«Δεν "βλέπω" τον ΠΑΟ στο φάϊναλ-φορ!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Δεν "βλέπω" τον ΠΑΟ στο φάϊναλ-φορ!»
Ο νέος "assist-man" της Ευρωλίγκα, Στέφαν Γιόβιτς, εκτιμά ότι από τον όμιλο του Παναθηναϊκού, μόνο η Φενέρμπαχτσέ ξεχωρίζει και μιλώντας στο gazzetta.gr, δηλώνει ότι οι ελπίδες πρόκρισης του Ερυθρού Αστέρα, περνούν από το ΟΑΚΑ!

Γεννήθηκε στην πόλη Νις και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην τοπική Σλόγκα, πριν μετακομίσει για δύο χρόνια (2012-2014) στη Ραντνίτσκι Κραγκούγιεβατς. Το καλοκαίρι του 2014, πήρε μετεγγραφή στον Ερυθρό Αστέρα κι έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την Εθνική Σερβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, όπου και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Πέρυσι κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Αδριατική Λίγκα με τη "ερυθρόλευκη" φανέλα του "Crvena Zvezda" κι έκανε το ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 2,9π., 2,1ρ., 2,8ασ. & 1,0κλ.), ενώ ένας τραυματισμός τον έθεσε νοκ-άουτ από το περασμένο Ευρωμπάσκετ. Φέτος, είναι η χρονιά του! Είναι ο 2ος πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του στην Αδριατική Λίγκα (μ.ο. 8,4π., 3,6ρ., 4,8ασ. & 2,0κλ. με 57,4% στα σουτ), ενώ στην 2η χρονιά του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (μ.ο. 7,7π., 2,9ρ., 7,3ασ. & 1,7κλ.), είναι 2ος στις ασίστ.

Ο λόγος για τον 25χρονο διεθνή Σέρβο point-guard, Στέφαν Γιόβιτς, που στις 12 του περασμένου Νοεμβρίου (μία μέρα πριν τα γενέθλια του), μοίρασε 19 ασίστ στον αγώνα του Ερυθρού Αστέρα με την Μπάγερν στο Μόναχο κι έγινε και πήρε το ρεκόρ της Ευρωλίγκα στις τελικές πάσες σε ένα ματς, από τον "δικό μας", Θοδωρή Παπαλουκά. Το gazzetta.gr συνομίλησε με τον υψηλόσωμο (1,98) πλέϊ-μέϊκερ και λίγες ώρες πριν το αποψινό (21.15) τζάμπολ του Παναθηναϊκού με τους πρωταθλητές Σερβίας, σας παρουσιάζει τις ενδιαφέρουσες απόψεις του.

Εδώ και πολλά χρόνια, όλες σχεδόν οι ελληνοσερβικές αναμετρήσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι φέτος ο Παναθηναϊκός έχει στον πάγκο του τον προπονητή της Εθνικής Σερβίας κι άλλους τρεις συμπατριώτες σας, καθιστά το συγκεκριμένο ματς ιδιαίτερα δημοφιλές για την σερβική φίλαθλη κοινότητα;

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό παιχνίδι από πολλές απόψεις και για τις δύο ομάδες. Κατ' αρχήν, μόνο και μόνο που βρισκόμαστε στο Top-16, με τόσα προβλήματα και τόσες αλλαγές και τραυματισμούς από την αρχή της χρονιάς, είναι μεγάλη επιτυχία για μας! Από 'κει και πέρα, δε νομίζω ότι το παιχνίδι έχει ένα κάποιοι παραπάνω ενδιαφέρον από οποιοδήποτε άλλο... Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, παίξαμε με την Φενέρμπαχτσέ, που έχει coach τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και παίκτες τους Μπογκντάνοβιτς, Κάλινιτς και Άντιτς...»

Με τι προσδοκίες συνεχίζετε στην εφετινή Ευρωλίγκα, από τη στιγμή που προκριθήκατε στο Top-16;

«Ο βασικός μας στόχος είναι να παρουσιάσουμε βελτίωση σε σχέση με πέρυσι και μέσα από αυτό το μίνι-πρωτάθλημα με τόσα δύσκολα παιχνίδια, να χτίσουμε τον χαρακτήρα μας σαν και να ωριμάσουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!»

Χάσατε δύσκολα και στο τελευταίο σουτ, στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές στην πρεμιέρα και παραδοθήκατε σχεδόν αμαχητί απέναντι στην Φενέρμπαχτσέ μέσα στο Βελιγράδι, μπροστά στο ένθερμο κοινό σας. Πως αντιμετωπίζετε την τρίτη πρόκληση που είναι το αυριανό (σ.σ.: αποψινό) ματς με τον Παναθηναϊκό;

«Η γενικότερη φιλοσοφία μας συνίσταται στο να παίξουμε σκληρή επιθετική άμυνα! Αν είμαστε αποτελεσματικοί σ' αυτό το κομμάτι και λειτουργήσουμε σωστά ως σύνολο, τότε πιστεύουμε ότι μπορούμε να δυσκολέψουμε, ακόμη και να κερδίσουμε μέχρι και τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, μία εκ των οποίων είναι ο Παναθηναϊκός...»

Δηλαδή μπορείτε να φύγετε νικητές από το ΟΑΚΑ;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αντίπαλός μας είναι το φαβορί, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν ήρθαμε στην Αθήνα χωρίς φιλοδοξίες και θα μπούμε στο γήπεδο χωρίς καμία πίεση... Aν κερδίσουμε, αυτομάτως θα αρχίσουμε να κοιτάζουμε πιο ψηλά!»

Που πιστεύεις ότι θα κριθεί το παιχνίδι;

«Σ' αυτό το επίπεδο, συνήθως οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Πέρα από την επιθετική άμυνα που προανέφερε, για μας είναι σημαντικό να έχουμε την μέγιστη δυνατή συγκέντρωση, να δημιουργήσουμε και να ευστοχήσουμε στα περισσότερα ελεύθερα σουτ...»

Πως βλέπεις τον δικό σας όμιλο σε σχέση με το άλλο γκρουπ, που δείχνει πολύ πιο δυνατό και ανταγωνιστικό;

«Αν εξαιρέσουμε την Φενέμπαχτσέ, που κατά την άποψή μου έχεις πολύ ποιοτικό ρόστερ και είναι το φαβορί για την πρώτη θέση, ο όμιλός μας είναι πολύ ισορροπημένος. Νομίζω ότι όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουμε μοιρασμένες πιθανότητες για την πρόκριση στα πλέϊ-οφ. Πάντως, είναι αρκετά νωρίς ακόμη για συμπεράσματα με 12 αγωνιστικές να υπολείπονται...»

Να μιλήσουμε λίγο για σένα... Στην 2η χρονιά σου στην Ευρωλίγκα πέτυχες κάτι πολύ σπουδαίο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ (19!) σε ένα παιχνίδι, το οποίο πέρασε και από τον Θοδωρή Παπαλουκά. Πως θα χαρακτήριζες γενικά τον εαυτό σου όσον αφορά το τι μπορείς να κάνεις μέσα στο γήπεδο;

«Κατ' αρχήν είναι πολύ μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην ίδια συζήτηση με έναν τόσο σπουδαίο παίκτη όπως ο Παπαλουκάς, που έχει πετύχει τόσα πολλά στην καριέρα του, ενώ εγώ ακόμη είμαι στα πρώτα μου βήματα. Από 'κει και πέρα, θα έλεγα ότι πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο, είμαι ένας πλέϊ-μέϊκερ! Πρωταρχικός μου στόχος είναι να οργανώσω το παιχνίδι της ομάδας, να τρέξω σωστά τα plays, να αλλάξω τον ρυθμό του παιχνιδιού, να σπρώξω την μπάλα στον αιφνιδιασμό, να δημιουργήσω και φυσικά να παίξω άμυνα. Όλα αυτά, προσπαθώντας να βελτιώνομαι συνεχώς σε όλους τους τομείς...»

Ποιο μοντέλο του combo-guard σ' αρέσει περισσότερο και πιστεύεις ότι σου ταιριάζει; Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Ντε Κολό ή Τζόρτζεβιτς;

«Τι μου είπες τώρα; Πολύ δύσκολη ερώτηση! Όλοι αυτοί που ανέφεραν είναι παίκτες του ανώτατου επιπέδου και σίγουρα μέσα στους κορυφαίους superstars του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Αν πρέπει να απαντήσω κάτι, θα σου πω ότι λόγω στυλ και φιλοσοφίας μέσα στο γήπεδο, το προφίλ του Διαμαντίδη, μου ταιριάζει περισσότερο, ενώ ο Τζόρτζεβιτς ήταν η έμπνευση της παιδικής μου ηλικίας...»

Ανεξαρτήτως ομίλων, ποιες ομάδες πιστεύεις ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο Βερολίνο (F4);

«Η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρ, ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα!»

Κλείνοντας, πέρυσι δεν έπαιξες - λόγω τραυματισμού - στο Ευρωμπάσκετ, όπου η Εθνική Σερβίας δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιες ομάδες "βλέπεις" να παίρνουν τα τρία "εισιτήρια" για το Ρίο στο προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο υποθέτουμε ότι θα είσαι παρών...

«Πρώτα απ' όλα Θεού θέλοντος και υγείας επιτρέποντος, θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι διαθέσιμος! Για το αν θα επιλεγώ, θα πρέπει να ρωτήσετε τον coach Τζόρτζεβιτς. Όσον αφορά στην μάχη της πρόκρισης, νομίζω ότι ένα από τα τρία "εισιτήρια" θα είναι σερβικό!»