«Αν κερδίζεις σε Μόσχα και Τελ Αβίβ, μπορείς και στο ΟΑΚΑ!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Αν κερδίζεις σε Μόσχα και Τελ Αβίβ, μπορείς και στο ΟΑΚΑ!»
Ο μεγάλος απών της Μάλαγα, MVP της αποψινής (21.45) αντιπάλου του Παναθηναϊκού, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι όμιλοι και μιλάει ανοιχτά στο gazzetta.gr περί “διπλού” στην Αθήνα.

Στην 3η του χρονιά στην Ουνικάχα, ο 26χρονος διεθνής Λιθουανός φόργουορντ (2,05) βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας και γι' αυτό το ερχόμενο καλοκαίρι, το όνομά του θα παίξει πολύ στην μετεγγραφική αγορά και ο επόμενος προορισμός του, δεν αποκλείεται να είναι και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο λόγος για τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, που μετά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στο περασμένο Ευρωμπάσκετ (μ.ο. 8,7π. & 5,0ρ.), όπου η Λιθουανία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και “σφράγισε ” την πρόκρισή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο πρώτος σκόρερ της Μάλαγα στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 13,2π. & 3,5ρ.) μίλησε στο gazzetta.gr για το αποψινό (21.45) ματς με τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στο οποίο φιλοδοξούσε να κάνει μία παρόμοια εμφάνιση με εκείνες που έκανε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (22π., 4ρ. & 3ασ. με 9/12 σουτ) στη Μόσχα (86-78) και την Μακάμπι (23π. με 9/11 σουτ) στο Τελ Αβίβ (93-82), δηλαδή τις δύο πιο “καυτές” έδρες που “άλωσε” φέτος η ομάδα της Ανδαλουσίας. Χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο γιατί μία ίωση της τελευταίας στιγμής ανάγκασε τον ξανθομάλλη φόργουορντ να μείνει "κρεβατωμένος" και να αποκλειστεί από την αποστολή. Η συνέντευξη έγινε 48 ώρες πριν η Ουνικάχα "πετάξει" για την Αθήνα και τότε ο Κουζμίνσκας πίστευε ότι η ομάδα του μπορεί να φύγει νικήτρια από το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Με τι προσδοκίες μπήκατε στην μάχη του Top-16;

«Αν δει κανείς την βαθμολογική μας θέση στο ισπανικό πρωτάθλημα και πόσο πίσω έχουμε μείνει, θα συνειδητοποιήσει ότι έχουμε μπροστά μας 3,5 πάρα πολύ απαιτητικούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων πρέπει να έχουμε το μάξιμουμ της συγκέντρωσης για να μπορέσουμε να είμαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί και στις δύο διοργανώσεις. Κάναμε πολύ καλή προετοιμασία με στόχο να προκριθούμε στο Top-16 και τώρα που τα καταφέραμε, είμαστε αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα για να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά! Δεν στοχεύουμε κάπου συγκεκριμένα, απλά κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, γιατί με δύο δύσκολα ματς την εβδομάδα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό.»

Πως βλέπεις τον εφετινό Παναθηναϊκό;

«Μπορεί να μην άρχισε τη σεζόν τόσο δυνατά, αυτό όμως, δεν μας αποπροσανατολίζει, γιατί με νέο προπονητή και τόσους παίκτες στις Εθνικές ομάδας, αυτό ήταν λίγο-πολύ λογικό. Τώρα, όμως, είναι φανερό ότι έχει αρχίζει να βρίσκει ρυθμό, οπότε περιμένουμε ένα δύσκολο ματς. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ερχόμαστε με... λευκή σημαία, αντιθέτως, θα παλέψουμε για τη νίκη... Δεν συμφωνώ με τον περισσότερο κόσμο που θεωρεί τον όμιλό μας ως τον λιγότερο ισχυρό της φάσης των “16”, γιατί όπως είδαμε στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ αλλά και στις προηγούμενες διοργανώσεις της Ευρωλίγκα, σπάνια κερδίζουν οι ομάδες με τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες και τα πιο ποιοτικά ρόστερ...»

Έχεις φύγει ποτέ νικητής από το ΟΑΚΑ;

«Με την Εθνική ομάδα σε φιλικό ματς για το τουρνουά “Ακρόπολις”! Ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, όμως, όχι (σ.σ.: γελάει...)! Μία φορά, όταν έπαιζα στην Ζαλγκίρις, φτάσαμε κοντά, αλλά δεν καταφέραμε... Φέτος, όμως, έκανα την αρχή κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι, γιατί δεν είχα κερδίσει ποτέ στην Ευρωλίγκα μέσα στη Μόσχα και το Τέλ Αβίβ, οπότε για να μην τριτώσει το καλό και κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Αθήνα...»

Πόσο μεγάλη ζημιά ήταν για σας η απώλεια του βασικού σας point-guard (Στέφαν Μάρκοβιτς);

«Σε μία τόσο μεγάλη χρονιά με τόσες πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις, κακά τα ψέματα, οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Σίγουρα μας λείπει ήδη ο Στέφαν και το σοκ από τον τραυματισμό του ήταν τόσο μεγάλο, που στο πρώτο ματς χωρίς αυτόν, χάσαμε σχεδόν 40 πόντους από τη Γκραν Κανάρια. Αυτά έχει το μπάσκετ, όμως... Μία μέρα είσαι δυνατός και την άλλη ανήμπορος, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε αυτοί που είμαστε!»

Είναι προφανές, πάντως, ότι ο ανταγωνισμός της Ευρωλίγκα σας έχει κάνει κακό στη λίγκα ACB, καθώς κινδυνεύετε να μείνετε εκτός πρώτης 7άδας στη λήξη του 1ου γύρου και κατ' επέκταση εκτός final-eight στο Copa del Rey...

«Δεν ξέρω τι να απαντήσω σ' αυτό το ερώτημα... Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς είμαστε ασυνεπείς στις υποχρεώσεις μας στο ισπανικό πρωτάθλημα... Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται και στην κούραση και τον υψηλό ανταγωνισμό της Ευρωλίγκα, αλλά ακόμη έχουμε τρία παιχνίδια μπροστά μας και πιστεύω ότι τελικά θα καταφέραμε να πάρουμε το εισιτήριο της πρόκρισης για την γιορτή του Κυπέλλου, που φέτος θα γίνει στην Κορούνια!»

Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό σου και ακούμε ότι θα εξετάσεις αρκετά σοβαρά το σενάριο της μετακόμισής σου στο ΝΒΑ...

«Δεν το σκέφτομαι καθόλου για την ώρα... Ούτε αυτό, ούτε τις φήμες για το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων, γιατί είναι ενοχλητικό και για την ομάδα και για την συγκέντρωσή μου. Θέλω να τελειώσω όσο πιο επιτυχημένα γίνεται αυτή τη χρονιά και να είμαι απολύτως αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις της Μάλαγα. Ό,τιδήποτε διαφορετικό θα ήταν ήταν άδικο για την ομάδα μου...»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε για τον θρίαμβο του λιθουανικού μπάσκετ στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, όπου φτάσατε στον τελικό και “κλέψατε” το ένα από τα δύο ολυμπιακά εισιτήρια από ομάδες που θεωρούνταν καλύτερες από την δική σας, όπως η Γαλλία, η Σερβία και η Ελλάδα... Υπάρχει κάποιο μυστικό;

«Αυτό που έγινε ήταν μεγάλη έκπληξη ακόμη και για πολλούς συμπατριώτες μας στη Λιθουανία και αυτό γιατί μας έλλειπαν σημαντικοί παίκτες, όπως ο Κλέϊζα, ο Μοτεγιούνας και ο Πότσιους! Ίσως να βοήθησε και το δεν παίξαμε καλά από την αρχή του τουρνουά και κανείς δεν μας έδωσε την μεγάλη σημασία, ίσα-ίσα που οι περισσότερες ομάδες μας υποτίμησαν! Αλλά εμείς παίξαμε σαν ομάδα, είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί και δείξαμε ότι όταν παίζουμε για την πατρίδα μας, δεν μας νοιάζουν ούτε τα στατιστικά, ούτε ποιος θα παίξει καλύτερα. Το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να είμαστε ενωμένοι, να παίξουμε άμυνα, να μοιράσουμε τους ρόλους και να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα. Σημαντικό ρόλο σ' όλα αυτά έπαιξε η εμπειρία του coαch Καζλάουσκας, που εκπέμπει τεράστιο σεβασμό και είχε την εκτίμηση όλων μας.»