«Δεν είναι απλό να είναι ο ΠΑΟ πάντα στην "ελίτ"!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Δεν είναι απλό να είναι ο ΠΑΟ πάντα στην "ελίτ"!»
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Νταρουσάφακα και παλαίμαχος άσος του "τριφυλλιού", Ιμπραήμ Κουτλουάι, μιλάει στο gazzetta.gr για το αποψινό (21.45) ματς, ανυπομονεί να ξαναμπεί στο ΟΑΚΑ και υπογραμμίζει ότι "κανείς δεν μπορεί να ξεγράφει τον Παναθηναϊκό!".

Το 2000 συμφώνησε με την ΑΕΚ κι έγινε ο πρώτος Τούρκος επαγγελματίας αθλητής που υπέγραψε συμβόλαιο με ελληνική ομάδα! Με την "κιτρινόμαυρη" φανέλα "σήκωσε" το Κύπελλο (2001) και το επόμενο καλοκαίρι, μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, με τα χρώματα του οποίου κατέκτησε συνολικά 6 τίτλους και κατά δική δήλωση, έζησε τα 2,5 (2001-03 & 2005) πιο επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του.

Ο λόγος για τον Ιμπραήμ Κουτλουάϊ, τον μεγαλύτερο σκόρερ της σύγχρονης ιστορίας του τουρκικού μπάσκετ και τον μοναδικό Τούρκο παίκτη που αγαπήθηκε τόσο πολύ στην χώρα μας. Ο 42χρονος πλέον "Ίμπο", που εδώ και 4,5 χρόνια έχει την ευθύνη για την αγωνιστική και διοικητική λειτουργία της Νταρουσάφακα, επέστρεψε στην Αθήνα με την αποστολή της αποψινής (21.45) αντιπάλου του Παναθηναϊκού και μίλησε στο gazzetta.gr για τη ζωή μετά το μπάσκετ, την ενασχόλησή του με τον όμιλο Dogus Holding, τις αναμνήσεις του με την "πράσινη" φανέλα, τους στόχους της ομάδας του και τη δυναμική του "τριφυλλιού" στην εφετινή σεζόν.

Πως άλλαξε η μοίρα της Νταρουσάφακα

«Με την Νταρουσάφακα ενεπλάκην για πρώτη φορά πριν από 4,5 χρόνια, όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν στην Α2 Κατηγορία κι ανέλαβα το management της ανδρικής ομάδας και την διοικητική ευθύνη των τμημάτων υποδομής. Διατηρούσα εδώ και πολλά χρόνια, άλλωστε, τις δικές μου ακαδημίες κι έτσι μαζί με τους ανθρώπους της ομάδας, φτιάξαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας και δημιουργήσαμε ένα δίκτυο σε όλη την Τουρκία. Το 2013, προέκυψε η γνωριμία με τον ιδιοκτήτη της Dogus Holding, Φερίτ Σαχένκ και η επιθυμία του να επενδύσει στην ομάδα, μας βοήθησε να ανέβουμε στην Α1 και μας έδωσε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα φιλόδοξο και μεγαλόπνοο πλάνο, πάνω στο οποίο πρέπει ένα στηρίζεται ένα μεγάλο club. Υπ' αυτό το πρίσμα φτιάξαμε το δικό μας γήπεδο, τη "Volkswagen Arena", που είναι μία μικρογραφία των γηπέδων που παίζουν οι ομάδες του ΝΒΑ, με απλά μικρότερη χωρητικότητα. Επιπροσθέτως, χαράξαμε ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Νταρουσάφακα πρέπει να έχει φτάσει στο επίπεδο να διεκδικεί όλους τους εγχώριους τίτλους και να πρωταγωνιστεί στην Ευρωλίγκα!», μας είπε αρχικά ο Ιμπραήμ Κουτλουάϊ, που αναφέρεται μόνο στον διευθύνοντα σύμβουλο του τουρκικού επιχειρηματικού κολοσσού (διαθέτει συνολικά 25 εταιρίες και απασχολεί περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους) και είναι υπεύθυνος κοινωνικής ευθύνης ολόκληρης της Dogus Holding.

«Πετυχημένη η πρώτη μας συμμετοχή στην Ευρωλίγκα!»

Tον ρωτάμε να μας πει για την εφετινή παρουσία της ομάδας του στην Ευρωλίγκα, καθώς στο πλαίσιο του Top-16, η Νταρουσάφακα θα αντιμετωπίσει δύο φορές, την παλιά του αγάπη, τον Παναθηναϊκό. «Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία, από τη στιγμή που στην παρθενική μας σεζόν στην διοργάνωση, καταφέραμε να μπούμε στην φάση των "16"! Αυτό, όμως και παρ' ότι μέχρι στιγμής έχουμε τέσσερις ήττες σε ισάριθμους αγώνες, δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε αδιάφορα τα παιχνίδια. Ίσα-ίσα, που στόχος μας είναι να παρουσιαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε όσες περισσότερες νίκες γίνεται, για να αποκτήσουμε εμπειρίες για του χρόνου, οπότε και θα βάλουμε ψηλότερα τον πήχη. Μόνο και μόνο που έχουμε φτάσει στο σημείο να παίζουμε στο ίδιο επίπεδο με τον Παναθηναϊκό, είναι μεγάλη υπόθεση για την ομάδα μας και μέσα απ' αυτούς τους αγώνες πρέπει να χτίσουμε τον χαρακτήρα μας.», υπερθεμάτισε ο παλαίμαχος Τούρκος που το 1999, ως παίκτης της Εφές Πίλσεν, τότε, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκα (μ.ο. 21,4π.).

Το κεφάλαιο "Παναθηναϊκός" και η άποψη του για την εφετινή πορεία

Μοιραία η κουβέντα καταλήγει στην βράβευση που του ετοιμάζει η διοίκηση του Παναθηναϊκού για την προσφορά του στην ομάδα... «Όταν το έμαθα, πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ και δεν σου κρύβω ότι περιμένω πως και πως την στιγμή που θα μπω στο ΟΑΚΑ και θα ζήσω και πάλι αυτή την φανταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και την οποία, δε γίνεται να ξεχάσω ποτέ! Με την "πράσινη" φανέλα πέρασα τις καλύτερες και πιο έντονες στιγμές της καριέρας μου, στον ΠΑΟ (σ.σ.: έτσι ακριβώς το είπε) γύρισα από το ΝΒΑ και πραγματικά οι δεσμοί που με συνδέουν με τους ανθρώπους του και την οικογένεια Γιαννακόπουλου, είναι τόσο στενοί, που νιώθω την ομάδα σαν οικογένειά μου!», εξομολογήθηκε ο "Ιμπο", πριν του ζητήσουμε την άποψή του για την αλλοπρόσαλλη εικόνα που παρουσιάζει φέτος η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. «Ο Παναθηναϊκός είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης και η δυναμική του φαίνεται από το γεγονός ότι παραμένει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και παρά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς, κάθε χρόνο φτάνει ένα βήμα πριν το φάϊναλ-φορ. Δεν είναι καθόλου απλό επίτευγμα αυτό, αλλά μόνο ομάδες με παράδοση, ιστορία και πολλούς ευρωπαϊκούς τίτλους στην τροπαιοθήκη τους, μπορούν να διατηρηθούν σ' αυτό το επίπεδο. Από 'κει και πέρα, όσον αφορά στην εφετινή προσπάθεια, νομίζω ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, υπάρχει νέος προπονητής, οπότε είναι λογικό να απαιτείται μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, μέχρι να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρώ ότι η μέχρι τώρα πορεία της ομάδας είναι κακή... Αντίθετα, πιστεύω ότι καθώς η σεζόν μπαίνει στην κρίσιμη καμπή της και από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα είναι πλήρης, θα παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερος. Τα πάντα άλλωστε, θα κριθούν στους δύο τελευταίους μήνες της χρονιάς... Κανείς δεν δικαιούται να ξεγράφει από τον Ιανουάριο τον ΠΑΟ!», κατέληξε ο Ιμπραήμ Κουτλουάϊ, που τη σεζόν 2000-01, ως παίκτης της ΑΕΚ, αναδείχτηκε MVP του ελληνικού πρωταθλήματος.