Τρία νέα στοιχεία στο παιχνίδι του Μάντζαρη

Τρία νέα στοιχεία στο παιχνίδι του Μάντζαρη

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Τρία νέα στοιχεία στο παιχνίδι του Μάντζαρη
Το gazzetta.gr παραθέτει τις τρεις νέες επιθετικές κινήσεις του Βαγγέλη Μάντζαρη και τη διάθεσή του για περισσότερα δίποντα.

«Την ημέρα που θα σταματήσω να μαθαίνω, θα σταματήσω να παίζω μπάσκετ» είχε πει ο Μάικλ Τζόρνταν.

Ένα βασικό στοιχείο το οποίο κάνει έναν παίκτη να αλλάζει επίπεδο, είναι η βελτίωση. Το μπάσκετ εξελίσσεται και κάθε παίκτης οφείλει να προσθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του.

Μία από τις ευλογίες που κουβάλησε στον Πειραιά ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο τρόπος λειτουργίας, σκέψης, προπόνησης και νοοτροπίας.

Πέντε χρόνια μετά ο Βαγγέλης Μάντζαρης αποδεικνύεται... σφουγγάρι και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει όχι μόνο στοιχεία του παιχνιδιού του που έχουν αλλάξει, αλλά και αριθμούς που το πιστοποιούν.

Από την περασμένη σεζόν μέχρι και τώρα ο διεθνής γκαρντ έχει προσθέσεις τρεις κινήσεις στο επιθετικό του παιχνίδι οι οποίες τον έχουν κάνει πολύ πιο απειλητικό για κάθε αντίπαλο και δύο εκ των οποίων φέρουν τη σφραγίδα του Σπανούλη με τον 25χρονο γκαρντ να τις αντιγράφει και αν τις χρησιμοποιεί .

1. Παιχνίδι με πλάτη

Από την εποχή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, ο Μάντζαρης ξεκίνησε να δουλεύει κινήσεις με πλάτη στο χαμηλό post. Οι προπονητές διαβεβαιώνουν πως δημιουργία δεν είναι μόνο οι ασίστ που προέρχονται από διείσδυση, αλλά και αυτές που ακολουθούν κίνηση στο low post.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης από πέρυσι ξεκίνησε και παίρνει τέτοιες φάσεις ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στο 80% των φετινών παιχνιδιών η πρώτη επιθετική κίνηση του Ολυμπιακού στο ματς, στέλνει τον Μάντζαρη στο low post και τη μπάλα στα χέρια του. Ο διεθνής γκαρντ είτε σκοράρει είτε δημιουργεί ρήγμα και πασάρει σε συμπαίκτη του που βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά.

2. Δεξιό μπάσιμο και αναμονή στον αέρα

Θα μπορούσε να λέγεται και κίνηση «Βασίλης Σπανούλης». Τα πόδια του Μάντζαρη έχουν δυναμώσει πάρα πολύ και πλέον ο 25χρόνος γκαρντ τα εκμεταλλεύεται πολύ καλύτερα. Φέτος έχει λανσάρει τη συγκεκριμένη κίνηση. Παίρνει τον δεξιό διάδρομο πατάει γερά και περιμένει τον αντίπαλο που βγαίνει βοήθεια να πέσει από το άλμα το οποίο έχει επιχειρήσει για να τον κόψει. Ακολούθως σουτάρει. Αυτά τα λίγα δέκατα του δευτερολέπτου τα οποία μένει στον αέρα του δίνουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων και τα δυνατά του πόδια τον βοηθούν να εκτελέσει με καλές προϋποθέσεις.

3. Αλλαγή κατεύθυνσης στο pick 'n' roll

Ακόμη μία κίνηση την οποία έχει... κοπιάρει από τον Σπανούλη. Πριν ξεκινήσει το σκριν στη μπάλα (pick 'n' roll) ο Μάντζαρης έχει μάθει να διαβάζει τη στάση σώματος του γκαρντ που τον μαρκάρει και με μία απότομη κίνηση δεν επιλέγει την πλευρά που του δίνει σκριν ο ψηλός συμπαίκτης του, αλλά φεύγει απότομα από την αντίθετη. Με αυτόν τον τρόπο ξαφνιάζει την άμυνα και είτε του κάνουν φάουλ, είτε δημιουργεί ευκολότερο ρήγμα στην αντίπαλη ρακέτα.

Η πρώτη φάση της φετινής Ευρωλίγκας επιβεβαιώνει τη διάθεση του Βαγγέλη Μάντζαρη να πάει πιο πολύ κοντά στο καλάθι με διείσδυση αφού ο αριθμός προσπαθειών μέσα από τα 6.75 έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΣΤΗΝ Α' ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

ΣΕΖΟΝ

ΠΟΝΤΟΙ (Μ.Ο)

ΔΙΠΟΝΤΑ

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

2011-12

1

6

5

2012-13

3,6

7

23

2013-14

4,6

4

28

2014-15

5,1

9

28

2015-16

7,8

27

43

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα