και στην Ούνικς Καζάν, με την οποία αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στο EuroCup.

Ο Τρινκιέρι επέστρεψε σε επίπεδο Ευρωλίγκας, καθώς το καλοκαίρι του 2014 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την γερμανική Μπάμπεργκ, με την οποία κάνει πράγματα και θαύματα φέτος.

Την οδήγησε στο ΤΟΡ 16 και παρότι είναι σε έναν όμιλο-φωτιά διεκδικεί επάξια την πρόκρισή της στα προημιτελικά, έχοντας μάλιστα επικρατήσει του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα (μέχρι στιγμής)

Η αποτυχία στην Εθνική

Τρινκιέρι και Εθνική ομάδα δεν χώρισαν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ιταλός πήγε στα δικαστήρια την ΕΟΚ ζητώντας αποζημίωση και η υπόθεση παραμένει ανοικτή, όπως ο ίδιος δήλωσε πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Ο Ιταλός είχε όλη την καλή διάθεση, αλλά το πέρασμά του από την ελληνική ομάδα δεν ήταν επιτυχημένο. Δεν προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις μιας ομάδας που συγκεντρώνεται για 2-3 μήνες; Δεν κατάφερε να ταιριάξει η χημεία του με τους παίκτες; Δεν αξιολόγησε σωστά το υλικό με αποτέλεσμα να κάνει πολλά λάθη στην τελική 12άδα;

Μπορεί κάποιο απ' αυτό, μπορεί και όλα αυτά. Η ουσία είναι ότι ο Τρινκιέρι μπήκε στον κατάλογο των αποτυχημένων από την Ελληνική Ομοσπονδία και απομακρύνθηκε κακήν - κακώς χωρίς να ολοκληρώσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει.

Η Εθνική πήγαινε για μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2013, αλλά τελικά περιορίστηκε στην 11η θέση με ρεκόρ 4-4 και μοιραία το τέλος του ήταν άδοξο...