Γκιστ: «Kίνδυνος να χάσουμε το τρένο...»

Αντώνης Καλκαβούρας
Γκιστ: «Kίνδυνος να χάσουμε το τρένο...»
Ο Τζέϊμς Γκιστ αναρωτιέται που πήγε η μαχητικότητα του "τριφυλλιού" και μιλώντας στο gazzetta.gr χαρακτηρίζει την ήττα (63-74) από τον Ερυθρό Αστέρα "καμπανάκι" για τη συνέχεια, που αν δεν το ακούσουν, θα χάσουν το τρένο!

Δεν έχουν περάσει 1-2 λεπτά από τη λήξη του αγώνα στο κλειστό του ΟΑΚΑ και στον μακρύ διάδρομο των αποδυτηρίων το contrast των συναισθημάτων είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Από τη μία πλευρά, οι νικητές παίκτες του Ερυθρού Αστέρα που διέτρεξαν όλη την απόσταση με άλματα, αγκαλιές, πανηγυρισμούς και χορευτικά και από την άλλη, στον Παναθηναϊκό, η πλήρης κατήφεια, όχι τόσο πολύ για την ήττα, όσο για την αποκαρδιωτική αγωνιστική εικόνα. Μία του κλέφτη, ήταν η Μάλαγα (68-66), δύο του κλέφτη ήταν η Κηφισιά (63-57), η τρίτη με τους πρωταθλητές Σερβίας, ήταν η φαρμακερή (63-74) και αυτός ήταν και ο λόγος που ο διοικητικός ηγέτης του "τριφυλλιού", Δημήτρης Γιαννακόπουλος, "κατέβηκε" και με περισσή ψυχραιμία και νηφαλιότητα, μίλησε στους παίκτες και το προπονητικό team και μεταξύ άλλων επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο ενός μηνιάτικου μισθού σε όλους.

«Μοναδικό "φάρμακο" η νίκη επί της Λοκομοτίβ!»

Λίγα λεπτά αργότερα, άνοιξε η πόρτα των αποδυτηρίων για τους δημοσιογράφους και ο μοναδικός διαθέσιμος παίκτης των γηπεδούχων που συναντήσαμε ήταν και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. «Χάσαμε αρκετά εύκολα καλάθια και πολλά ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια! Αυτή νομίζω είναι η πιο λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω για την ψυχολογική "καθίζηση" της ομάδας! Σίγουρα, δεν ήρθε η καταστροφή... Χάσαμε για πρώτη φορά στην έδρα μας, αλλά έχουμε ακόμη 11 ματς στο Top-16, επομένως αρκετές ευκαιρίες για να διορθώσουμε την κατάσταση... Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι της επόμενης εβδομάδας στο Κράσνονταρ με την Λοκομοτίβ, γιατί μία νίκη στη Ρωσία, θα αποτελέσει το καλύτερο "φάρμακο" για τη συνέχεια. Αυτό που δεν μπορώ να εξηγήσω είναι η συνολική αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Μπήκαμε στο γήπεδο χωρίς την αίσθηση του κατεπείγοντος και αυτό δεν επιτρέπεται σε αυτό το επίπεδο. Στο μπάσκετ, δεν υπάρχουν μαγικά και δεν χρειάζεται κάποιος... "τσιπάκι" για να παίξει καλά... Πρέπει να θέλει να το κάνει γιατί αλλιώς δε γίνεται τίποτε. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι παίζουμε στον Παναθηναϊκό, που είναι μία από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ... Αυτή η ήττα είναι κάτι σαν καμπανάκι, που αν δεν το ακούσουμε, θα χάσουμε το τρένο! Σίγουρα, θα τύχουν και βραδιές σαν την αποψινή (σ.σ.: χθεσινή), που είχαμε 3/24 τρίποντα στα καλάθια μας, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επανέλθουμε στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης!», υπερθεμάτισε ο Τζέϊμς Γκιστ (15π., 3ρ., 2ασ. & 2κλ.), που ήταν από τους λίγους "πράσινους" που επέδειξαν μαχητικότητα.

«Σε καμία περίπτωση δεν ήταν εύκολο!»

Νωρίτερα, είχαμε προλάβει να εισχωρήσουμε στα ενδότερα των Σέρβων! Η ατμόσφαιρα πανηγυρική, γι' αυτό και μέσα στα αποδυτήρια, έπαιζε στη διαπασών μία πρόσφατη σερβική επιτυχία και τα χορευτικά των νικητών έδιναν κι έπαιρναν! «Σημαίνει πολλά για μας αυτό το αποτέλεσμα! Έστω κι αν η τελική διαφορά των έντεκα πόντων προδιαγράφει την εικόνα μίας "καθαρής" νίκη, σε κανένα σημείο του αγώνα δεν αισθανθήκαμε ασφάλεια και αυτό, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει γυρίσει πολλά παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα... Νομίζω όμως, ότι απόψε (σ.σ.: χθες) είχαμε μεγαλύτερη διάρκεια, παίξαμε σαν ομάδα, είχαμε εξαιρετική αμυντική απόδοση και κυκλοφορήσαμε σωστά την μπάλα στην επίθεση για να βγάλουμε αρκετά ελεύθερα σουτ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί πέρα από το ότι πετύχαμε την πρώτη μας νίκη στο Top-16, αποκτήσαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς να κάνουμε σχέδια πρόκρισης γιατί σε αυτό το επίπεδο, μπορείς να χάσεις από οποιονδήποτε αντίπαλο, αν δεν παίξεις καλά! Γι' αυτό και πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με το επόμενο παιχνίδι, χωρίς να κοιτάμε πιο μακριά.», μας είπε στα αποδυτήρια ο πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών Σερβίας, Γερμανός Μάϊκ Τσίρμπες (12π. & 4ρ. σε 17'), που επικράτησε στα σημεία στη μονομαχία με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (12π. & 1ρ. με 5/5 σουτ σε 16') και έδειχνε πολύ εξοικειωμένος με την σερβική μουσική.

«Νίκες σαν κι αυτή, "χτίζουν" τον χαρακτήρα μας!»

«Είναι μία νίκη, που σίγουρα, θα μας κάνει σίγουρα να ξεχάσουμε πιο εύκολα την ήττα της πρεμιέρας στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές (σ.σ.: 85-84) και για μία τόσο νεανική ομάδα, όπως η δική μας, είναι πολύ σημαντικό να κερδίζει τέτοιους αντιπάλους και σε τέτοιες έδρες για "χτίζουν" τον χαρακτήρα μας! Ήρθαμε εδώ με καλή ψυχολογία και μπήκαμε στο γήπεδο πίεση και με διάθεση να εφαρμόσουμε το πλάνο μας. Από τη στιγμή που αντέξαμε στην πίεση του Παναθηναϊκού στην 3η περίοδο, αρχίσαμε να το πιστεύουμε περισσότερο και να είμαστε πιο επιθετικοί στην άμυνα. Οι αντίπαλοί μας έχασαν αρκετά ελεύθερα σουτ και προς το τέλος, ευστοχήσαμε σε 2-3 μεγάλα σουτ και πετύχαμε ορισμένα εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, οπότε η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ μας.», επεσήμανε ο πολύ καθοριστικός, Μπράνκο Λάζιτς (11π., 3ρ. με 3/4 σουτ), που με ένα "φαρμακερό" τρίποντο (53-64) και 2/2 βολές (58-69), διατήρησε σε δύο διαφορετικά σημεία του τελευταίου 4λέπτου, την διαφορά στο -11! «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του συλλόγου, βέβαια, η κατάκτηση της Αδριατικής Λίγκας, έχει μεγαλύτερη αξία, αλλά αν μας κάτσει και η πρόκριση στα πλέϊ-οφ, δεν θα πούμε και "όχι"!», πρόσθεσε ο 27χρονος Σέρβος γκαρντ, που μετά τον Στίματς, είναι ο πιο παλιός παίκτης της ομάδας.